14 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

Preview Flyers - Emperors

De finaleserie tussen Heerenveen en Nijmegen begint woensdag in Heerenveen. Een finale die maar weinig experts voor het seizoen hadden verwacht. IJshockey.com doet natuurlijk uitgebreid verslag van de finalewedstrijden, maar blikt traditioneel eerst vooruit. Flyers - Emperors in negen vragen.

Is Nijmegen een makkie voor Heerenveen dit seizoen?

Ja, eigenlijk wel. Nijmegen won in zeven ontmoetingen dit seizoen slechts Ă©Ă©nmaal van Heerenveen. In de allerlaatste ontmoeting van het seizoen, in het Triavium, was Nijmegen na penaltyshots te sterk voor Heerenveen. Deze wedstrijd leverde Nijmegen plaatsing voor de play-offs op. De totale score ziet er voor Nijmegen echter niet erg florissant uit. Heerenveen scoorde 31 keer en kreeg slechts 14 treffers tegen. In eigen huis is Heerenveen nog niet geklopt door Nijmegen, wat gezien het thuisvoordeel van de Flyers ook geen oninteressant feit is.

Maar Nijmegen heeft TJ Caig toch? De absolute topscorer van Nederland?

Heerenveen is de ploeg waartegen hij het minste succes heeft gehad. Zo scoorde hij dit seizoen tegen Tilburg en Geleen achttien punten. Tegen Heerenveen bleef hij steken op slechts zeven punten, drie goals en vier assists. Daarmee is hij wel de Nijmeegse topscorer in wedstrijden tegen Heerenveen. Zeven spelers hebben drie punten tegen Heerenveen, waaronder René Vugts met drie assists. Erik Landman heeft maar een goal en een assist in zeven wedstrijden tegen zijn oude club.

Wie is dan de topscorer voor Heerenveen in wedstrijden tegen Nijmegen?

Anton Butochnov en Marco Postma hebben ieder elf punten op hun naam tegen Nijmegen. Tyler Palmiscno heeft er tien. Er zijn echter twee andere spelers in de line-up van Heerenveen met de meeste doelpunten in de onderlinge ontmoetingen. Matt Korthuis trof tot nu toe vijf keer doel tegen de ploeg waar hij zijn Nederlandse debuut maakte en Jacco Landman scoorde vijf keer tegen zijn broer.

Wanneer kwamen beide teams elkaar voor het laatst tegen in de play-off-finale?

Daarvoor moeten we onderhand terug naar de antieke oudheid. In de halve finale van de play-offs schuift Spitman Nijmegen de Rotterdam PandaÂs aan de kant geschoven en tenslotte de op dat moment als de BP Oilers spelende Heerenveen in vier wedstrijden. Opvallende spelers bij Nijmegen dat seizoen, Jim Aldred en Robert Forbes. Samen goed voor 210 punten in het seizoen. Het Nijmeegse doel werd dat seizoen verdedigd door Jan Bruijsten, de vader van Heerenveen-speler Kevin. Heerenveen stond dat jaar onder leiding van Alex Andjelic, vele jaren betrokken bij Nijmegen. Heerenveen won dat jaar wel de beker.

Hoe zit het met de buitenlander-verhouding bij beide teams?

Bij Nijmegen waren tijdens de laatste halve finalewedstrijd tegen Amsterdam acht van de 21 spelers geboren in het buitenland. Dit is een percentage van 38 procent. Bij Heerenveen ligt deze verhouding op acht van de twintig, wat neerkomt op 40 procent. Bij beide teams dus ongeveer gelijk. De coaches van de beide ploegen zijn ook afkomstig uit het buitenland. Brian de Bruijn en Larry Sacharuk hadden beiden hun wieg in Canada staan.

Nog spelers voor wie het een extra bijzondere serie wordt?

De Landman-broers hebben geen van beiden ooit een landstitel gewonnen. EĂ©n van beiden verdient de komende dagen Âopscheprecht in de familie. Kevin Bruijsten heeft het grootste deel van zijn jeugdopleiding in Nijmegen gehad en speelde vorig jaar nog in de Keizerstad. Zijn vader geldt bovendien als Ă©Ă©n van de beste keepers die Nijmegen ooit gehad heeft. Matt Korthuis maakte zijn Nederlandse debuut in Nijmegen. Marcel Nijland verloor begin jaren negentig een finale om het landskampioenschap van Nijmegen toen hij nog bij Geleen speelde.

Spelen de keepers een belangrijke rol?

Dat is wel de verwachting. Bij Nijmegen steeg Casper Swart de afgelopen weken boven zichzelf uit en had een enorm aandeel in de winst van Nijmegen in de serie tegen regerend landskampioen Amsterdam. Bij Heerenveen deelden Rudie van der Holst en Marcel Nijland de taken in de serie tegen Geleen. Nijland deed het in de beslissende overwinning van Heerenveen afgelopen zaterdag uitstekend.

Hoe denken Nederlandse ijshockeyfans dat het afloopt?

De Nederlandse ijshockeyfans denken dat het spannend wordt, waarbij Heerenveen een lichte voorsprong heeft. In een poll op het ijshockeyforum denkt op het moment van het schrijven van dit artikel 52 procent dat Heerenveen er met de titel vandoor gaat. De andere 48 procent denkt dat Nijmegen gaat winnen. Opvallend is dat 24 procent denkt dat de serie komende zondag al afgelopen is. De overgrote meerderheid denkt daarbij aan een zege van Heerenveen in drie wedstrijden. De grootste individuele groep (35 procent) rekent echter op Nijmegen in vier ontmoetingen. Bekijk de poll hier >>>

Hoe denkt IJshockey.com dat het afloopt?

Heerenveen heeft alle troeven in handen, zo lijkt het. Resultaten uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst. De play-offs zijn een heel nieuwe competitie en het Nijmegen van nu is een heel andere ploeg dan die van nog maar drie weken geleden. Toch wint Heerenveen de eerste landstitel sinds 1983.