Div teams 0809

4 september 200900:00

Door Joep Meijsen

Pre Season Round-up deel 2

Het ijshockeyseizoen nadert met rasse schreden. Het nieuws volgt elkaar dan ook behoorlijk snel op. Genoeg reden voor de tweede editie van de Pre Season Round-up, met twee nieuwe imports voor Groningen, een uitbreiding van de selectie bij Tilburg Trappers, nieuws over het oefenprogramma van de Nederlandse clubs en nog veel, veel meer.

De competitie lijkt komend seizoen inderdaad uit acht ploegen te bestaan. De deadline voor inschrijving verliep eerder deze week. Vijf clubs zijn definitief toegelaten, drie clubs hebben nog niet aan alle financiële verplichtingen richting de NIJB voldaan. Deze doen echter wel mee. Bondsvoorzitter Joop Vullers in Brabants Dagblad: ‘Crisis of geen crisis. Wij moeten als bond ook een organisatie draaiende houden. Dat kost geld. Dat heb ik de clubs ook voorgehouden. Een ander betaalgedrag was dan ook vereist. Daar wordt door de clubs uitstekend gehoor aan gegeven. Mede daarom heb ik de financiële situatie bij de clubs niet als een belemmering voor deelname aan de eredivisie gezien.'

Groningen heeft de selectie uitgebreid met de 26-jarige aanvaller Francis Walker. Deze speelde recentelijk twee seizoenen voor een universiteit in Canada. De nieuwkomer heeft genoeg connecties met Nederland. Enkele jaren geleden was hij bij Heerenveen op proef als en mogelijke vervanger van Oleg Timchenko. Ook speelde hij in Australië samen met Don Nichols en Robert Starke. Walker had vorig jaar zeven goals en 14 assists in 21 wedstrijden voor Carleton University (CIS).

De tweede nieuwkomer bij Grizzlies is de Canadese Rus Vitaly Lanochkin, die op elfjarige leeftijd van Rusland naar Canada emigreerde. Hij speelde de afgelopen drie seizoenen voor York University in de Canadese universiteitscompetitie. Vorig jaar had hij een goal en drie assists in negentien wedstrijden. Lanochkin speelde twee seizoenen voor Baie-Comeau Drakkar op het hoogste jeugdniveau in Quebec.

Bij Geleen Eaters heeft Lambert Keulen zijn contract met een jaar verlengd. ‘Lampie' speelde vorig jaar 39 wedstrijden voor Geleen, waarin hij acht doelpunten en 13 assists voor zijn rekening nam. Keulen debuteerde in het seizoen 1995/96 bij Geleen en speelde nooit ergens anders. Eaters kondigt ook de komst van een goedscorende aanvaller aan. De naam van deze speler wordt zondag bekendgemaakt. Op maandag begint dan het trainingskamp van Geleen rond de eigen ijsbaan.

Eindhoven Kemphanen moet dit jaar een flinke stap omhoog maken. De begroting is ondanks de economische crisis opgekrikt van 250.000 euro naar vier ton, maar de club heeft nog geen hoofdsponsor. ‘We hebben nu een aantal shirtsponsoren en meer dan vijftig kleinere sponsoren en er komen er steeds meer bij', zegt vice-voorzitter Willem de Haan in Eindhovens Dagblad. ‘Als iemand zich aandient met een ton, dan zeggen we daar uiteraard geen ‘nee' tegen. Maar het is geen noodzaak.'

Tilburg Trappers voegt drie spelers definitief toe aan de selectie. Het gaat om de uit de eigen jeugdopleiding afkomstige verdedigers Rico Jonkers (18) en Bram van Uden (19). Laatstgenoemde speelde vorig jaar 22 wedstrijden in het eerste team, zonder een punt te registrereren. Jonkers speelde voor het tweede team. De derde nieuweling is de Belgische international Jens Engelen (17) die afgelopen jaar in Herentals speelde en die op try-out was bij Trappers. Ook Engelen is een verdediger.

Het Nederlandse ijshockeyseizoen wordt geopend met de strijd om de Ron Bertelingschaal. Deze wedstrijd wordt op 18 september gespeeld in het Nijmeegse Triavium tussen bekerwinnaar Devils en landskampioen Hijs. Intussen is de voorverkoop voor deze wedstrijd begonnen in de ticketshop van IJshockey.com. Een kaartje voor de supercup kost maximaal tien euro.

Alexander Selivanov noemt in AD/Haagsche Courant drie redenen waarom hij bij Den Haag heeft getekend. ‘De eerste is dat ik ijshockey leuk vind en dat het spelletje overal hetzelfde is. Daarnaast wilde ik niet verhuizen. Ik heb drie kinderen en die zitten al zes jaar op dezelfde school. De afstand tussen Krefeld en Den Haag bedraagt 200 kilometer. Dat is dichterbij dan dat ik voor een Duitse club had gekozen. Bovendien is de Nederlandse competitie de laatste jaren aan het groeien, die in Duitsland wordt daarentegen minder', aldus de voormalige NHL-speler.

Nijmegen Devils opent de voorbereiding vanavond met een oefenwedstrijd tegen Dortmund, de club met al die oude bekenden. Die ontmoeting begint om 20.00 uur en er rijdt een bus met Nijmeegse supporters naartoe. Op zondag komen er zelfs twee ploegen in actie. Nijmegen oefent dan om 17.30 uur in Ratingen, terwijl Eindhoven Kemphanen voor het eerst in actie komt in en tegen het Belgische Leuven speelt. Die wedstrijd begint om 19.00 uur.

Groningen Grizzlies houdt op 19 september een open dag, meldt het Dagblad van het Noorden. Daarin deze week een verhaal over het afhaken van de hoofdsponsor. ‘Als iedereen waar we mee in gesprek zijn afhaakt, hebben we inderdaad een probleem, maar daar gaan we niet van uit', zegt voorzitter Roelof Noordman van de club. ‘Voor zo ver ik het nu kan inschatten, duurt het nog hooguit twee maanden tot het rond is.' Verder details over de verbroken relatie tussen Grizzlies en hoofdsponsor Pecoma worden niet gegeven.