Div teams 0809

1 september 200900:00

Door Joep Meijsen

Pre Season Round-up deel 1

De eerste oefenwedstrijden zijn gespeeld, andere teams zijn begonnen met de trainingen. Tijd voor de terugkeer van de rubriek Pre Season Round-up, met al het nieuws uit de ijshockeywereld. In de eerste editie aandacht voor mogelijk slecht nieuws uit Utrecht, de oefenpotjes van Tilburg, de imports van Nijmegen, een aankondiging uit Den Haag en een bijzonder verhaal uit Canada.

De kans dat de eredivisie met negen teams aan het nieuwe seizoen gaat beginnen wordt snel kleiner. Utrecht moet voor woensdag nog anderhalve ton aan inkomsten genereren om aan het seizoen te kunnen beginnen. De club heeft in totaal 2,5 ton nodig om aan het seizoen te kunnen beginnen. Het wegvallen van Utrecht zal waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de competitie-opzet.

Terwijl de samenstelling en opzet van de eredivisie nog onzeker zijn, heeft Tilburg Trappers de eerste twee oefenwedstrijden al achter de rug. In Hull speelde de ploeg van de nieuwe coach Mark Pederson tegen Hull Stingrays en Nottingham Panthers. De eerste wedstrijd werd met 4-3 verloren (doelpunten Casey Vanschagen en Josh Liebenow (2). Een dag later ging de ploeg met 11-3 onderuit. Kory Scoran, Peter van Biezen en Casey Vanschagen verzorgden de Tilburgse treffers.

Coach Mark Pederson vond de resultaten van ondergeschikt belang, maar de trip nuttig. ‘De groep is veel met elkaar opgetrokken en begint al een beetje op een team te lijken. Ook, of misschien wel juist, náást het ijs', zegt hij in Brabants Dagblad. Toch trok de coach ook op het ijs conclusies. ‘Vooral de Nederlandse spelers hebben me in positieve zin verbaasd. Zo brengt Casey Vanschagen veel karakter in de ploeg. Hij kan een heel belangrijke speler worden. Net als Peter vna Biezen. Ik snap nu heel goed waarom hij voor zes jaar is vastgelegd.' Brian McGarry komt vandaag als laatste import aan.

Nijmegen Devils heeft de eerste ijstraining achter de rug. Omdat er in Nijmegen nog geen ijs ligt, gebeurde dit in Eindhoven. Drie spelers ontbraken nog op het appèl. Jeff Smith komt vandaag aan, Doug Orr is zaterdag in het land en Brad Smulders keert op 12 september terug na een seizoen ijshockey in Australië. Volgens dagblad De Gelderlander liet goalie Christian Boucher een zekere vanghand zien.

De 30-jarige Canadees Nick Deschenes wilde na afloop van de training tegen de regionale krant nog geen conclusies trekken. ‘Bij een eerste training let je nou niet direct op hoe je teamgenoten zijn. Vraag me dat over twee weken nog eens. Ik heb anderhalf jaar niet gespeeld, alleen Europa was voor mij een optie om te ijshockeyen. Ik heb mailtjes naar clubs gestuurd en Devils reageerde daarop. Ik verheug me op een seizoen in Nederland, hoorde goed nieuws over de club en de stad van Jeff Smith, die hier vorig seizoen ook speelde', zegt hij in De Gelderlander.

Ook Eindhoven Kemphanen is dit weekeinde begonnen met de trainingen. De selectie van coach Leo van den Thillart was grotendeels compleet. De club is nog in afwachting van de komst van het Russisch/Wit-Russische trio waarvoor meer formaliteiten in orde moeten worden gebracht. Eindhoven speelt op vrijdag 11 september de eerste oefenwedstrijd in Duisburg tegen Herne en organiseert op 19 en 20 september een toernooi in eigen stadion.

Den Haag bereidt zich voor op de titelverdediging. Coach Brian de Bruyn en doelman Tim Knudsen waren vorige week de eerste spelers die aankwamen. Niet veel later volgden nieuwe aanwinst James Sanford, de jonge back-up Jobin en Jan Bohac. Gisteren waren het Mike Lalonde, Marcel Bruinsma en Josh Mizerek die hun opwachting maakten op de luchthaven, terwijl Brian Mullally vanmorgen arriveert.

De regerende landskampioen is nog niet compleet voor de nieuwe jaargang. Vanavond maakte de club tijdens een persconferentie de laatste aanwinsten bekend. Het gaat om de bekendmaking van drie nieuwe spelers. Volgens de welbekende wandelgangen betreft het onder meer een ervaren Russische aanvaller en een makkelijk schietende Zweedse verdediger. Zekerheid vanavond vanaf 19.00 uur in De Uithof in Den Haag.

Komende donderdag stemmen de leden van de supportersvereniging van Heerenveen Flyers over een voorstel om de ijshockeyclub te ondersteunen met een bedrag van 17.500 euro. Dit geld moet worden gebruikt om de achterstallige betalingen aan de Nederlandse IJshockeybond te voldoen. De NIJB voert dit jaar een zero tolerance beleid jegens clubs met achterstallige betalingen. Meerdere clubs hebben een betalingsachterstand bij de bond.

Webmaster Fred van Koot van Amsterdam is op dit moment in Canada voor de World Skills-competitie. Het toeval wil dat hij in hetzelfde hotel verblijft als Team Canada, dat zich voorbereid op de Olympische Spelen van komend jaar in Vancouver. ‘Iedere avond staat er een legertje fans wachten om een glimp op te vangen van hun favoriete spelers', schrijft Fred.

‘De fans komen vanuit de wijde omgeving, onder andere Kevin Schreiber die met een vriend vanuit Californië helemaal hierheen is gekomen om te zien of hij die ene begeerde handtekening van Sydney Crosby kan bemachtigen. Dat zal niet meevallen want de wereldster is blijkbaar niet zo benaderbaar voor deze fans. Anderen daarentegen nemen, tijdens de oversteek van het hotel naar de "bar met de mooie meiden, Tommie Tomato", wel even de tijd om hun fans tevreden te stellen. Bijvoorbeeld Joe Spezza die al handenschuddend de oversteek waagt.'

Hij heeft ook nog een andere bekende ontmoet. ‘Steve Yzerman, inmiddels een van de grote mannen achter team Canada, voelt zich aangesproken als ik hem de groeten doe van zijn voorouders uit Nederland. Volgens hem heeft zijn (boeren)familie nog grond ergens boven Amsterdam. Bij het evenement WorldSkills, waarvoor ik hier ben, zijn veel (oudere) vrijwilligers betrokken. Opmerkelijk is het hoeveel oud hockeyspelers vertellen over hun ervaringen in de Nederlandse en Europese competitie waarin zij speelden toen zij in Duitsland gelegerd waren als militair. We spreken dan over de jaren zeventig toen legerteams hier meededen in verschillende competities. Voor wie hem kent: de groeten van Jay Campbell.'