Div teams 1213

17 september 201211:09

Door Joep Meijsen

Pre Season Round-up Deel 1

Nog dertien nachtjes slapen tot de Ron Bertelingschaal en de officiƫle start van het nieuwe seizoen in Nederland. Hoog tijd voor de eerste Pre Season Round-up van het nieuwe jaar. Met een overzicht van de oefenwedstrijden van de verschillende clubs, de proefspelers bij Tilburg en Geleen en al het andere ijshockeynieuws van de afgelopen week.

Geleen Eaters kende een bijzonder doelpuntrijke start van de voorbereiding. Op vrijdagavond werd met liefst 15-0 afgerekend met eerste divisionist Nijmegen Devils. Twee dagen later werd tegen het Frankfurt Lƶwen van coach Frank Gentges met 8-1 verloren. De enige Geleense treffer werd gescoord door Akim Ramoul en de ontmoeting kende in de derde periode een stevige knokpartij. Beelden van de wedstrijd op YouTube.

Tilburg Trappers heeft het toernooi in eigen huis afgelopen weekeinde gewonnen. De ploeg van de nieuwe coach Barry Smith won op zaterdag met 5-4 van Herentals en wist de zondagwedstrijd tegen het Deense Odense knap met 2-0 te winnen. Na afloop liet de coach van Trappers weten er nog erg graag een import bij te willen, de club wil echter geen grote financiĆ«le risicoā€™s nemen en wil pas over een extra buitenlander nadenken als er nieuwe sponsoren worden binnengehaald.

Friesland Flyers werd derde in het toernooi. Na een nederlaag op de openingsdag tegen Odense, volgde een dag later een 6-3 zege op Herentals. Flyers trad nog aan zonder de imports Jerry Pollastrone en Michael Nason, van beide spelers waren de papieren nog niet in orde. Naar verwachting worden alle formaliteiten in de komende week afgerond, waardoor het duo komend weekeinde weer kan meespelen.

Ook Eindhoven Kemphanen kwam twee keer in actie afgelopen weekeinde. Op zaterdag werd er in Essen nipt met 7-6 verloren. Opvallend was dat nieuwkomer Sean Muncy liefst vier keer scoorde in zijn eerste wedstrijd in het shirt van Kemphanen. Darren McKague neemt de andere treffer voor zijn rekening. Een dag later wordt in eigen huis, in vernieuwd tenue, 1-1 gelijkgespeeld tegen het Oberligateam uit Krefeld. De enige Eindhovense treffer kwam wederom van de stick van Sean Muncy.

Trappers-aanvaller Peter van Biezen zegt in Brabants Dagblad, anders dan vorig jaar, verschrikkelijke veel zin te hebben in het nieuwe seizoen. Hij benadrukt daarbij geen problemen te hebben met oud-coach Theo van Gerwen. ā€˜Hij heeft het heel goed gedaan. Maar op de een of andere manier was het een beetje uitgewerkt tussen Theo en mij. Ik heb niet zo'n goed seizoen gehad, veel ups en downs. Ik ben heel gemotiveerd om het beter te doen.ā€™ Van Biezen heeft dit seizoen ook weer de ā€˜Aā€™ op zijn jersey als alternate captain.

Coach Ron Berteling van Amsterdam was zondag te gast bij het sportprogramma van de regionale omroep in Noord-Holland. Hij kreeg daar de tijd om uit te leggen wat zijn visie op ijshockey is en hoe de club onder meer dankzij bijdragen vanuit heel Nederland er alsnog in slaagde om in de eredivisie actief te bijven. De uitzending is hier terug te kijken.

Afgelopen week werd de meest recente editie gehouden van de IJshockey Golfdag, het toernooi waar talloze voormalige spelers uit de Nederlandse competitie aan meedoen en waarvan de opbrengsten ten goede komen aan het Nederlandse jeugdijshockey. De winnaar van de derde editie was voormalige Utrecht-goalie Chad Kambeitz.

Alexey Loginov speelde afgelopen weekeinde weer mee bij Tilburg Trappers. De jonge verdediger slaagde er niet in een club te vinden in Rusland en zoekt dus weer emplooi in Tilburg. Begin deze week hakt Trappers hierover de knoop door. Dat geldt ook voor het lot van proefspeler Hank van Boxmeer, die recent ook al mee was naar de Britse oefentrip van Tilburg.

Geleen heeft drie spelers op proef voor de laatste importplek in de selectie. Het gaat daarbij om de Amerikaan Jak Knelman, de Canadees Brent Tamane en de Belgische aanvaller Bryan Kolodziejczyk. De eerste twee speelden de afgelopen jaren op lager niveau Amerikaans universiteitsijshockey. De Belg speelde in Canada voor Lindsay Muskies, de oude club van Mike Dalhuisen, en in het verleden al in het tweede team van Geleen.

Onder het motto ā€˜chicks met sticksā€™ is afgelopen weekeinde in Geleen opnieuw het Girls Only-weekend van het Nederlandse ijshockey gehouden. Ruim honderd Nederlandse vrouwenspelers van alle leeftijd waren daarbij aanwezig. Het weekeinde is bedoeld om het Nederlandse vrouwenijshockey een duw in de rug te geven. De ontwikkeling van vrouwenijshockey is Ć©Ć©n van de speerpunten voor het Nederlandse ijshockey de komende jaren.