Trappers willemse closeup 0708

13 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Pre-season round-up deel 5

Het is nog drie weken tot de Ron Berteling Schaal, de opening van het nieuwe seizoen. Het wordt heter op het ijs in Nederland. Vandaag nieuws over de oefencampagne van Nijmegen, Bjorn Willemse, Kees Slagmolen en de eerste import voor Heerenveen.

Nijmegen Devils speelde vrijdagavond een oefenwedstrijd in het Duitse Dinslaken. Tegenstander was de lokale Kobras. Een opmerkelijke wedstrijd. Een Nederlands team met een Duitse coach tegen een Duits team met een Nederlandse coach (Alexander Jacobs). Nijmegen won de wedstrijd met speels gemak met 11-3, zonder echt uit de slof te schieten. Bij Devils stond de jonge goalie William den Ridder de hele wedstrijd in het net. Onder meer Brad Smulders, Marco Postma, Jason Baclig en Adam Gebara troffen doel namens Nijmegen.

Coach Frank Gentges was na afloop ondanks de matige tegenstand toch redelijk tevreden. ‘Ik vind dat we vooral hebben getoond dat we over veel discipline beschikken. De spelers zijn nauwelijks ingegaan op allerlei provocaties van de tegenstander en zijn gewoon ijshockey blijven spelen.' Nijmegen speelde zonder Michael McCarthy, Jacky Schoonderwoerd en Dave van Mol. Tijdens de wedstrijd vielen Akim Ramoul en Levi Houkes uit.

Heerenveen Flyers heeft de eerste import vastgelegd. Het gaat om de al eerder aangekondigde Michael Nason. Door de onzekerheid was hij afgebeld, maar de topscorer van vorig jaar is nu weer van de partij. Coach Chris Eimers is ook blij dat Nick de Jong heeft bevestigd dat hij inderdaad overstapt van Nijmegen naar Heerenveen. Ook dit was al eerder bekendgemaakt, maar tenminste één andere club had ook interesse in de fysiek sterke verdediger. Daarmee begint de selectie van Flyers langzaam weer vorm te krijgen na alle onzekerheid van de afgelopen weken.

Goed nieuws over Dave Schreurs. De off-ice trainer van Hijs Den Haag werd vorige week getroffen door een hartinfarct. Intussen heeft het herstel ingezet en mogelijk mag hij later deze week alweer naar huis, maar hij zal het voorlopig nog erg rustig aan moeten doen. Via de website van Den Haag kan een boodschap voor Schreurs worden achtergelaten.

De selectie van Utrecht Dragons telt twee spelers die er al bij waren de laatste keer dat Utrecht uitkwam in de eredivisie. Dat was in het seizoen 97/98 toen Utrecht nog wel de play-offs haalde, maar na drie wedstrijden in de halve finaleserie tegen Tilburg uit de competitie werd genomen. De twee spelers zijn aanvaller John Versteeg en verdediger Kees Slagmolen. Utrecht speelt zondagmiddag om 17.15 uur de eerste wedstrijd in de voorbereiding. Tegenstander en gastheer is het Belgische White Caps Turnhout.

Het Groningen Grizzlies dat zondagavond tegen Tilburg speelt, is een behoorlijk vernieuwde ploeg. Inclusief coach Sergei Yashin telt het team voorlopig al elf nieuwkomers. Verdedigend lijkt de ploeg met zeven verdedigers, waaronder drie imports, wel op orde. Aanvallend staan echter nog steeds geen twee volledige lijnen op het roster. Naar verwachting zullen een aantal van de Nederlandse spelers van vorig jaar of jongere talenten de lijnen verder vullen.

International Bjorn Willemse ruilde deze zomer Tilburg Trappers in voor het Franse Neuilly sur Marne. De eerste officiële wedstrijd, voor de Franse cup, werd met 6-4 verloren van Strasbourg. Laatstgenoemde ploeg had ex-Geleen-verdediger Pavol Resetka in de opstelling. Willemse had een doelpunt in de wedstrijd. Zijn nieuwe teamgenoot TJ Caig speelde nog niet mee bij Neuilly. Vandaag begint de competitie met de wedstrijd thuis tegen Tours.

Tilburg Trappers heeft de eerste training op eigen ijs kunnen afwerken. De afgelopen periode waren er problemen met het maken van het ijs, waardoor zelfs eventjes de open dag in gevaar leek te komen. Uiteindelijk kwam alles echter weer op zijn pootjes terecht, waardoor vrijdag zelfs door de selectie onder leiding van Larry Suarez kon worden getraind.

Zie ook:
Pre-season round-up deel 4
Pre-season round-up deel 3
Pre-season round-up deel 2
Pre-season round-up deel 1