Flyers celebrate win 1011

30 september 201100:00

Door Joep Meijsen

Preview: Friesland Flyers

Heerenveen werd vorig jaar teleurstellend uitgeschakeld in de kwartfinales van de play-offs. Onder de nieuwe naam Friesland Flyers zal de club dit jaar een betere prestatie willen neerzetten. Dit gebeurt met een deels gewijzigde selectie. De vierde in de serie previews voor het nieuwe seizoen heeft Flyers als onderwerp.

Nieuw: Martijn Oosterwijk, Marcus Pryde, Joey Sides, Jason Visser

Vertrokken: Paul Vincent, Vassili Titarenko, Marcel Bruinsma, Marco Postma, Martin Zajac, Wylie Rogers.

Goalies: Flyers is een van de teams die in de geest van het puntensysteem met een volledig Nederlands goalie-duo aan de slag gaat. Sjoerd Idzenga deed de afgelopen jaren al redelijk wat ervaring op en krijgt nu de kans zich te bewijzen. Martijn Oosterwijk debuteerde enkele jaren geleden veel te jong bij Groningen, vertrok daarna richting Noord-Amerika en kan bij Flyers laten zien hoeveel hij geleerd heeft. Wylie Rogers maakte vorig jaar veel indruk bij Heerenveen, dus de standaard voor het nieuwe duo is hoog.

Defense: De relatief onervaren Marcus Pryde is de voornaamste nieuwkomer op de blauwe lijn bij Friesland. Hij deed ervaring op lager jeugd- en profniveau in Noord-Amerika en Flyers is zijn eerste buitenlandse club. Hij zal ook de productie vanaf de blauwe lijn moeten verbeteren, Aaron Wilson was vorig jaar met zes goals de productiefste verdediger. Die Aaron Wilson en Aleksandr Terjohins zorgen voor routine op de blauwe lijn, waar ook Wesley Hendriks en Jeroen van Olphen weer van de partij zijn. Eric Dijkstra, Felix Herbrink en Dennis Schreur completeren de defensie.

Forwards: Ook hier maar weinig nieuwkomers. De 25-jarige Amerikaan Joey Sides speelde op lager universiteitsniveau in de VS, maar had daarna twee zeer productieve jaren bij de Arizona Sundogs in de Central Hockey League. Hij zal dus in Nederland ook makkelijk het net moeten kunnen vinden. Hij treft bij Flyers zijn teamgenoot van de afgelopen twee jaar, Jason Visser. De jongere broer van oud-international Jamie speelde in het verleden al een handvol wedstrijden in Geleen en was de afgelopen vier jaar een vaste waarde bij Arizona.

De rest van de aanvallers zijn al jaren actief in Thialf. De inmiddels 30-jarige Mike Nason begint aan zijn vijfde jaar in Heerenveen en zal hopen op een productiever jaar dan vorig jaar. Jamie Visser blijft een zeer betrouwbare speler in de Nederlandse competitie. Met zijn 20 goals en 37 assists in 40 wedstrijden was hij vorig jaar de clubtopscorer. Ook Andrey Levitin is intussen een meubelstuk in Thialf, al kende ook hij in productie vorig jaar een minder seizoen. Bert van den Braak is ook weer van de partij, terwijl Flyers dit jaar ook weer verbetering zal verwachten van spelers als Brent Janssen en Sander Dijkstra. Een aantal jonge spelers uit de eigen jeugdopleiding completeren de aanvalslijnen. Hans Kroon zal ook weer zelf de schaatsen aantrekken en geldt als een zeer solide eredivisiespeler.

Coach: Justin Bekkering en Hans Kroon werden afgelopen jaar in het diepe gegooid bij Flyers. Daarmee werd het voor een deel een leerjaar met een wat wisselvallig presterend Flyers. Dit jaar wordt de lat hoger gelegd. De halve finales van de play-offs zijn de doelstelling en over drie jaar wil Flyers voor het eerst in meer dan een kwart eeuw weer kampioen worden.

Sleutelspeler: Het was vooral de powerplay die Heerenveen vorig jaar in de steek liet. Alleen Aaron Wilson kwam vanuit de defensie tot scoren met minimaal een man meer op het ijs en geen enkele speler doorbrak de grens van tien goals. Marcus Pryde moet met zijn schot en opbouwende kwaliteiten de powerplay een impuls geeft. Als de oefenwedstrijden en de Ron Bertelingschaal een indicatie zijn, krijgen we dit seizoen weer powerplays in overvloed, dus als Pryde succesvol is, gaat Flyers meer wedstrijden winnen.

Talent om op te letten: Martijn Oosterwijk debuteerde drie jaar geleden op piepjonge leeftijd bij Groningen in de eredivisie achter een defensie waar voor een goalie weinig eer te behalen viel. De doelman liet toen echter wel zien over talent te beschikken. De afgelopen twee jaar speelde hij in de VS en Canada op lager jeugdniveau en het wordt dit seizoen interessant om te zien hoe hij vooruit is gegaan. Met de invoering van het puntensysteem zullen Nederlandse goalies meer kansen krijgen en is het aan die goalies om die kansen te pakken.

Voorspelling: Flyers heeft een selectie met veel spelers die het klappen van de zweep in de eredivisie kennen. Aanvallend zijn enkele van de productievere spelers van vorig jaar gebleven en met de jongere Visser en Sides is er scorend vermogen ingekocht. De lange winning streak van vorig jaar geeft voldoende hoop dat er veel mogelijk is voor deze ploeg, maar dan moet alles wel kloppen.