Div teams 1213

4 oktober 201212:12

Door Joep Meijsen

Pre Season Round-up Deel 4

Alweer de laatste Pre Season Round-up van dit jaar, de competitie begint immers morgen alweer. Met onder meer bondsvoorzitter Ruud Vreeman aan het woord over teamsporten en NOC*NSF, teamnieuws uit Friesland en Tilburg en de plotselinge betrokkenheid van ex-schaatser Bart Veldkamp bij het ijshockey.

In een interview met de Volkskrant pleit NIJB-voorzitter Ruud Vreeman voor meer waardering voor teamsporten in Nederland. 'Het sleutelwoord is geld. Bij de huidige crisis is het maar de vraag wat het NOC*NSF overheeft om de relatief dure teamsporten kansen te bieden in een sportlandschap, waarin het accent vooral ligt op de olympische medailles van individuele sporters?’, aldus Vreeman in het interview.

Hij meldt in het interview dat de NIJB een bescheiden contract met de NOS heeft afgesloten, maar een grote sponsor is nog niet in zicht. Dat beperkt de mogelijkheden om de ijshockeysport verder te laten groeien. 'Vergelijkbare sportorganisaties beschikken al gauw over een budget van minimaal een miljoen. Die hebben ook een bureau met vier of vijf werknemers. Wij komen niet verder dan 2,2 formatieplaatsen. We hebben geld nodig om een bondscoach aan te kunnen stellen. Die hebben we, de Amerikaan Larry Suarez. Hij werkte aanvankelijk voor niets en staat nu voor een bescheiden vergoeding op de begroting. We hebben trainers en scouts bij de jeugd nodig. De hamvraag blijft: hoe krijgen we dat financieel voor elkaar?'

De eerste vraag die hij kreeg van NOC*NSF was het Olympisch potentieel van het ijshockey. 'Mijn antwoord: Met de mannen zouden we misschien in tien jaar, met de vrouwen wellicht vier jaar eerder aan de Spelen kunnen meedoen, maar dan moet er wel heel veel gebeuren. Vergeet niet dat het internationale krachtenveld in ijshockey, met zijn miljoenen deelnemers in Canada, Amerika, Scandinavië en het Oostblok veel groter is dan in het veldhockey', zegt Vreeman. 'Wat we op gezag van NOC*NSF moesten doen, hebben we gedaan. Maar we hebben tijd nodig voor de zogenoemde toptien-oriëntatie van NOC*NSF , waar naar mijn idee ook een paradox in zit. Een medaille is voor een individuele sporter altijd goedkoper dan die voor een teamsporter. Maar dan zie ik dat op Papendal wel een BMX-wielerbaan wordt aangelegd voor een sport, die maar eens in de vier jaar t aandacht krijgt.'

Aleksandr Terjohins mist vrijdag de start van de competitie bij Friesland Flyers. De Letse verdediger vliegt vandaag nog naar huis vanwege het plotselinge overlijden van zijn vader, meldt Flyers op de eigen website. Terjohins miste eerder al een deel van het seizoen vanwege ernstige ziekte van zijn echtgenote en vorig jaar moest hij naar huis terugkeren omdat zijn papieren niet in orde waren. Vermoedelijk is de verdediger op tijd terug voor de wedstrijd van Heerenveen tegen Amsterdam.

Alexey Loginov keert alsnog terug bij Tilburg Trappers. De 19-jarige verdediger wilde oorspronkelijk in zijn geboorteland Rusland aan de slag dit seizoen, maar hij slaagde er niet in om daar een club te vinden. De afgelopen weken trainde en speelde de jonge defense al mee bij Trappers en nu heeft hij een meerjarige overeenkomst met de club getekend. Loginov geldt als import, waardoor Tilburg nu vier van de zes plekken bezet heeft.

De terugkeer van Loginov is belangrijk, aangezien Rico Jonkers voorlopig is afgehaakt bij de selectie van de recordkampioen. Jonkers zegt in een interview met Brabants Dagblad zijn plezier in het ijshockey te hebben verloren door de manier van werken van de nieuwe coach van Trappers, Barry Smith. Mogelijk gaat hij wel in het tweede team van Tilburg Trappers aan de slag.

De organisatie van de Amsterdam Ice Hockey Cup laat via social media weten dat de kans groot is op een tweede editie van het evenement in Ziggo Dome in Amsterdam. Volgens de organisatie gaat het om een vernieuwde, verbeterde editie die waarschijnlijk komend jaar begin september wordt gehouden.

Bart Veldkamp houdt zich tegenwoordig in Zwitserland bezig met ijshockey. De voormalige langebaanschaatser werkt als consultant voor de topclub HC Davos. Samen met krachttrainer en bewegingsspecialist Niels Smeenge van Fitpromotion ontwikkelde Veldkamp een manier om de ijshockeyers te analyseren en daar een passend programma voor te maken.

Volgens Veldkamp valt er op schaatstechnisch vlak veel winst te behalen. ‘IJshockey is een gecompliceerde sport. Het gaat om spelinzicht, wendbaarheid, snelheid en kracht. Het schaatsen is daar een belangrijk onderdeel van. Als je je niet druk hoeft te maken om het schaatsen zelf, kan je je als speler beter focussen op de andere aspecten. Het is hetzelfde als loopscholing bij voetballers. Een voetballer loopt meer meters zonder bal dan met bal, dus het is belangrijk daar aandacht aan te besteden’, zegt hij in De Telegraaf.

De try-out van Lester Brown bij de Stockton Thunder uit de ECHL heeft geen contract opgeleverd voor de voormalige jeugdinternational. Brown gaat het seizoen nu afmaken bij de Bracebridge Phantoms, die uitkomen op Junior A-niveau in Ontario. In zijn eerste vijf wedstrijden pikte de 20-jarige forward drie goals en twee assists op voor de Phantoms.

Ex-Eindhoven Kemphaan Maro Mjelleli heeft een nieuwe club. De aanvaller gaat aan de slag bij Cergy-Pontoise, dat uitkomt op lager niveau in Frankrijk. Zijn voormalige teamgenoot Kyle Moir is ook onderdak. De doelman heeft een contract getekend bij Missouri Mavericks, dat uitkomt in de Central Hockey League in de Verenigde Staten.