30 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Preview: Eaters Geleen

Het Nederlandse ijshockeyseizoen begint morgen. IJshockey.com blikt uitgebreid vooruit naar de nieuwe jaargang. Deel vijf: Eaters Geleen

Vertrokken: Robert Dubois, Ryan van Diemen, Bob Teunissen, Josh Verbruggen, Scott Farrell, Joris Peusens, Koen Hermans, Bjorn Steijlen, Mark Visschers, Matt Bruni, Nick Verbruggen, , Nathan VanderBaaren, Dennis Unk.

Nieuw: Honoré Loos, Richard Kazda, JJ Vanderstam, Dan Idema, Marek Babic, Jamie Schaafsma, Dean Byvelds, Kyle Schutte, Brad Smulders.

Vorig seizoen: Eaters Geleen was de zwakke broeder in de Superliga. Veel grote nederlagen en uitschakeling in de halve finales van de beker en de play-offs. Een weinig succesvol seizoen dat leidde tot enorme veranderingen in de selectie van de Eaters.

Doel: Bjorn Steijlen toonde zich vorig seizoen onder zeer moeilijke omstandigheden een zeer capabele doelman voor de Eaters. Toch is besloten afscheid te nemen van de Belg. In zijn plaats keert Honoré Loos terug in de selectie van de Eaters. Eind jaren negentig de beste doelman van Nederland, maar twee jaar geleden in zijn laatste superliga-seizoen al niet altijd even overtuigend. Een succesvolle comeback van Loos na een jaar recreatie-ijshockey is van vitaal belang voor het succes van de Eaters in het komende seizoen. Back-up Christiaan van Sloun had vorig jaar enkele nuttige invalbeurten, maar is zeker nog niet klaar voor een lang en druk seizoen.

Defensie: Vorig jaar een van de zwakke punten van de Eaters. Tegenstanders kregen nogal eens vrije doortocht naar het doel. Het is de vraag of dit probleem dit seizoen is opgelost. De Slowaakse-Canadees Marek Babic ziet er uit als een zeer solide aanwinst, met ervaring op hoog niveau. De Nederlands-Canadees Dan Idema heeft op het hoogste niveau junior gespeeld in Canada en zal dus ook van wanten weten. Richard Kazda heeft vroeger op goed niveau gespeeld, maar veelal als aanvaller. Moet echter ook voor zekerheid kunnen zorgen.

JJ Vanderstam is nog een vraagteken, heeft op matig niveau gespeeld in Canada en de jongelingen Willem Kneepkens en Nigel Heijen moeten een forse sprong vooruit hebben gemaakt in de zomer, willen ze volwaardig meedraaien in de defensie. Tijdens de eerste oefenwedstrijd legde een gehandicapt Heerenveen de puck al negen keer in het net en dat doet vermoeden dat Geleen het tegen de topploegen in de Eredivisie defensief weer lastig zal krijgen.

Aanval: Fans in Geleen zijn gek op de kleine Tsjech en hij keert wederom terug in de opstelling van de Eaters. Keerde vorig jaar halverwege het seizoen terug en tekende in negen wedstrijden voor twee goals en twee assists. De rest van de aanval bestaat voor een belangrijk deel uit Nederlandse-Canadezen.

Chad Euverman lijkt bij Geleen zijn plek gevonden te hebben en blijft een technisch goede speler. Vorig seizoen een plezierige verrassing. Kyle Schutte moet lekker gaan rommelen en voor veel onrust zorgen. Dean Bylevelds heeft OHL-ervaring en moet zich in Nederland verder kunnen ontwikkelen. Brad Smulders lijkt qua ervaring te vergelijken met een speler als Josh Verbruggen, terwijl ook Jamie Schaafsma in Canada op een wat lager niveau actief was.

Met veel Nederlands-Canadezen blijft het de gok hoe ze zich aanpassen aan het Nederlandse niveau en kan het twee kanten op. Het feit dat de nieuwe spelers geen van allen pro-ervaring hebben in de Amerikaanse minor-leagues is echter een nadeel.

Een bekend gezicht voor de Geleen-fans is Lambert Keulen, die vorig seizoen een goed jaar kende met een punt per wedstrijd. Van hem zal als een van de meest ervaren spelers leiderschap worden verwacht. Dan zijn er nog de jongelingen Niels van Sloun en Jeffrey Mens, waarvan vooral de laatstgenoemde veel potentie toont en ook vorig jaar al een paar goede wedstrijden speelde. Al met al zal het voor coach Andy Tenbult niet meevallen om drie aanvalslijnen op het ijs te zetten. Geleen heeft echter nog ruimte voor een extra import en Tenbult kan in uiterste nood ook zelf de schaatsen weer aandoen, vorig jaar goed voor negen punten in twee potjes.

Sleutelspeler: Een doelman is volgens de filosofie van Frans Henrichs de helft van het team. Honoré Loos was jarenlang een van de beste keepers van Nederland. Een speler die steeds beter werd naar mate de wedstrijden belangrijker werden. Zijn laatste seizoen in Geleen was echter een beetje een teleurstelling. Na een jaar van ontspanning is hij weer terug. Als hij zijn oude magie weer terug weet te vinden kan hij van enorm belang zijn voor de Eaters, als dit niet lukt, heeft Tenbult weinig om op terug te vallen.

Oog voor Talent: Wie Jeffrey Mens ziet spelen heeft niet de indruk te maken te hebben met een speler van vijftien jaar. Is eigenlijk nog een C-junior, maar in de over het algemeen zwakke Nederlandse jeugdcompetitie heeft hij met zijn kwaliteiten weinig meer te zoeken. Treft met Andy Tenbult een coach die niet bang is jonge spelers verantwoordelijkheid te geven. De verwachtingen rond een speler met het geboortejaar 1989 mogen nog niet te hoog gespannen zijn, maar Mens is wel een speler om in de gaten te houden.

Hoop: De Nederlands-Canadese connectie gaat werken. Het gaat om een groep van jonge spelers die zich nog volop kunnen ontwikkelen en die het tegenstanders ongetwijfeld lastig gaan maken. De typisch Canadese mentaliteit zorgt er bovendien voor dat zij er vooral in de wedstrijden dat het er echt om gaat, zullen staan. Als dit gebeurt moet Eaters vooral in het bekerweekeinde voor een stunt kunnen zorgen. De extra import die later komt, kan ook voor een kwaliteitsinjectie zorgen.

Twijfel: De selectie is erg krap. Wat blessures, schorsingen of anderszins afwezige spelers slaan direct een diep gat in de opstelling. De vraag is nog hoe en wanneer de volgende importplek wordt ingevuld en of Geleen geen spijt krijgt van het afscheid van Bjorn Steijlen.

Sleutelvraag: Hoeveel in het buitenland geboren spelers komen er nog bij?

IJshockey.com-voorspelling: De eerste landstitel zit er ook dit jaar niet in voor Geleen. Als deze selectie bij elkaar kan worden gehouden, kan er wel worden gebouwd aan de toekomst. De play-offs en het bekerweekeinde moeten gehaald kunnen worden ten koste van Nijmegen en Den Haag. Wellicht een stuntje in de beker.