Div teams 0809

21 september 200900:00

Door Joep Meijsen

Pre Season Round-up deel 5

Het definitieve aftellen naar de seizoenstart is begonnen. Komende vrijdag begint na de veel te lange zomer eindelijk de bekercompetitie. Deze round-up is dan ook tjokvol met spelersnieuws uit Groningen en Tilburg, impressies van de verschillende oefenwedstrijden van het weekeinde, zelfreflectie van Mike Pellegrims en nog veel meer.

De Russische ijshockeyer Vitaly Lanochkin speelt komend seizoen niet voor Groningen Grizzlies. In de oefenduels met Heerenveen brak de voormalige speler van York University en Baie Comeau Drakkar zijn kaak na een botsing. Derhalve wordt hem geen contract aangeboden. Lanochkin was één van de vier imports bij Groningen. De komende periode komen er een aantal buitenlandse spelers op proef.

Heerenveen Flyers won beide onderlinge duels met Groningen afgelopen weekeinde. Op zaterdag werd het in Groningen 3-5, terwijl de teller op zondag in Friesland op 4-3 bleef steken. Coach Yashin wilde na afloop nog niet veel zeggen. ‘Dat we verliezen is niet erg. Ik wil spelers aan het werk zien en heb tijd nodig om met ze te werken', zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Geleen Eaters had zaterdag de open dag. Daar werden de vernieuwde selectie en de nieuwe technische staf voorgesteld aan het publiek. De daaropvolgende wedstrijd tegen Leuven Chiefs werd met 5-1 verloren, wat een domper betekende. Een dag later oefende de ploeg van Mike Pellegrims in de middag in Nijmegen. Daar werd een beter resultaat geboekt. De Limburgers wonnen na penaltyshots.

Coach Chris Eimers van Nijmegen was niet blij met het verlies. Volgens hem was de nederlaag op vrijdagavond tegen Den Haag hard aangekomen. ‘We waren mentaal ongeschikt om een oefenwedstrijd te spelen. Dat is begrijpelijk, maar we moeten de knop omzetten. We beginnen maandag (vandaag, red.) met de voorbereiding op de bekercompetitie', zegt de geboren Groningen in De Gelderlander.

Met een nipte nederlaag na penaltyshots tegen het Dortmund van Frank Gentges en een ruime zege op Turnhout werd Eindhoven Kemphanen derde in het eigen toernooi. ‘Het ziet er vooral in de breedte goed uit", zei coach Leo van den Thillart in Eindhovens Dagblad. ‘ We hebben lang met vier lijnen gespeeld, dat was vorig seizoen niet mogelijk.' Ook Gentges had nog een boodschap. ‘De eredivisie moet gaan oppassen. Dit Kemphanen is veel sterker dan dat van vorig jaar.'

Proefspelers Matt Curley en Steve Henwood zijn door Tilburg Trappers weer naar huis gestuurd. Het duo vormde geen toegevoegde waarde. De Brabantse club is nog wel in afwachting van defensieve versterking. De club wacht al een week op deze versterking, maar de komende dagen moet de kogel toch door de kerk en de club hoopt de speler op tijd hier te hebben voor de start van de bekercompetitie.

De oefenwedstrijd van Tilburg Trappers in Den Haag ging met 6-4 verloren. Coach Mark Pederson in Brabants Dagblad: ‘Het was een goede wedstrijd van onze kant. We hebben hard gewerkt. In andere oefenduels waren we soms in momenten beter, maar dit was onze beste wedstrijd als geheel.' Nieuwkomers Chris St. Jacques had twee doelpunten. ‘ Hij was vandaag een stuk beter dan vrijdag tegen Herentals. En hij kan nog veel beter.' Op vrijdag had Trappers met 5-3 gewonnen van de Belgen.

Mike Pellegrims legt in een interview met De Limburger uit wat voor type coach hij is. ‘Ik zoek als coach naar een mix van stijlen. Keihard, eerlijk, maar wel sociaal. Ik streef ernaar om niet alleen het team, maar ook mijn spelers individueel beter te maken. De keuze is aan hen. Kiest iemand een andere weg dan de mijne, dan doet hij gewoon een stapje terug. Alle spelers moeten hun verantwoordelijkheid kennen. Daar lachen de mensen in Geleen misschien om, maar het gaat wel gebeuren. Het ego blijft thuis, het team telt. De jongens moeten weer voelen dat ze spelen voor dat embleem op hun borst, niet voor die naam op hun rug. Reken maar dat mijn team straks tot het gaatje gaat.'

Amstel Tijgers heeft in eigen huis de voorbereiding afgesloten met een ruime 6-3 zege op Olympia Heist op den Berg. Alexander Hult had drie goals namens de Amsterdammers, die daarmee revanche namen voor de onverwachte nederlaag een week eerder tegen Antwerp Phantoms.

Komende vrijdag begint de bekercompetitie. Ook dit seizoen is het weer mogelijk om voor veel wedstrijden thuis alvast een kaartje te kopen in de ticketshop van IJshockey.com. Dat scheelt in de rij staan bij de ijsbanen.