29 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Preview: Emperors

Nog twee dagen tot de start van de competitie. IJshockey.com blikt uitgebreid vooruit naar de nieuwe competitie. Aflevering drie: Nijmegen Emperors.

Vertrokken: o.a. Tom Kokke, Rob Delcliseur, Addy Kroeze, Bas Delcliseur, Remo Speijers, Richard van den Berg, Nick Bertrums, Wout Swinkels.

Nieuw: Casper Swart, Erik Tummers, Marc Visschers, Marcus Abrahamsson, Nick de Jong, Nick Verbruggen, , Bart van Roosmalen, Bob Teunissen, Eric Hoogvliets, Harrie Verdonschot, Jim Nagle, John Versteeg, Rene Vugts, Robert Jongbloed, Ryan Love

Vorig seizoen: Toen nog de Nijmegen Tigers en actief in de eerste divisie. Na twee kampioenschappen op rij werden afgelopen jaar de play-offs gemist. Veel van de oudere spelers, uit wat feitelijk het tweede team was van Nijmegen, hebben hun competitieve schaatsen aan de wilgen gehangen.

Doel: Casper Swart won vorig seizoen bij Amsterdam de dubbel en is nu de onbetwiste nummer Ă©Ă©n bij Nijmegen. Door het jaar in de basis bij het sterke Amsterdam is Swart een completere en volwassener goalie geworden. Vooral zijn optreden tijdens het toernooi om de Continental Cup is nog altijd onderwerp van gesprek onder de Amsterdamse fans. Bij Nijmegen krijgt hij nu de kans om zich te bewijzen met een minder sterke defensie voor zijn neus. Zijn back-up is de nog grotendeels onbewezen 19-jarige Thijs van Broekhoven.

Defensie: De ervaren Zweed Marcus Abrahamsson moet leiding gaan geven aan een zeer jeugdige defensie. De andere ervaren rot in de verdediging is Marc Visschers, die twee jaar geleden succesvol de switch maakte van aanvaller naar verdediger en vorig seizoen een heel behoorlijk jaar kende bij Geleen. Een speler die dezelfde ontwikkeling heeft doorgemaakt is Nick de Jong. Verwierf vorig seizoen veel ijstijd in Amsterdam en een vaste plek in Oranje. Dit seizoen kan hij laten zien dat hij als speler volwassener is geworden. De Nederlands-Canadees Nick Verbruggen maakte vorig seizoen een goede indruk in Geleen, terwijl Patrick van Eldonk nog niet zo lang geleden international was. zorgt voor wat kracht en lengte in de defensie, terwijl de jeugdige Erik Tummers en Erwin Ophelders het achttal verdedigers completeert.

Aanval: Twee Noord-Amerikanen, een van de meest ervaren aanvallers in Nederland en veel talentvolle spelers. Zo is de aanval van de Emperors te kenschetsen. De Amerikaan Jim Nagle komt met goede recensies uit Duitsland en de Canadees Ryan Love scoorde in het verleden makkelijk. John Versteeg is inmiddels 32 jaar, maar kwam vorig seizoen in Heerenveen nog tot 28 goals en 41 assists in 40 wedstrijden.

Een zeer ervaren kracht in een zeer onervaren ploeg. Dan is er nog Bob Teunissen, nog steeds maar 22 jaar, maar al met de nodige seizoenen onder zijn riem. Vorig seizoen de nummer vier op de topscorerlijst bij Geleen. Van hem zal ook een leidersrol worden verwacht.

De rest van de spelers is samen te vatten onder de noemers 'talentvol' en/of 'onbewezen'. Erik Hoogvliets en Harrie Verdonschot hebben vorig seizoen aan de Superliga geroken bij respectievelijk Amsterdam en Heerenveen, Bart van Roosmalen scoorde er lustig op los namens Utrecht in de Eerste Divisie, iets wat ook gold voor Rene Vugts bij Eindhoven.

De 17-jarige Kevin Bruijsten, zoon van Nijmegen-legende Jan, scoorde vorig seizoen een doelpunt per wedstrijd in de Eerste Divisie. Huub Verdonschot is een speler waar in Nijmegen veel van wordt verwacht, terwijl Robert Jongbloed een beetje uit de lucht komt vallen.Hij werd een paar jaar geleden als een toptalent gezien. Nick Janssens komt uit de eigen jeugd en tekende vorig seizoen ook voor een punt per wedstrijd. Voor al deze spelers geldt dat de grote vraag is hoe zij zich, zeker gezien hun jeugdige leeftijd, gaan aanpassen aan het fysiek zwaardere en snellere spel op het hoogste niveau.

Sleutelspeler: Marc Visschers speelde als een van de drijvende krachten achter de Emperors-organisatie een belangrijke rol bij de terugkeer van Nijmegen op het hoogste niveau. Als een van de meest ervaren spelers op het ijs zal er echter ook tijdens het seizoen een enorm belangrijke rol zijn weggelegd voor Visschers. Hij beschikt over een uitstekende schaatstechniek en is de laatste twee jaar als ijshockeyer veel volwassener geworden. Is bovendien voor de fans een van de meest bekende gezichten op het ijs.

Oog voor talent: Over Huub Verdonschot wordt in Nijmegen al jaren gefluisterd. Misschien wel het grootste talent sinds Ben Tijnagel, werd er gezegd. De 18-jarige aanvaller is klein van stuk, snel en wendbaar, behept met veel spelintelligentie en een behoorlijk schot. Vorig seizoen twee punten per wedstrijd in de Eerste Divisie en nu de kans om zich op het hoogste platform te bewijzen.

Sleutelvraag: Waar blijft de hoofdsponsor?

Hoop: Nijmegen won ooit de landstitel met een piepjonge ploeg. Het Nijmegen van 1983 is nog altijd de jongste ploeg ooit die de hoogste eer behaalde. Nijmegen maakt een nieuwe start en kan met een mix van ervaren buitenlanders en veel jeugd af en toe voor een stuntje zorgen. Als dat vaak genoeg gebeurd kan het team wellicht zelfs in de buurt van de play-offs komen.

Twijfel: Wel heel veel jonge spelers in Ă©Ă©n team. De Eredivisie kent een behoorlijk zwaar schema en dat kan bij de talenten hard aankomen. Dit betekent dat heel veel arbeid op de schouders van de ervarenere spelers zal neerkomen. Een paar forse nederlagen kan dit effect nog versterken. De ploeg gaat een seizoen in waarin niets moet en alles mag en dat is maar goed ook.

IJshockey.com-voorspelling: Leuk dat jullie er weer bij zijn. Leg een basis voor de toekomst, kleine kans op de play-offs.