29 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Pre-season round-up deel 12

Komende vrijdag begint de nieuwe competitie. Eindelijk. Nog net tijd voor een pre-season round-up. Met in deze editie ruimte voor Frank Gentges, Andrew Derton, Martijn Maghielse, de andere Van den Thillart en de oefenwedstrijden van de verschillende clubs.

Coach Frank Gentges van Nijmegen Devils moest afgelopen zondag onverwacht onder het mes. De Duitser kreeg op zaterdag last van een opzwellende knie. Onderzoek wees uit dat een spoedoperatie noodzakelijk was. Deze is prompt uitgevoerd, waardoor Gentges de wedstrijd van zijn ploeg in Eindhoven moest missen. Nijmegen won deze na een achterstand van 4-0 in de eerste periode uiteindelijk nog met 7-5. Het is nog onduidelijk of Gentges vrijdag bij de competitiestart wel zijn werk kan hervatten.

Doelman Martijn Maghielse verdedigt dit seizoen niet het doel van Heerenveen Flyers. De goalie is gestopt. Ook verdediger Andrew Derton bezorgt Flyers koppijn. Hij is onverwacht vertrokken en lijkt terug te keren bij Turnhout, waar hij oorspronkelijk meetrainde. Reden is dat hij daar meer ruimte heeft om in zijn laatste jaar als profijshockeyer door Europa te reizen. Mogelijk keert Sjoerd Idzenga terug bij Flyers. De doelman stapte begin dit seizoen over naar Nijmegen, maar is daar intussen verdwenen.

De voorbereiding op het nieuwe seizoen verloopt daarmee bij Flyers rommelig. Komende zaterdag komt de vernieuwde ploeg van Chris Eimers voor het eerst in actie in de wedstrijd om de Ron Bertelingschaal. Afgelopen dagen heeft de ploeg getraind in Nordhorn. Vanaf dinsdag hoopt men in het eigen Thialf terecht te kunnen. ‘Het is natuurlijk geen ideale voorbereiding, maar we moeten blij zijn dat er ijshockey blijft in Heerenveen', zegt Chris Eimers.

Utrecht Dragons speelde afgelopen weekeinde de laatste oefenwedstrijd voor de rentree in de eredivisie. Tegen Groningen Grizzlies werd met 7-5 gewonnen, waarbij Juraj Fodrek, Boris Varga en Wesley Hendriks ieder twee keer tot scoren kwamen. De wedstrijd werd gespeeld in het Duitse Nordhorn. Josef Kubricky kwam ook tot scoren voor Utrecht. Viktor Kovac, Ray Vermeulen en Jimmy Smit ontbraken vanwege blessures.

Eindhoven Kemphanen gaat niet ongeslagen de competitie in. De ploeg van Leo van den Thillart ging in eigen huis met 7-5 onderuit tegen Nijmegen Devils. De ploeg stond daarbij wel in de eerste periode met 4-0 voor. Eindhoven heeft voorlopig ook een assistent-coach. Het gaat daarbij om Cornel van den Thillart, de broer van. Cornel speelde in de jaren negentig in de eredivisie voor Den Bosch, Geleen, Nijmegen en Eindhoven.

De selectie van Hijs Den Haag kreeg de afgelopen dagen te maken met een griepepidemie. Onder meer Matt Reid, Marcel Bruinsma, Wade Davis en Tim Knudsen waren geveld. Het trainingskamp in Tsjechië kwam mede daardoor wat moeizaam op gang. De selectie bezocht wel gezamenlijk de wedstrijd tussen Slavia en Sparta Praag, een klassieke derby in de Tsjechische competitie.

De tijd van in de rij staan bij de kassa is voor ijshockeyliefhebbers definitief voorbij. Alle clubs in Nederland nemen vanaf dit seizoen deel aan het systeem van online verkoop van kaarten voor wedstrijden. Online bestellen, thuis of op het werk uitprinten en bij het stadion direct doorlopen naar de kaartcontrole. De ticketshop van IJshockey.com biedt nu al veel wedstrijden aan en dat zal de komende periode alleen maar toenemen.

Geleen Eaters heeft zoals verwacht beide oefenwedstrijden tegen Moskitos Essen met winst afgesloten. Op vrijdagavond werd het 3-7, waarbij Jake Brenk met drie goals liet zien een interessante aankoop te zijn voor Eaters. Een dag later in eigen stadion ging het een stuk moeizamer, met een 6-4 overwinning. Het was ook de avond van de officiële kennismaking van de vernieuwde ploeg van Eaters met het eigen publiek.

Rob Meanchoff was vorig jaar een groot deel van het seizoen speler-coach bij Nijmegen Devils. Intussen is de verdediger elders onderdak. Hij gaat als video-coach aan de slag bij St. Michael's Majors in de Ontario Hockey League. Het betekent het einde van zijn loopbaan als speler, waarbij hij zich nu volledig gaat richten op een rol buiten het ijs.