Trappers monych close2 0809

20 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Pre-season round-up deel 8

Een zaterdags rondje langs de velden met onder meer aandacht voor de oefencampagnes van Nijmegen en Tilburg, weer 'nieuwe' spelers voor Heerenveen en een vervelende blessure voor Jimmy Smit van Utrecht. Ook wil Nederland het WK van volgend jaar binnenhalen.

Nijmegen Devils blijft vooralsnog ongeslagen in de oefencampagne. De vierde wedstrijd in de voorbereiding werd op vrijdag met 5-2 gewonnen van de Belgische kampioen Turnhout. Jason Baclig en Greg McCarthy hadden ieder twee doelpunten, terwijl ook Marco Postma een treffer voor zijn rekening nam. Michael McCarthy begon niet aan de wedstrijd, hij lijkt met een blessure voor langere tijd uitgeschakeld. Nijmegen oefent volgende week vrijdag weer in het Triavium, maar de tegenstander is nog niet bekend.

Tilburg Trappers zette ook de tweede oefenwedstrijd in winst om. Het team van Larry Suarez klopte het Belgische Herentals met 9-4. Opvallend was echter dat Tilburg pas in de laatste tien minuten definitief afstand nam van de Belgische ploeg, die zelfs tot tweederde van de wedstrijd op voorsprong stond. Don Nichols, Lance Monych en Matt Smith hadden ieder twee goals in de wedstrijd. Komende zondag speelt Tilburg op de Open Dag van Den Haag tegen Hys.

Chris Eimers en Heerenveen Flyers zijn in hoog tempo bezig de selectie weer rond te krijgen. Twee eerder aangekondigde Amerikaanse aanvallers, komen nu definitief naar Thialf. Het gaat om Josh Reber en TJ Kelley. Ook met verdediger Arthur Fritch is weer contact, maar die wacht nog op de mogelijkheid om in de Verenigde Staten te kunnen tekenen. De club is verder nog bezig met een doelman en een verdediger.

Door alle problemen begint Flyers als laatste team aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Pas op 30 september staan de spelers voor het eerst gezamenlijk op het ijs van Thialf. Enkele dagen later, op 4 oktober, staat dan meteen de wedstrijd om de Ron Bertelingschaal tegen Tilburg Trappers op het programma. Lokale spelers Alwin Assenberg, Jolke Balt, Freark de Jong, Hans, Paul en Jaap Kroon, Martijn Maghielse en Erik Landman zijn allemaal weer van de partij.

Hys Den Haag kan in de openingsfase van het seizoen niet beschikken over het eigen ijs in De Uithof. Aanleiding is de komst van het showcircus van Holiday on Ice naar Den Haag, dat onder meer twee proefvoorstellingen geeft alvorens door Nederland te gaan touren. Dat betekent dat de eerste competitiewedstrijd in eigen huis voor het team van Brian de Bruyn enige tijd op zich laat wachten.

Nederland greep dit jaar naast de organisatie van het wereldkampioenschap. Dat werd toegewezen aan Polen. Volgend jaar wil de ijshockeybond een nieuwe poging wagen. Twee steden zijn bereid de organisatie op zich te nemen. Het hangt echter wel af van besluiten zoals die mogelijk bij een vergadering van de IIHF in Montreux worden genomen de komende periode. Deze zorgen er mogelijk voor dat het WK niet meer jaarlijks wordt georganiseerd, dat een stadion met een capaciteit van 12.000 toeschouwers nodig is en dat er direct na de toewijzing één miljoen moet worden overgemaakt naar het hoofdkantoor van de internationale federatie.

Aanvaller Jimmy Smit van Utrecht Dragons mist de start van het seizoen. De talentvolle forward ontbrak vanwege een jukbeenblessure bij de eerste gezamenlijke training van Utrecht zoals die eerder deze week in Den Bosch werd afgewerkt. Smit liep de blessure op tijdens een vakantie in Spanje en mag voorlopig geen contactsport spelen. Dit weekeinde oefent Utrecht twee keer. Op zaterdag in Leuven en zondag tegen het tweede team van Iserlohn.