28 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Preview: A'dam Bulldogs

Het nieuwe ijshockeyseizoen begint over drie dagen. IJshockey.com kijkt uitgebreid vooruit naar de nieuwe jaargang. In de tweede aflevering: Amsterdam Bulldogs.

Vertrokken: Andrew Williamson, David Hoogsteen, Josh Oort, Kevin Hoogsteen, Erik Hoogvliets, Nick de Jong, Casper Swart, Ben Vanderklok, Robbert Prick van Wely,

Nieuw: Phil Groeneveld, Leo van den Thillart, Ray Gallagher, Tim den Heijer,Tony Demelinne, Lamonte Polet, Sjoerd Sijbesma.

Vorig seizoen: Amsterdam won vorig seizoen wederom de dubbel, maar een stuk moeizamer dan een jaar eerder. De selectie was met afstand de sterkste, maar door motivatieproblemen en gemakzucht had de ploeg het vooral in de finale tegen Tilburg Trappers enorm lastig. De ploeg tastte mis bij de Coupe der Lage Landen. Desalnietemin bevestigde Amsterdam vorig seizoen de dominante positie aan de top van het Nederlands clubijshockey.

Doel: De terugkeer van Phil Groeneveld is van groot belang voor Amsterdam. De Nederlands-Canadees miste het hele vorige seizoen met een blessure en krijgt nu een nieuwe kans te bewijzen dat hij de beste goalie van Nederland is. Het is ook een forse stap vooruit ten opzichte van vorig seizoen toen de jeugdige Casper Swart de eerste goalie was bij Amsterdam. De fitheid van Groeneveld is van vitaal belang voor Amsterdam, want back-up Yordan van Hoegee bewijst al enkele seizoenen te licht te zijn voor het hoogste niveau.

Defensie: Met Leo van den Thillart haalt Amsterdam een bak aan ervaring binnen. De beste Nederlandse verdediger van de afgelopen tien jaar is zowel een defensief als opbouwend opzicht een pluspunt voor Amsterdam. Ook nieuw is de ervaren Ray Gallagher, een speler die op routine en techniek nog ruimschoots mee moet kunnen in de Eredivisie. Het sterke duo Jason Smith en Trevor Sherban keert terug bij Amsterdam en zal voor een zeer solide basis zorgen. Daarmee beschikt Amsterdam over twee sterke verdedigingsblokken, waarbij zowel Tommie Hartogs als ook Alexander Schaafsma voor nog meer ervaring en routine kunnen zorgen in de achterste linie. Maarten de Groot en de nog zeer onervaren Tim den Heijer completeren de defensie.

Aanval: Het vertrek van Josh Oort is een klap voor Amsterdam. Een speler die zich de laatste jaren heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste bij de Bulldogs en die anderen beter liet spelen. Ook scherpschutter David Hoogsteen staat voorlopig niet in de opstelling, zijn broer Kevin komt pas na de kerst weer bij de selectie.

Amsterdam vangt dit verlies op met de terugkeer van de halverwege vorig seizoen vertrokken Mark Bultje. Als hij blessurevrij blijft en zijn emoties weet de controleren kan Bultje nog altijd de beste aanvaller in het land zijn. Van Heerenveen komt de hardwerkende Lamonte Polet, de nummer tien van de nationale topscorerslijst.

bulldogs_hartogs_300x150.jpg

Opvallend is ook het plan om captain en assistent-coach Tommie Hartogs weer naar de voorste linie te schuiven na twee seizoenen als verdediger. Amsterdam zal ook meer verwachten van aanvaller Doug Stienstra, die vorig seizoen nooit zijn Nijmeegse vorm wist te benaderen. Datzelfde geldt voor Simon de Wit, die vorig seizoen niet echt uit de verf kwam in het Amsterdamse sterrenensemble.

De ervaren rot Chris Eimers, de vorig jaar sterk verbeterde Andri Salomonson, de talentvolle Tony Demelinne en de soms onnavolgbare Marcel Kars completeren een aanval, die ondanks het vertrek van enkele sleutelspelers, toch overloopt van de kwaliteit. Voor Salomonson moet dit het definitieve jaar van de doorbraak worden.

Sleutelspeler: Phil Groeneveld. Met een zeer ervaren defensie voor zijn neus, moet de Nederlands-Canadees de nodige shut-outs op zijn naam kunnen brengen. Vanuit de door hem geleidde defensie moet Amsterdam ook het komende seizoen weer kunnen excelleren. De vraag is hoe snel hij de vorm weer te pakken heeft na een jaar van afwezigheid, maar de eerste berichten zijn goed.

Oog voor Talent: Tony Demelinne geldt al vanaf zeer jeugdige leeftijd als een van de grootste talenten in het Nederlandse ijshockey. De pas 16-jarige aanvaller kwam vorig seizoen bij Den Haag in de Eerste Divisie tot 19 doelpunten en 9 assists in 22 wedstrijden. Het was echter makkelijk ijshockeyen in de vorig seizoen zeer dominante Haagse formatie en het is de vraag hoe hij zich nu verder gaat ontwikkelen en of de overstap naar het Amsterdam van Ron Berteling een goede beslissing is. Maar zonder meer een speler om op te letten.

Sleutelvraag: Waar blijven de NHL'ers?

Hoop: De sterke defensie zal moeilijk te kloppen zijn voor de concurrentie, terwijl er voorin nog voldoende vuurkracht aanwezig is om wedstrijden te beslissen. Amsterdam heeft bovendien nog import-slots om eventuele zwakke plekken in te vullen. Of dit nu stakende NHL-spelers zijn of gewoon goede imports, het kan de ploeg alleen maar sterker maken. De ploeg beschikt bovendien over een overdaad aan routine.

Twijfel: Vorig seizoen sloop er toch een behoorlijke dosis gemakzucht in de ploeg, waardoor de overdaad aan kwaliteit niet altijd tot superieur spel leidde. De meeste spelers krijgen bovendien dit seizoen te maken met de ambitieuze plannen rond Oranje. Het is ook de vraag wat de terugkomst halverwege het seizoen van spelers als Kevin Hoogsteen en de komst van extra imports gaat betekenen voor de chemie in de ploeg.

IJshockey.com-voorspelling: Amsterdam pakt wederom de landstitel, maar zal moeten knokken voor de andere prijzen.