Hys open dag leen 0809

23 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Pre-season round-up deel 9

Het seizoen is nog maar twee weken weg en de voorbereidingen van bijna alle teams zijn in volle gang. In deze editie van het rondje langs de velden aandacht voor de vele oefenwedstrijden van afgelopen weekeinde, weer een nieuwe speler voor Heerenveen, nieuws van het scheidsrechtersfront en nog veel meer.

Heerenveen Flyers heeft de 26-jarige verdediger Andrew Derton aangetrokken. Deze speelde voor St. Norbert College in de Amerikaanse universiteitscompetitie en was al enkele weken in Turnhout. Hij besloot echter toch voor Heerenveen te kiezen. Volgens coach Chris Eimers is het een offensief ingestelde verdediger. Flyers moet vanwege het niet beschikbaar zijn van Thialf komend weekeinde voor de eerste gezamenlijke trainingen uitwijken naar Nordhorn. Flyers opent het seizoen op 4 oktober tegen Tilburg Trappers. Kaarten voor de Ron Bertelingschaal zijn al online te koop.

De volgende club die zijn eerste wedstrijd van het seizoen speelde, was Geleen Eaters. De ploeg kwam afgelopen weekeinde in actie tegen Heist op den Berg, waarbij met 6-2 werd geworden. Jake Brenk gaf zijn visitekaartje af in zijn terugkeer naar Nederland met vier doelpunten. Lars van Sloun en Mike Walling namen de andere treffers voor hun rekening. Geleen vervolgt de oefencampagne vanavond met een wedstrijd tegen Herentals.

Dat Herentals oefende afgelopen weekeinde al tegen Amstel Tijgers en verloor met 6-3. Doelpuntenmakers zijn niet bekend, maar wel het feit dat Amsterdam met twee proefspelers speelde. Het gaat daarbij om de uit Canada afkomstige Kent Merriam, die eerder al op proef was in Nijmegen en Greg Sanders.

Den Haag beleefde de thuispremière met een oefenwedstrijd tegen Tilburg Trappers. De laatste ploeg scoorde zeven goals vanaf halverwege de wedstrijd om een 4-0 achterstand ongedaan te maken. Daarmee was het een wedstrijd met twee gezichten. Den Haag was dominant in het eerste stuk, maar verloor het daarna van Trappers. Bij Hijs het debuut van doelman Tim Knudsen, die een zeer solide indruk maakte. De ploeg speelt woensdag nog tegen Amstel Tijgers, maar gaat daarna op trainingskamp naar Tsjechië, waarbij onderweg ook nog tegen een Duitse tegenstander wordt gespeeld.

Den Haag bood tijdens de Open Dag mooie schermen boven het ijs, flitsende filmpjes, leuke jeugdwedstrijden en natuurlijk Lee Towers. Het hoogtepunt van de avond was echter het enthousiaste optreden van de Haagse ijshockeylegende Arie Klein. De 76-jarige speler was tussen eind jaren veertig en halverwege de jaren zeventig actief voor Den Haag en liet met enkele schaatsacties zien het nog zeker niet verleerd te zijn.

Groningen Grizzlies boekte de eerste zege van de oefencampagne door de Belgische landskampioen Turnhout met 3-4 te kloppen in het hol van de leeuw. Duncan Rode nam de winnende goal voor zijn rekening. Zondagavond speelt het team van coach Sergei Yashin de derde en laatste wedstrijd van de oefencampagne. In het Duitse Nordhorn komt Utrecht Dragons op bezoek in wat een leuke wedstrijd is om de verhoudingen voor de competitie vast te stellen.

Datzelfde Utrecht Dragons kende een zeer succesvol weekeinde in de voorbereiding. Tegen Leuven werd met 7-2 gewonnen, waarbij John Versteeg en Juraj Fodrek ieder twee goals voor hun rekening namen. Milan Hornik en Viktor Kovac kwamen ook tot scoren. Laatstgenoemde trof een dag later vier keer doel tegen een team uit Iserlohn. De wedstrijd werd met 7-1 gewonnen. Welk team uit Iserlohn dit precies geweest is, is niet duidelijk.

De naam van de importreferee is bekend. Het gaat om de 33-jarige Amerikaan Paul de Puydt, die de afgelopen jaren in de lagere profcompetitie Central Hockey League de fluit hanteerde. Volgens de NIJB heeft hij ook veel gefloten in de ECHL. Hij zal wekelijks een wedstrijd leiden in de eredivisie, maar zich verder vooral ook bezighouden met het opleiden van scheidsrechters, instructeurs en supervisors. Hij volgt Patrick Britt op.

De scheidsrechters hebben in kledingbedrijf Ben Barton bovendien een nieuwe sponsor. Deze zal de referees en linesmen in de eredivisie zowel op het ijs als daarnaast van een nieuwe outfit voorzien. De scheidsrechters krijgen bovendien een aan de inflatie aangepaste vergoeding voor de reiskosten. Deze was de afgelopen jaren niet verhoogt, maar de ledenvergadering van de NIJB ging hier nu unaniem mee akkoord.

Ref depuydt intro2 0809