27 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Preview: H'veen Flyers

IJshockey.com blikt traditioneel tijdens de laatste week voor het begin van de nieuwe competitie vooruit naar de nieuwe jaargang. Vandaag is het de beurt aan de Heerenveen Flyers, onder leiding van de nieuwe coach Brian de Bruijn.

Nieuw: Kevin Bruijsten, Andrei Butochnov, Anton Butochnov, Stanislav Vernikov.

Vertrokken: Robert Starke, Dave Stappershoef, Oleg Timchenko, Jamie Visser, Bert van de Braak, Erik Landman, Jacco Borger.

Vorig seizoen: Heerenveen won vorig seizoen de onbeduidende Challenge Cup, struikelde in de halve finale van de beker en haalde de finale om het landskampioenschap. Tussendoor stapte coach Dave Hyrsky op en kwam Leigh Mendelson, die inmiddels alweer plaats heeft gemaakt voor Brian de Bruijn. Het was een wat rommelig seizoen voor Heerenveen, dat echter nog eindigde met een tweede plaats achter Amsterdam.

Doel: Dit is een positie waar geen enkele Fries zich zorgen over hoeft te maken. Het duo Marcel Nijland en Rudie van der Holst behoort al jaren tot het beste in Nederland en zal ongetwijfeld wederom een solide seizoen neerzetten. Marcel Nijland is inmiddels 33 jaar, maar beschikt nog altijd over prachtige reflexen. Rudie van der Holst is waarschijnlijk de lenigste doelman van het land en presteert steeds constanter.

Defensie: Het vertrek van Lester Arts en Justin Bekkering sloeg vorig jaar een enorm gat in de defensie van Heerenveen. Dit betekende vooral in belangrijke wedstrijden een enorme hoeveelheid ijstijd voor Jacco Landman, Robert Starke en vooral Don Nichols. Van laatstgenoemde zal ook dit jaar weer enorm veel worden gevraagd. Hij krijgt daarbij steun van de OekraĂŻense kolos Stanislav Vernikov, die vorig jaar bij Geleen bewees heel veel ijstijd aan te kunnen. Ook Jacco Landman plakt er nog een seizoen aan vast. Voor een succesvol lang seizoen is het echter noodzakelijk dat ook Paul Kroon, Jeroen van Olphen een sterk jaar draaien. Het is echter wederom erg krap achterin bij de Flyers.

Aanval: Tyler Palmiscno was niet de meest opvallende speler in de Nederlandse competitie, maar eindigde wel als tweede op de topscorerslijst van de competitie. Een hele handige ijshockeyer, waarvan de terugkomst goed nieuws is voor de Flyers. Ook Matt Korthuis is terug in Thialf. Een van de meest omstreden spelers in Nederland, maar wel eentje die waar hij ook speelt altijd zijn punten meepakt. Beschikt over het talent om vaak op de juiste plek te staan om de puck binnen te schieten. Oleg Timchenko is vetrokken. Daarvoor in de plaats komen twee landgenoten, de broertjes Andrei en Anton Butochnov. Vorig jaar zeer succesvol in een lagere Italiaanse divisie, maar het is afwachten hoe zij zich staande houden in de fysiek zwaardere Nederlandse competitie. Met het vertrek van Jamie Visser, Erik Landman en Bert van de Braak is er een flink gat geslagen in de aanvalskracht van Heerenveen. Dit biedt spelers als Marco Postma, Hans Kroon en James Easter echter de kans om verder te groeien. Vooral Postma blijft zich jaar na jaar verbeteren.

Sleutelspeler: Don Nichols was vorig jaar met afstand de beste speler bij de Flyers. Nam enorme hoeveelheden ijstijd voor zijn rekening, stond fysiek zijn mannetje en leverde ook aanvallend zijn bijdrage. Zijn 47 punten betekenden zijn beste jaar in zes jaar Nederland. Van hem zal opnieuw heel veel afhangen bij de Flyers.

Oog voor Talent: Kevin Bruijsten maakt de overstap vanuit Nijmegen. Zoon van de legendarische doelman, maar zelf een technisch vaardige aanvaller met een goede mentaliteit en een neusje voor het doel. Scoorde vorig jaar in zijn debuutwedstrijd voor Nijmegen drie keer tegen Heerenveen. Krijgt hopelijk in Friesland meer ijstijd dan in Nijmegen.

Sleutelvraag: Hoe ziet de selectie er eind december uit?

Hoop: Heerenveen krijgt er waarschijnlijk in de loop van het seizoen nog wat versterking bij. De selectie lijkt op dit moment zowel kwalitatief als kwantitatief nog wat mager, maar met nog enkele nieuwe imports erbij kon de formatie van Brian de Bruijn dit jaar nog wel eens voor een verrassing gaan zorgen.

Twijfel: De linies zijn allemaal wel erg mager bezet. De selectie telt vooralsnog vijf verdedigers en elf aanvallers. Als er geen versterking bijkomt, is het team vooral achterin wel erg gevoelig voor blessures. Het is ook afwachten hoe de broertjes Andrei en Anton Butochnov het in Nederland gaan doen.

IJshockey.com-voorspelling: Heerenveen zal dit jaar moeten knokken voor een plekje in de play-offs. De ploeg heeft de afgelopen twee jaar veel kwaliteit ingeleverd, terwijl de concurrentie er juist op vooruit is gegaan.