2 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Preview 2006: Tijgers

Het nieuwe ijshockeyseizoen is inmiddels begonnen. De meeste clubs komen vanaf komend weekeinde in actie. IJshockey.com kijkt zoals gebruikelijk vooruit naar het nieuwe seizoen. Deze keer de beurt aan Amsterdam, dat plotseling niet meer geldt als een favoriet voor de prijzen.

Nieuw: Anders Bertilsson, Jonathan Pelletier, Jordy van Oorschot, Ivy van den Heuvel, Victor Boutrs-Girgis, Paul Vincent, Kaj Kallarsson (proef).

Vertrokken: Chris Eimers (nog geen akkoord), Scott Farrell, Maarten de Groot, Yordan van Hoegee, Tomas Kalousek, Marcel Kars, Aaron van Leusen, Jan-Jaap Natte, Kyle Schutte, Lamonte Polet,
Martin Urbasek, Simon de Wit.

Algemeen: Amsterdam werd vorig jaar op omstreden wijze uitgeschakeld in de play-offs en daarmee van zijn troon gestoten. In de zomer vertrokken veel spelers waar Amsterdam de afgelopen jaren op heeft geleund en werden er vooral jonge, nieuwe spelers gehaald. De voorzitter van de Amstel Tijgers meldde overigens wel dat er in de loop van het seizoen nog versterking bij komt. Voor een aantal spelers, Alexander Schaafsma, Leo van den Thillart en wellicht ook Tom Hartogs, is dit het laatste seizoen in de eredivisie. Zij zijn uit op revanche.

De coach: Ron Berteling is dé stabiele factor in het Nederlandse ijshockey. Vele jaren als speler actief en inmiddels al weer jarenlang de hoofdcoach van Amsterdam. Dit seizoen wordt echter een heel ander dan de afgelopen jaren. Jarenlang was Amsterdam bij de begin van het seizoen de favoriet voor de prijzen en jaren achterelkaar werd dit beloond met prijzen. Het wordt interessant hoe Berteling omgaat met deze nieuwe rol. Hij wordt overigens bijgestaan door Tommie Hartogs, die op het technische vlak een belangrijke rol vervuld bij Amsterdam. In de oefencampagne schaatste de inmiddels 49-jarige Berteling overigens mee, maar het is niet de verwachting dat hij dit tijdens het reguliere seizoen ook zal doen.

Goalies: Een nieuw goalie-duo voor Amsterdam. Tomas Kalousek voldeed uiteindelijk niet aan de verwachtingen, terwijl Yordan van Hoegee na jaren van trouwe dienst op de bank bij Amsterdam kiest voor een rol in de eerste divisie. Met Jonathan Pelletier heeft Amsterdam een goalie aangetrokken met veel ervaring op het hoogste jeugdniveau in Canada. Vorig jaar speelde hij voor een club in de sterke semi-profliga LNAH in Quebec. In de eerste oefenwedstrijden maakte hij een solide indruk. Victor Boutrs-Girgis speelde twee jaar geleden bij Den Haag een aantal goede wedstrijden in de Eredivisie. Bij Amsterdam krijgt hij een nieuwe kans op het hoogste niveau, waardoor de hoofdstedelingen over een adequaat goalie-duo lijken te beschikken.

Defensie: Amsterdam zit niet dik in de verdedigers. Leo van den Thillart zal hopen op een mooi afscheid. De ervaren Bosschenaar is misschien niet meer de uitblinker die hij in het verleden was, maar voor Amsterdam dit seizoen nog van onschatbare waarde. Tommie Hartogs kan in de defensie spelen en is dan direct waarschijnlijk de beste verdediger in de Nederlandse competitie. Jordy van Oorschot komt over uit Den Haag en maakte tijdens het afgelopen WK is Estland veel indruk met zijn volwassen spel. Het leverde hem zelfs een man-of-the-match-award op. Dennis Jonker zal hopen op meer speeltijd dan hem afgelopen jaar in Amsterdam en Den Haag werd gegund, terwijl de Fin Kaj Kallarsson het tijdens proefwedstrijden redelijk deed. Of hij definitief mag blijven heeft de organsisatie in Amsterdam nog niet laten weten. De in Amsterdam studerende Duitser Jochen Gross hoopt meer indruk te maken, terwijl Alexander Schaafsma ook nog kan bijspringen in de defensie.

Aanval: Paul Vincent is terug in de Nederlandse competitie. Tijdens zijn korte verblijf in Nederland enkele jaren geleden liet hij een verpletterende indruk achter en Amsterdam zal op hem rekenen als de aanvalsleider. De twee topscorers van vorig seizoen, Tommie Hartogs en Bohuslav Subr, zijn weer van de partij en zij zullen Vincent moeten helpen de doelpuntenproductie op peil te houden. Ivy van den Heuvel geldt als een groot talent en krijgt in Amsterdam de kans dit met veel ijstijd te bewijzen. Alexander Schaafsma zal van zijn laatste seizoen een mooi jaar willen maken, terwijl ook Mark Tanner bij Amsterdam is gebleven. Wellicht wordt er ook met Chris Eimers nog overeenstemming bereikt. De jonge Zweed Anders Bertilsson kwam aanwaaien bij Amsterdam en overtuigde tijdens de proefperiode, terwijl de snelle, vaardige Erik Hoogvliets de kans krijgt te bewijzen dat Nijmegen hem volkomen ten onrechte heeft laten gaan. De basis in de aanval bij Amsterdam is echter mager, waardoor het bij tegenslagen moeilijk zal zijn voldoende lijnen op het ijs te brengen. Dat was Amsterdam de afgelopen twee jaar echter ook al gewend.

Sleutelspeler: Tommie Hartogs is inmiddels 37 jaar, maar bewees ook tijdens het afgelopen WK in Estland weer nog altijd de beste actieve Nederlandse speler te zijn. Bondscoach Doug Mason vergeleek hem met een goede wijn, naar mate de jaren vorderden werd Hartogs alleen maar beter. Hij wordt echter geplaagd door rugproblemen, waardoor hij vorig jaar in de beslissende fase het verschil niet kon maken voor Amsterdam. Als Hartogs een goed en fit seizoen heeft, kan Amsterdam nog ver komen.

Sleutelvraag: Blijft Paul Vincent het hele seizoen?

Talent om op te letten: De 18-jarige jeugdinternational Ivy van den Heuvel maakte de overstap uit het tweede team van Tilburg. Daar was Trappers niet blij mee en dat is begrijpelijk. Van den Heuvel geldt als een groot talent. Vorig seizoen kwam hij tot 31 punten in 22 wedstrijden in de eerste divisie. Bij Amsterdam krijgt hij zeker in het begin van het jaar veel ijstijd en daarmee de kans een grote sprong vooruit te maken.

Hoop: Het laatste kunstje van een generatie spelers bij Amsterdam en de terugkeer van de artiest op schaatsen Paul Vincent biedt de basis voor een goed seizoen. Zeker als er inderdaad nog wat versterkingen komen, moet een plek in de play-offs mogelijk zijn. En dan kan de combinatie van routine en aanstormend talent voor een verrassing zorgen.

Twijfel: Kunnen de veteranen van Amsterdam het snellere ijshockey onder de ‘zero tolerance'-regels nog aan? Vorig jaar in de play-offs tegen Nijmegen liep Amsterdam tegen enorm veel straffen op, wat ze een plek in de finale kostte. Blijft Paul Vincent het hele seizoen en kan de krappe selectie van Amsterdam tegenslagen opvangen? Veel vraagtekens dus.

IJshockey.com-verwachting: Amsterdam gaat het dit seizoen erg moeilijk krijgen en zal moeten knokken voor een plaats in de play-offs. De fitheid van Tommie Hartogs en de tussentijdse versterkingen kunnen daarbij de doorslag geven.