29 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Preview: Eaters Geleen

Eaters Geleen treedt dit seizoen aan met een grotendeels vernieuwde selectie. Coach Andy Tenbult verwelkomt tien nieuwe spelers in zijn selectie in de jacht op de eerste officiële landstitel in de geschiedenis van de club.

Nieuw: Stefan PatĂĄk, Ray Gallagher, Gary Zinck, Brad McDonald, Mark Persick, Marc Visschers, Ryan Held, Timothy Gerritsen, Jamie Visser, Jason Silverthorn.

Vertrokken: Bjorn Steijlen, Carl van Neer, JJ Vanderstam, Stanislav Vernikov, Stephen Birch, Marek Babic, Richard Kazda, Dean Byvelds, Bradley Smulders, Honoré Loos, Dan Idema, Mike Galati, Petr Jezek.

Vorig seizoen: Geleen begon met een grotendeels vernieuwde selectie slecht aan het seizoen. De formatie van Andy Tenbult miste het bekerweekeinde, maar kwam daarna langzaam op stoom. Vooral in de tweede helft van de competitie kwam de ploeg op stoom, maar het was onvoldoende om Heerenveen in de halve finales van de play-offs af te troeven.

Doel: De Slowaak Stefan Patak is de nieuwe sluitpost van de Eaters. Hij heeft vijf jaar ervaring in de op Ă©Ă©n na hoogste divisie in Slowakije en Ă©Ă©n jaar in de eerste divisie in Tsjechië gespeeld. Belgische clubs trekken traditioneel busladingen vol Oost-Europese goalies aan, Nederland is er wat minder happig op, maar volgens Andy Tenbult is het de beste goalie van de vele die door Eaters bekeken zijn. Christiaan van Sloun liet vorig jaar zien nog niet klaar te zijn voor de Eredivisie en mag dit jaar weer als back-up aantreden.

Verdediging: De verdediging van de Eaters is dit jaar volledig vernieuwd. Wellicht dat Carl van Neer nog terugkeert, maar de vijf verdedigers die nu in de opstelling staan zijn allen nieuw bij de club, al speelde Marc Visschers al eerder een jaartje in Limburg. Visschers speelde een wat wisselvallig seizoen bij Nijmegen, maar liet tijdens het wereldkampioenschap in Eindhoven zien dat hij nog prima mee kan komen. Gary Zinck en Brad McDonald speelden het afgelopen seizoen op lager profniveau in Noord-Amerika. Zinck speelde bij de Long Beach Ice Dogs in de East Coast Hockey League, wat een behoorlijk hoog aangeschreven liga is. McDonald speelde afgelopen seizoen als aanvaller, maar zal door Eaters in de defensie in worden gezet. Op deze positie speelde hij eerder in zijn loopbaan al. Mark Persick speelde op college-niveau. Van Ray Gallagher is de afgelopen jaren weinig gezien, op een handvol wedstrijden voor Amsterdam na. Het is de vraag of de ervaren Canadees dit seizoen zijn oude niveau weer kan halen. Met slechts vijf verdedigers lijkt de basis defensief smal, zeker aangezien Zinck en McDonald vorig jaar dik in de strafminuten zaten.

Aanval: Clubtopscorer Chad Euverman keert terug bij de Eaters, evenals publiekslieveling Kyle Schutte. Laatstgenoemde was de strafbankkoning in de Nederlandse competitie, maar pikte ook een punt per wedstrijd mee. Jamie Schaafsma toonde vorig jaar potentie en is ook weer van de partij. Captain Lambert Keulen toonde zich vorig seizoen ineens een goalgetter, met 28 goals, waarmee hij slechts zeven spelers in Nederland voor zich moest dulden. De nieuwe Canadezen in de aanval zijn Ryan Held en Jason Silverthorn. Held hield zich in het verleden prima staande in de Ontario Hockey League en kwam de afgelopen seizoenen op universiteitsniveau uit in Canada. Silverthorn speelde het afgelopen seizoen in een lagere profliga in de VS, waar hij zich een vaardige doelpuntenmaker toonde. Vanuit Heerenveen komt Jamie Visser over. Niet de beste ijshockeyer ooit in Nederland, maar een stevig gebouwde speler die vorig jaar goed was voor meer dan een punt per wedstrijd. De jonkies Timothy Gerritsen, Willem Kneepkens en Jeffrey Mens completeren de aanval.

Sleutelspeler: Alleen Den Haag kreeg vorig jaar meer doelpunten om de oren dan Geleen. Ook een jaar eerder moest Eaters enorm veel tegengoals incasseren. Stefan Patak moet zich de komende maanden als een solide sluitpost manifesteren wil Geleen gaan meedoen om de prijzen. De volledig vernieuwde defensie speelt daar ook een belangrijke rol bij.

Oog voor Talent: De 16-jarige Jeffrey Mens draait ondanks zijn jeugdige leeftijd alweer twee seizoenen mee bij de Eaters. Een speler die beschikt over een neusje voor doelpunten en een goede wedstrijdmentaliteit. Krijgt hopelijk voldoende ijstijd om zich verder te ontwikkelen.

Sleutelvraag: Hoe snel passen al die nieuwkomers zich aan?

Hoop: De defensie was de afgelopen jaren de zwakke schakel in Geleen. Deze is dit jaar volledig vernieuwd, waarbij vooral is geĂŻnvesteerd in routine met enkele ervaren profs. Als deze defensie er in combinatie met de nieuwe doelman in slaagt het aantal tegendoelpunten terug te dringen kan Geleen dit seizoen een rol van betekenis spelen.

Twijfel: Geleen heeft voor het tweede jaar op rij een forse vernieuwing van de selectie doorgevoerd. Dit kwam de ploeg vorig jaar te staan op een reeks slechte resultaten in het begin van de competitie. Ook dit jaar staat er weer een team met volop nieuwe namen en het is de vraag hoe snel deze ploeg op elkaar ingespeeld raakt. Eaters heeft ook wel veel spelers in het team die in het verleden grossierden in strafminuten. Dat kan de ploeg op belangrijke momenten duur komen te staan.

IJshockey.com-voorspelling: Een plek in de play-offs en wie weet wat er dan mogelijk is.