30 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Preview: Den Haag Wolves

Den Haag Wolves heeft als doelstelling het halen van de play-offs. De ploeg heeft daartoe onder meer een nieuwe doelman en een aantal nieuwe Noord-Amerikaanse aanvallers aangetrokken. De laatste aflevering in onze reeks voorbeschouwingen op het seizoen van de Nederlandse eredivisieteams.

Nieuw: Brock McGillis, Patrick Finnigan, Edwin Rusticus, Dave Stappershoef, Stace Page, Andri Salomonson, Tyler Middlebrook, Dean Byvelds.

Vertrokken: Jan-Jaap Natte, Frederik Edlund, Francis Collin, Jozef Rekem, Jozef Malicek, Kristoff van den Broeck, Elmer Kuik, Radovan Sakalas, Robert van Yperen, Martin Matecny, Victor Boutrsgirgis.

Vorig seizoen: De rentree van Den Haag op het hoogste niveau was afgelopen jaar een succes. Door het vertrek van een aantal ervaren krachten uit de Eerste Divisie-ploeg was er sprake van een moeizame start, maar de ploeg speelde vooral in eigen huis een aantal leuke wedstrijden en liet een groot aantal jonge spelers proeven aan het hogere niveau. De ploeg van Kristoff van den Broeck deed ook nog lang mee voor een plekje in de play-offs.

Doel: Den Haag heeft de Canadese doelman Brock McGillis aangetrokken. Een goalie met ervaring op het hoogste jeugdniveau in Canada. Hoewel het duo Peter Seton/Victor Boutrsgirgis heel goede wedstrijden speelde vorig jaar, was de positie in het net bij Den Haag vorig jaar wat wisselvallig bezet. McGillis moet voor meer stabiliteit zorgen op de belangrijke positie van doelman. Voor Peter Seton was vorig jaar een leerjaar op het hoogste niveau in Nederland. Hij zal dit jaar ongetwijfeld de kans krijgen om te laten zien hoe hij gegroeid is en te kijken of hij zich terug kan spelen in de selectie van Oranje.

Verdediging: Patrick Finnigan maakte een paar jaar geleden veel indruk als verdedigingsleider van een matige Amsterdamse ploeg. Het is niet helemaal duidelijk wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan, maar Den Haag zal van hem een minstens zo goede prestatie verwachten. Michal Minarech was de beste van het blik aan Oost-Europese spelers dat Den Haag vorig jaar opentrok en keert dit jaar terug in de defensie bij de Wolves. Een verrassende nieuwkomer bij Den Haag is de 34-jarige Edwin Rusticus, een oud-speler van GIJS Groningen en Rotterdam PandaÂs, wat ook meteen aangeeft hoe lang geleden het is dat hij op het hoogste niveau gespeeld heeft. Na meer dan tien jaar in de recreatiedivisies, rechtstreeks naar de Eredivisie. Het is even afwachten hoe dat uitpakt. Dave Stappershoef kreeg vorig jaar in Heerenveen maar weinig ijstijd van de coaches. De nog jonge verdediger bewees echter in het verleden bij Nijmegen dat hij zijn mannetje staat in de Eredivisie. Dennis Jonker hield zich vorig jaar goed staande op het hoogste niveau en zal dit jaar verder moeten groeien. Job den Dulk, Niels Leeuwenkamp en Tim Willis completeren een jonge en onervaren defensie. Mogelijk trekt Den Haag in de loop van het seizoen echter nog een ervaren buitenlandse verdediger aan.

Aanval: Topscorer Tristan Senior keert terug voor een tweede jaar en wordt omringd door verschillende nieuwkomers, die er veelbelovend uitzien. Tyler Middlebrook en Stace Page maakten tijdens de voorbereiding een goede indruk en moeten ervoor zorgen dat de druk van het maken van doelpunten minder bij alleen Senior komt te liggen. Daarnaast keert Andri Salomonson terug op het oude nest. Bij Amsterdam is hij de afgelopen jaren uitgegroeid tot een complete aanvaller, hoewel zijn korte periode bij Tilburg vorig jaar wat minder liep. Zal in Den Haag veel verantwoordelijkheid krijgen en dat is alleen maar goed voor zijn verdere ontwikkeling. Den Haag trok de Nederlandse-Canadees Dean Byvelds aan van Geleen. Van de trits Ned-Cans die Geleen vorig jaar aantrok, was hij zeker niet de minste en het lijkt een speler waar Den Haag veel plezier aan gaat beleven. Jesse Heerema viel vorig jaar niet zo op door zijn doelpuntenproductie, maar knapte een enorme hoeveelheid defensief werk op. Een zeer solide speler. Alan van Bentem toonde vorig jaar veel potentieel, terwijl Jimmy Raats liet zien hoezeer hij gegroeid is in zijn jaren bij Heerenveen. Van beide spelers zal dit jaar meer worden verwacht. Sven Karlsson, Marijn den Dulk en Joy Turpijn completeren de aanval van de Wolves.

Sleutelspeler: Patrick Finnigan maakte begin deze eeuw veel indruk als speler van de Amsterdam Flames. In een verder matig presterende ploeg toonde hij veel kwaliteit. Den Haag Wolves beschikt over een defensie die veel routine ontbeert. Finnigan zal deze defensie moeten gaan leiden en samen met de nieuwe goalie Brock McGillis ervoor moeten zorgen dat het aantal tegengoals van Den Haag zo laag blijft, dat de aanvallers kansen krijgen om wedstrijden te winnen.

Oog voor talent: De 18-jarige Jordy van Oorschot kende vorig jaar een goed seizoen bij Zoetermeer en krijgt bij Den Haag de kans zich op het hoogste niveau te bewijzen. In de makkelijk scorende kampioensploeg van Zoetermeer kwam hij vorig jaar tot twaalf goals en vijftien assists in twintig competitiewedstrijden. Hij speelde ook voor Oranje onder achttien jaar. Een speler om een oogje op te houden.

Sleutelvraag: Kan Den Haag de progressie van vorig jaar voortzetten?

Hoop: Den Haag lijkt over een snelle en veelzijdige aanval te beschikken, die het de defensies van de Nederlandse clubs heel lastig gaat maken. De talenten die vorig jaar voor het eerst mochten ruiken aan het hoogste niveau, weten nu waar ze aan toe zijn en zouden de club naar een hoger niveau moeten tillen.

Twijfel: Defensief ziet het er vooralsnog niet overdreven solide uit bij de Hagenezen. Voor Den Haag geldt bovendien hetzelfde als voor Nijmegen. Vorig jaar kon er frank en vrij worden gespeeld omdat het verwachtingsniveau niet overdreven hoog was. Dit jaar heeft het bestuur laten weten dat het halen van de play-offs een must is. Dat is toch anders ijshockeyen.

IJshockey.com-oordeel: Den Haag knokt mee om een plek in de play-offs.