26 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Preview: Amstel Tijgers

We staan op de drempel van een nieuw seizoen. Tijd voor de traditionele vooruitblik van IJshockey.com. Dit jaar in de volgorde van de eindstand van vorig seizoen. Te beginnen met het vernieuwde Amsterdam.

Nieuw:Tomas Kalousek, Anthony Blumer, Aaron van Leusen, Bohuslav Subr, Jan Jaap Natte, Mark Tanner, Scott Farrell, Robert Jongbloed.
Vertrokken: Phil Groeneveld, Trevor Sherban, Jason Smith, Tim den Heijer, Tony Demelinne, Mark Bultje, Doug Stienstra, Mark McArthur, Karl Dykhuis, Joe Watkins.

Vorig seizoen: Amsterdam kende vorig jaar onder de naam Bulldogs een tumultueus seizoen. Het team deed vanwege het Oranje-trainingskamp in Finland een deel van het seizoen niet mee. Daarna was geruime tijd het voortbestaan van de club in gevaar en waren er volop geruchten over schulden en niet betaalde salarissen. Op het ijs was hier weinig van te merken. De ploeg was net zo dominant als in de jaren ervoor en haalde zonder al te veel obstakels de dubbel binnen. Sportief een zeer succesvol jaar dus.

Doel: Tomas Kalousek en Yordan van Hoegee zijn het nieuwe duo in het doel bij de Amsterdammers. De Tsjech Kalousek maakte vorig jaar veel indruk tijdens de Coupe der Lage Landen als speler van Leuven en behoorde tot de betere doelmannen in de Belgische competitie. Het niveau in Nederland ligt echter nog altijd een stuk hoger. Daarnaast is het voor een doelman makkelijk om indruk te maken wanneer er een compleet salvo aan schoten op je wordt afgevuurd, zoals in de Coupe het geval was voor Kalousek. Zal het moeilijk krijgen zijn voorgangers McArthur en Groeneveld te doen vergeten, vooral ook omdat de vernieuwde defensie van Amsterdam waarschijnlijk meer kansen gaat weggeven. Van Hoegee is al jaren de back-up bij Amsterdam, maar krijgt maar zelden speeltijd.

Defensie: Defensief zal Amsterdam het duo Jason Smith en Trevor Sherban enorm gaan missen. Twee rotsen in de branding, die fysiek hun mannetje stonden en aanvallende impulsen gaven. Vooral Smith is al vele jaren een vaste waarde en een van de hoogst gewaardeerde spelers in de Nederlandse competitie. Scott Farrell is een goede Âpick-upÂ. Maakte op Geleen-supporters veel indruk in het seizoen 2003/04, waar hij de nummer twee was in assists voor Geleen. Coach Ron Berteling kan ook weer een beroep doen op de ervaren Leo van den Thillart. De inmiddels 37-jarige verdediger is niet meer de alleskunner van vroeger, maar nog altijd een bovengemiddelde speler in de Nederlandse competitie. Maarten de Groot blijft ieder jaar progressie boeken en zal zijn rol weer spelen. Nieuwkomer Mark Tanner is aan komen waaien. Heeft college gespeeld in de VS en is vooralsnog een moeilijk in te schatten waarde. Alexander Schaafsma is ook weer terug, al speelde hij ook begin vorig jaar nog voor Amsterdam. Verder kan captain Tommie Hartogs nog in de defensie spelen, evenals Simon de Wit en gaan er geruchten over de mogelijke terugkeer van Jason Smith in de loop van het seizoen. Dat zou Amsterdam wat lucht geven in een defensie.

Aanval: Tommie Hartogs was vorig jaar met afstand de meest dominante speler in het Nederlandse ijshockey. In slechts 34 wedstrijden kwam hij tot 35 goals en 49 assists, waarmee hij ruimschoots topscorer werd. Daarnaast is hij als assistent-coach en captain ook op andere terreinen van onschatbare waarde voor Amsterdam. De nummers twee en drie op de topscorerslijst van de Amsterdammers, Mark Bultje en Doug Stienstra, zijn echter vertrokken. Simon de Wit kende vorig jaar een ijzersterk jaar en Amsterdam zal hopen op verdere verbetering bij de international. Nieuwe aanwinsten Bohuslav Subr, Aaron van Leusen en Anthony Blumer zien er veelbelovend uit, terwijl ook Chris Eimers weer deel uitmaakt van de selectie. Lamonte Polet keert ook terug, terwijl Jan Jaap Natte voor snelheid zal moeten zorgen. Ook Marcel Kars is weer van de partij. Een van de meest intrigerende ijshockeyers in Nederland, die altijd op de belangrijkste momenten zijn beste wedstrijden speelt. Daarmee ziet Amsterdam er aanvallend solide uit.

Sleutelspeler: Tommie Hartogs. Als de captain zijn dominantie van vorig jaar kan herhalen, kan dit Amsterdam ook dit jaar een eind komen. Ook voor het Nederlands team blijft de ervaren Eindhovenaar van onschatbare waarde.

Oog voor Talent: Amsterdam laat dit jaar een aantal junioren meetrainen met de selectie. Op die manier moet een basis voor de toekomst worden gelegd.

Sleutelvraag: Kunnen de ervaren spelers van Amsterdam nog een succesjaar neerzetten?

Hoop: Amsterdam is naar eigen zeggen niet meer de uitgesproken favoriet voor de titels dit seizoen. De combinatie van ervaren Nederlanders en goede buitenlanders is echter al jaren hét succesrecept in de Nederlandse competitie. Amsterdam beschikt over het eerste. Spelers als Hartogs, Eimers, De Wit en Van den Thillart weten wat het is om hoofdprijzen te winnen. Als de buitenlandse spelers zich weten te bewijzen, doen de Amstel Tijgers dit jaar weer gewoon mee om de prijzen.

Twijfel: Amsterdam won het afgelopen jaar de landstitel met een kwalitatief sterke selectie. Het betroffen echter maar zestien spelers. Ook dit jaar is de selectie, vooral in defensief opzicht, kwantitatief niet erg sterk. Een paar blessures op slechte momenten kunnen deze beperkte basis blootleggen. Slechts acht spelers die vorig jaar het kampioenschap haalden, zijn nu weer van de partij. Dat is wel een hele grote verandering in de selectie.

IJshockey.com-voorspelling: Amsterdam plaatst zich voor de play-offs en zal dan met alle aanwezige routine als gevaarlijke outsider een greep doen naar de landstitel.