Hys natte goal fisheye beker 1112

15 maart 201311:24

Door Joep Meijsen

Preview: eindspel in ijshockeyseizoen

De ontknoping van het Nederlandse ijshockeyseizoen nadert. Den Haag en Tilburg zijn de laatste matadoren die nog overeind staan na een maandenlange afvalrace. Over anderhalve week is duidelijk welke ploeg Geleen opvolgt als landskampioen.

Daarmee krijgt het Nederlandse ijshockey min of meer de finale die voor het seizoen al werd verwacht. Tilburg staat voor de zesde keer in zeven jaar in de finale om het landskampioenschap, terwijl Den Haag voor de derde keer in vier jaar in de eindstrijd staat. De twee ploegen verdeelden ook vier van de laatste zes landstitels, al moet Tilburg daarvoor alweer terug naar het jaar 2007-08.

In de onderlinge ontmoetingen in de competitie voert Den Haag duidelijk de boventoon. Van de zes wedstrijden die beide teams in competitieverband hebben gespeeld won Den Haag er vijf. Echter in de wedstrijden waarin het daadwerkelijk op de knikkers ging, de halve finales van de beker, was Trappers de zegevierende partij. De Brabantse formatie klopte daarna in de bekerfinale Eindhoven en gaat derhalve vanaf vanavond op voor de historische dubbel, zoals Tilburg die ook in 2007-08 won.

De finale gaat tussen de twee ploegen die de meeste doelpunten hebben gescoord en de minste tegentreffers hebben geĂŻncasseerd. Op beide terreinen deed Den Haag het nipt beter dan Trappers en dat leverde de formatie van Alexander Selivanov het thuisvoordeel op in de finale met een voorsprong van vijf punten op de eindranglijst van de eredivisie.Beide teams beslisten hun halve finaleserie in de kortst mogelijke tijd, al had Trappers aan Flyers een aanzienlijk stevigere kluif dan Den Haag aan Eaters.

Raphael Joly is de meest trefzekere speler in de finaleserie. De Nederlandse-Canadees van Den Haag scoorde al 42 doelpunten, dat zijn er tien meer dan de topscorer van Tilburg, Josh Prudden.De drie topscorers van Tilburg zijn goed voor bijna 40 procent van de totale doelpuntenproductie dit seizoen. Vrijwel hetzelfde percentage als het trio topschutters dat Den Haag op het ijs brengt.

Opvallend is dat Den Haag meer productie uit de verdediging krijgt dan Tilburg. Eddie Delgrosso en Ayron Mikkelson zijn samen goed voor 32 goals, terwijl Don Nichols en Bjorn Willemse opgeteld maar tot achttien doelpunten komen.Tilburg lijkt echter tot nu toe dit seizoen over de betere goalie te beschikken. Ian Meierdres draait een goed seizoen, terwijl Tomas Pek wat wisselvalliger is.

Een belangrijk verschil tussen de beide ploegen lijkt de breedte van de selecties. De bank van Tilburg is over het algemeen aanzienlijk beter gevuld dan die van Den Haag. Dat kan in een serie met veel wedstrijden in korte dagen een factor van belang zijn. Wie echter naar de individuele doelpuntenmakers dit seizoen kijkt, ziet dat het verschil daar kleiner is. Bij Den Haag troffen zestien verschillende spelers doel, bij Tilburg negentien. Eentje daarvan, Dale Weise, speelt echter al lang en breed weer in Vancouver. Dat neemt niet weg dat Tilburg eventuele tegenslagen makkelijker kan opvangen.

De coaches van beide teams hebben allebei veel internationale ervaring. Alexander Selivanov bereikte als speler de absolute top en doet bij Den Haag zijn eerste ervaring op als hoofdcoach. Zijn tegenpool Barry Smith schopte het als speler niet verder dan de minor leagues en de Britse competitie, maar bouwde als coach een staat van dienst op die hem uiteindelijk als assistent bij de Vancouver Canucks in de NHL bracht.

Duidelijk is dat er tussen Den Haag en Tilburg de afgelopen jaren een behoorlijke rivaliteit is gegroeid. Dat zou de komende anderhalve week kunnen leiden tot een spannende serie wedstrijden. Daarmee zou een niet altijd even geweldig ijshockeyjaar toch nog een mooie afsluiting krijgen.