5 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Preview 2006: Eaters

Het seizoen is inmiddels voorzichtig begonnen. IJshockey.com kijkt zoals gebruikelijk uitgebreid vooruit naar het nieuwe seizoen. In deze aflevering aandacht voor Eaters Geleen, dat met verse spelers en een verse coach het nieuwe seizoen ingaat.

Nieuw: Andrew Dickson, Steve Farrer, Wesley Hendriks, Erik Landman, Frank Novello, Guido Lejeune, C.J. McConnell, Brian McGarry, Lamonte Polet, Akim Ramoul, Brad Smulders, Casper Swart, Mike Walling.

Vertrokken:
Derek Campbell, Chad Euverman, Ray Gallagher, Timothy Gerritsen, Ryan Held, Steve Kruize, Stefan Patak, Jamie Schaafsma, Jason Silverthorn, Christian van Sloun, Kyle Stanton, Scott Wright, Gary Zinck.

Algemeen: Geleen bereikte vorig jaar de play-offs, maar werd door Heerenveen in vier wedstrijden uitgeschakeld. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is de selectie weer stevig vernieuwd,. En dan is Chad van Diemen al naar huis gestuurd en wordt er nog gezocht naar een extra verdediger. Opvallend is dat een aantal van de nieuwkomers al eerder in Geleen speelden.

De coach: Het tijdperk Andy Tenbult is voorbij in Geleen. De gedreven Nederlandse-Canadees slaagde er met al zijn enthousiasme niet in om prijzen te pakken met Eaters. Met Dave Hyrsky wordt een tegenpool binnengehaald. De geboren Canadees is al toe aan zijn vierde club in Nederland na het tweede team van Nijmegen, Heerenveen en Tilburg. De coach maakte nergens zijn karwei af, maar krijgt in Geleen een nieuwe kans. Het zal in Geleen in ieder geval heel anders worden dan de afgelopen jaren.

Goalies: Stefan Patak redde het niet lang vorig seizoen en Kyle Stanton leek in de play-offs uitgeblust. Eaters Geleen beschikt echter dit seizoen over misschien wel het beste goalie-duo in de liga. Frank Novello is een kleine, flexibele goalie die in zijn eerste optredens een goede indruk maakte. Casper Swart hielp Nijmegen vorig seizoen aan de landstitel en was eerder al succesvol bij Amsterdam. Dit geeft Geleen de kans om beide goalies voldoende rust te geven voor de beslissende fase van het seizoen. Guido Lejeune is als derde goalie toegevoegd aan de selectie.

Defensie: De goalies zullen hun rust waarschijnlijk wel nodig hebben, want defensief ziet het er nog niet erg solide uit bij Eaters. De betrouwbare Brad McDonald is gebleven, wat Mike Walling kan is nog niet helemaal duidelijk en Andrew Dickson kwam vorig jaar voor zover bekend helemaal niet in actie. De voormalige straffenkoning in de Nederlandse competitie zal het bovendien moeilijk krijgen met de nieuwe regels. De ploeg stelt ook Lamonte Polet op in de defensie. Het duurde vorig jaar lang voordat Polet in vorm was en hoe hij als verdediger gaat doen is nog even afwachten. Verder werd Wesley Hendriks aangetrokken van Nijmegen en zal Nigel Heijen meer speeltijd krijgen. Versterking van de defensie zal echter waarschijnlijk prioriteit krijgen de komende weken, want er zijn nu nog veel vraagtekens.
UPDATE: Wesley Hendriks maakt niet langer deel uit van de selectie van Geleen. De verdediger werd speltechnisch en conditioneel onvoldoende bevonden. Eaters presenteert volgende week een vervanger.

Aanval: Van de top zes van de topscorerslijst van Geleen is alleen Jamie Visser nog afwezig. Vooral de makkelijk scorende Ryan Held zal gemist worden in Limburg. Brian McGarry wist in een lagere Canadese jeugdliga het afgelopen jaar veelvuldig het net te vinden, C.J. McConnell heeft een beetje profervaring, maar scoorde in zijn laatste vier seizoenen in totaal amper dertig goals. Dat is nog altijd meer dan Steve Farrer in drie jaar college-ijshockey. Bij de drie imports is het nog afwachten of zij in de Nederlandse competitie kunnen uitgroeien tot topscorers. Een opvallende nieuwkomer is Erik Landman. Vorig jaar in Nijmegen was hij vooral van grote waarde in de laatste weken van het seizoen, maar in Geleen ligt wellicht een belangrijkere rol te wachten, voor de speler die een paar jaar geleden in Heerenveen nog 35 keer scoorde. De teruggekeerde Brad Smulders was vorig jaar goed voor 47 punten, terwijl ook Jamie Visser weer van de partij is. De Nederlandse-Canadees had vorig jaar zijn beste jaar in Nederland met 29 goals en 25 assists. Akim Ramoul keert na een paar jaar in het buitenland terug in zijn geboortestreek, terwijl ook ‘Lampie' Keulen weer van de partij is. Het wordt ook tijd voor Jeffrey Mens om door te breken.

Sleutelspeler: Lamonte Polet keert terug in Geleen voor zijn derde periode bij de club. Van de Nederlandse-Canadees zal leiderschap worden verwacht, zal verwacht worden dat hij de transitie van aanvaller naar verdediger maakt en zal verwacht worden dat hij zijn vorm van vorige jaren hervindt, na twee relatief matige jaren in Amsterdam. Als hij een echte versterking is voor de defensie, helpt hij Geleen stevig vooruit.

Talent om op te letten: Diego Winters maakte in de twee oefenwedstrijden van Geleen indruk met zijn schaatstechniek. De nog piepjonge aanvaller komt nog fysieke kracht tekort, maar is zeker een speler die zich de komende jaren verder zal ontwikkelen.
UPDATE: Diego Winters komt voorlopig niet meer in actie. Het jonge talent kwam op de training van de club hard tegen de boarding terecht, brak zijn pols en liep verschillende kneuzingen op. Hij is minimaal een maand uitgeschakeld.

Sleutelvraag: Wanneer komt Steve Kruize?

Hoop: Als Geleen de defensie afdoende weet te versterken en enkele van de nieuwe aanvallers topseizoenen hebben, kan de ploeg van Dave Hyrsky voorzichtig gaan dromen van succes.

Twijfel: Een aantal spelers van Geleen heeft een haat-liefde-verhouding met de strafbank. Tijdens de twee oefenwedstrijden van dit seizoen liep de ploeg al tegen tientallen strafminuten op. Het ‘zero tolerance'-beleid in het internationale ijshockey kan Geleen duur komen te staan.

IJshockey.com-verwachting: De play-offs bereiken zou een goede prestatie zijn, meer succes een verrassing.