Trappers suarez close

17 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Pre-season round-up deel 7

Een nieuw rondje langs de Nederlandse ijshockeyvelden. Met onder meer aandacht voor twee nieuwe Canadezen bij Eindhoven, de terugkeer van Theo van Gerwen, het parkeerbeleid in Nijmegen en de eerste complete training voor Geleen.

Eindhoven Kemphanen heeft twee nieuwe imports aangetrokken. Het gaat om de 25-jarige Canadees Brent Patry en de even oude Adam Spinarsky, beiden verdedigers. Patry is afkomstig van RIT University, waar hij onder meer teamgenoot was van Tilburgs Matt Smith en ex-Eater Brad Harris. Adam Spinarsky speelde vorig jaar voor Windsor St. Clair Saints speelde, een team in de seniorliga in Ontario. Met deze twee Canadezen is de defensie van Eindhoven voor het komende jaar compleet.

Een voormalige coach van St. Clair Saints is Jerry Serviss, de vader van de Nederlandse juniorenbondscoach Robb Serviss. Deze is tevens spelersmakelaar en zo kwam Adam Spinarsky in contact met Nederland. Volgens de lokale krant in Windsor, Ontario tekende de speler al halverwege juli voor Eindhoven. Zijn plannen om bij de politie te gaan werken zet hij voorlopig even op ijs. 'They know I'm not a meathad. They know I can play', liet hij optekenen.

Vanavond traint Eindhoven Kemphanen voor het eerst in Tilburg. Dan zullen ook de laatste plaatsen in de selectie worden vergeven. Kevin Galerno heeft al één aanvallende plek geclaimd. De 24 jarige Canadese linkswinger is afkomstig van de Universiteit Alabama-Huntsville. Daarnaast zullen vier spelers de technische staf willen overtuigen van hun kwaliteiten. De Zweden Johan Andersson en Peter Wickstrom strijden met de Canadees Seth Gray en de Nederlands-Canadees Greg Leyden voor de laatste twee plaatsen.

Theo van Gerwen was betrokken bij de comeback van Eindhoven Kemphanen, maar keert in een heel andere functie definitief terug in de ijshockeywereld. De oud-bondscoach is de nieuwe voorzitter van het jeugdbestuur van Tilburg Trappers. Dit volledig vernieuwde bestuur telt nog meer bekende namen, waaronder Marco Donders en de afgelopen zondag met een eigen banner geëerde Frank Jacobs. Het symboliseert een nieuwe aanpak bij de jeugd van Trappers, waar eerder al Alex Andjelic werd aangesteld en waar de U20 werd doorgeschoven naar de Eerste Divisie.

De extra ledenvergadering van de ijshockeybond komende donderdagavond biedt wellicht meer informatie over de competitieopzet. Het omstreden idee om acht van de negen teams te kwalificeren voor de play-offs kan rekenen op de instemming van Tilburg Trappers-coach Larry Suarez. ‘Teams zullen toch wel keihard vechten om een goede uitgangspositie, maar op deze manier hou je de competitie voor alle teams interessant en voorkom je dat ploegen tegen het einde van de competitie hun imports vast naar huis sturen.'

De Nijmeegse ijsbaan Triavium distantieert zich op zijn website compleet van het parkeerbeleid rond het stadion. Dit is sinds dit jaar in handen van het bedrijf Q-Park, dat een enorme prijsverhoging heeft doorgevoerd. Voor bezoekers aan de wedstrijden van Nijmegen Devils komt het neer op meer dan een verdrievoudiging van het tarief. Dit zal rond wedstrijden waarschijnlijk tot veel parkeeroverlast bij omwonenden zorgen.

Uli Egen had maandagavond in Geleen voor het eerst de beschikking over zijn complete selectie. Op het ijs van Glanerbrook werd een volwaardige training afgewerkt. De meeste imports waren in de loop van de dag gearriveerd op het vliegveld van Brussel, al waren enkele andere spelers al eerder aanwezig. De website www.fido2000.nl heeft foto's van de eerste training. Komende zondag om 20.30 uur speelt Geleen Eaters in Heist op den Berg de eerste oefenwedstrijd.

Groningen Grizzlies heeft de toegangsprijzen voor het nieuwe seizoen bekendgemaakt. Een losse kaart gaat acht euro kosten, kinderen tot twaalf jaar betalen drie euro minder. Een seizoenskaart kost 125 euro, maar dat is exclusief eventuele play-offs. Voor het eerst is het ook mogelijk de seizoenskaarten via internet te bestellen.

Skoda is internationaal één van de grootste sponsors van het ijshockey. In Nederland was in het verleden de dealer in Den Haag actief als hoofdsponsor. SkodaCenter Utrecht heeft drie auto's beschikbaar gesteld voor de spelersgroep van Utrecht Dragons. De Slowaakse imports krijgen de beschikking over twee Skoda Roomsters, terwijl de derde auto naar de meest ervaren speler in de selectie gaat, John Versteeg.

Den Haag was in het verleden jarenlang de feitelijke hoofdstad van het ijshockey in Nederland en kent een roemruchte historie. Hiervoor is tijdens de open dag van Den Haag komende zondag aandacht als tussen twee optredens van Lee Towers door enkele belangrijke personen uit de historie in het zonnetje worden gezet. Den Haag deed in de jaren zeventig zelfs enkele jaren met twee teams mee in de eredivisie.