Div teams 1112

27 september 201100:00

Door [email protected]

Pre-season Round-up deel 9

Het seizoen is afgetrapt met de Tilburgse winst in de Ron Bertelingschaal. Komend weekeinde breekt de bekercompetitie los. Tijd voor de laatste Pre-season Round-up van het jaar, met spelersnieuws uit Amsterdam, Den Haag en Tilburg, de oefenwedstrijden van afgelopen weekeinde, coaching-wisselingen in de Eerste Divisie en nog veel meer in een tjokvolle editie.

Heerenveen en Amsterdam speelden afgelopen weekeinde twee keer tegen elkaar. De ontmoeting in de hoofdstad werd door de bezoekers uit Friesland met 12-2 gewonnen, een dag later werd het in Thialf zelfs 12-0. Flyers heeft nu vier van de vijf oefenwedstrijden gewonnen.

De selectie van Amsterdam Capitals is wel uitgebreid met twee spelers met een Haagse connectie. Willy Schut en Marijn den Dulk gaan komend seizoen spelen voor het team van Ron Berteling en Alexander Schaafsma. De 27-jarige Den Dulk speelde bijna 150 wedstrijden in de eredivisie voor Den Haag, waarin hij 28 punten op zijn naam bracht. De 23-jarige Schut kwam uit voor Dordrecht, Den Haag en Nijmegen.

Eindhoven Kemphanen heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgesloten met een 3-1 zege op Moskitos Essen. Paul Vincent, Mario Mjelleli en Ronald Wurm scoorden de goals voor de ploeg van Tommie Hartogs. Op vrijdag moest het team de eerste nederlaag incasseren via een 5-3 nederlaag in Duisburg. Eindhoven opent de competitie komende zaterdag met een uitwedstrijd in Leuven en ontvangt een dag later Amsterdam.

Turnhout White Caps oefende zondag tegen Dordrecht Lions uit de Nederlandse Eerste Divisie en won met 9-3. Daarbij moest wel een 1-2 achterstand worden weggewerkt. Tommy Lange had twee goals en vier assists voor Turnhout, terwijl Tyler Ruel twee goals en een assist voor zijn rekening nam.

De twee andere Belgische clubs in de bekercompetitie, Herentals en Leuven, kwamen elkaar afgelopen weekeinde tegen in een oefenwedstrijd. Deze werd met 5-3 gewonnen door Herentals.

Hijs den Haag test de komende dagen de 28-jarige Zweedse goalie Daniel Svedin. Deze speelde afgelopen jaren op het tweede en derde niveau in Frankrijk en daarvoor een aantal jaren op lager niveau in eigen land. De partner van Svedin werkt in Scheveningen. De doelman kwam afgelopen donderdag zelf binnenlopen op de training bij de landskampioen.

Tilburg Trappers blijft zoeken naar defensieve versterking. Coach Theo van Gerwen: ‘Maar het moet wel binnen ons budget passen en het moet echt een speler met meerwaarde zijn. Voorlopig doet Rico Jonkers het ook gewoon goed.' Tilburg zag ten opzichte van vorig seizoen Scotty Balan en Stanislav Nazarov vertrekken en haalde Bjorn Willemse terug vanuit Geleen.

De nieuwe bondscoach van Nederland, Larry Suarez, werd drie weken geleden voor het eerst benaderd voor deze functie en had weinig tijd nodig om tot overeenstemming te komen met de Nederlandse IJshockeybond. De ijshockeycoach woont al jaren in Nijmegen en wil proberen enkele spelers die de afgelopen jaren niet voor Oranje speelden terug te halen bij het team. Minimaal zilver is de uitdaging voor Suarez bij het WK in Polen.

De coaching bij Utrecht Dragons wordt komend seizoen door drie spelers uitgevoerd. Het gaat daarbij om Kees Slagmolen, Robert Jongbloed en Paul Rijsdam. Op die manier vult de club de vacature op van hoofdcoach bij het team. Op de achtergrond wordt het drietal gesteund door Frank Versteeg, die de ploeg onder zijn hoede had tijdens het laatste seizoen in de eredivisie.

Ook bij Groningen een wisseling in de coaching. De club heeft Erik Noorman bereid gevonden de rol van hoofdtrainer/coach op zich te nemen. Noorman was in de jaren tachtig en negentig een vaste kracht bij de toen in de eredivisie spelende Groningers.

John Gordon zit weer zonder club. De Canadese verdediger stapte deze zomer over van Den Haag naar het Britse Coventry Blaze, maar daar heeft men zijn contract ontbonden. De club zoekt een ander type import op de blauwe lijn. Gordon speelde in totaal zeven wedstrijden voor de Britse club, waarin hij twee goals en vier assists voor zijn rekening nam.

Phil Aucoin is het seizoen begonnen in het trainingskamp van de Hershey Bears in de American Hockey League, de club waar ook zijn broer Keith speelt. De Bears zijn het farm-team van de Washington Capitals. Aucoin speelt het komende seizoen in principe voor de Reading Royals in de ECHL. De forward deed eerder beperkte AHL-ervaring op bij Providence en Albany.

Tilburg Trappers lanceerde tijdens de Open Dag de nieuwe mascotte Bucky Buckaroo, die Mr. Whoosh heeft verdreven van het Tilburgse ijs. Komende vrijdag is het de beurt aan Heerenveen om de nieuwe mascotte te presenteren. De naam van de mascotte wordt bepaald via een wedstrijd voor de fans die via verschillende social media gehouden is.

Dit was de laatste Pre-season Round-up voor 2011. Vanaf volgende week ontwaakt de rubriek The Tuesday Round-up uit de zomerslaap.