21 december 200500:00

Door Joep Meijsen

Preview Flyers  Tijgers

De strijd om een plek in de finale van de nationale beker begint vanavond in Heerenveen. De lokale Flyers beginnen met thuisvoordeel hun best-of-three halve finale serie tegen Amstel Tijgers. IJshockey.com kijkt vooruit naar deze wedstrijden.

Onderlinge stand: Beide ploegen zijn tot nu toe dit seizoen goed aan elkaar gewaagd. In de Coupe der Lage Landen won Amsterdam met 5-3 van Heerenveen. In de bekercompetitie was Flyers twee keer de sterkste. EĂ©n keer in overtime dankzij een treffer van Bradley Smulders, de tweede keer dankzij twee treffers van Anton Butochnov met 3-1.

Topscorers: Heerenveen heeft op dit moment liefst vijf spelers in de top tien van de topscorerslijst staan. Anton Butochnov is met zestien goals en 26 assists op dit moment achter TJ Caig van Nijmegen de nummer twee in Nederland. Zijn broer Andriy heeft vijftien goals en 23 assists en staat op de vijfde plaats, terwijl ook Marco Postma, Tyler Palmiscno en Matt Korthuis dit seizoen al meer dan dertig punten op hun naam hebben gebracht. De afgelopen jaren domineerden Amsterdamse spelers op deze manier de topscorerslijsten, maar Amstel Tijgers heeft op dit moment geen spelers aan de top van de topscorerslijst. Bohuslav Subr en Marcel Kars zijn met zestien goals en dertien assists de topscorer van Amsterdam. Tommie Hartogs zit op vier goals en twintig assists. De Âfirepower van Heerenveen lijkt dit seizoen dan ook sterker dan die van Amsterdam.

Defense: Heerenveen heeft tot nu toe dit seizoen pas 46 goals tegen, waarvan een groot deel in de Coupe der Lage Landen toen de ploeg nog niet op volle sterkte was. Amsterdam incasseerde tot nu toe dit seizoen 66 goals. Hiervan een belangrijk deel tijdens de bekercompetitie, toen de ploeg werd geplaagd door een blessuregolf. In de competitie tot nu toe in drie wedstrijden pas zes tegendoelpunten.

Compleet: Beide ploegen zullen vanavond waarschijnlijk niet op volle kracht kunnen aantreden. Bij Amstel Tijgers is Chris Eimers voor het seizoen uitgeschakeld. Daar kwam afgelopen weekeinde een blessure voor Kyle Schutte bij, terwijl ook Tom Hartogs en Bohuslav Subr vraagtekens zijn voor de eerste wedstrijd. Een behoorlijke aderlating voor de nog altijd wat krappe selectie van Ron Berteling. Heerenveen heeft een heel apart probleem. De OekraĂŻense verdediger Stanislav Vernikov wordt vooralsnog niet opgesteld omdat zijn aanvraag voor een werkvergunning is afgewezen. De Nederlandse overheid heeft de boetes voor het te werk stellen van mensen zonder werkvergunning onlangs fors verhoogd, dus neemt Heerenveen geen risicoÂs. Vernikov beschikt wel over een alle benodigde papieren om in Nederland te mogen verblijven.Verder heeft Brian de Bruyn een complete selectie tot zijn beschikking.

Recente resultaten: Met de vorm van beide ploegen lijkt voorlopig weinig mis. De teams staan Ă©Ă©n en twee in de competitiestand en beide ploegen wonnen afgelopen weekeinde twee keer. Heerenveen was twee keer te sterk voor de Eaters uit Geleen, terwijl Amstel Tijgers thuis en uit succesvol was tegen Tilburg Trappers.

Voorspelling: De fittere selectie geeft Heerenveen het voordeel. Maar makkelijk zal het niet worden tegen Amstel Tijgers, een ploeg die gewend is om de prijzen te spelen en de enige cup van het seizoen tot nu toe, de Coupe der Lage Landen, al in de prijzenkast heeft staan.