29 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Preview: H'veen Flyers

Het nieuwe ijshockeyseizoen begint over twee dagen. IJshockey.com kijkt uitgebreid vooruit naar de nieuwe jaargang. Deel vier: Heerenveen Flyers.

Vertrokken: John Versteeg, Lamonte Polet, Fred Perowne, Justin Bekkering, Lester Arts, Harry Verdonschot,

Nieuw: Bert van de Braak, Tyler Palmiscno, Dave Stappershoef, Remo Speijers, Robert Starke

Vorig seizoen: Heerenveen won de Coupe der Lage Landen, maar dat was weinig meer dan een troostprijs in een seizoen, waarin zowel in de beker als in de play-offs in de halve finale werd verloren van Tilburg Trappers.

Doel: Een positie van weinig zorg. Marcel Nijland wordt door velen nog altijd gezien als de beste Nederlandse doelman, terwijl Rudie van der Holst de status van talent al lang achter zich heeft gelaten. De 24-jarige Voorburger verdrong zijn oudere collega zelfs tijdens de play-offs als eerste doelman. Waarschijnlijk zal het tweetal echter net als de afgelopen jaren als goalie-duo gaan opereren en verdient Nijland met al zijn ervaring in belangrijke wedstrijden nog altijd de voorkeur.

Defensie: Het vertrek van Lester Arts en Justin Bekkering slaat een fors gat in de verdediging van coach Dave Hyrsky. Vooral de eerstgenoemde was in combinatie met Jacco Landman een haast onbedwingbare sta-in-de-weg voor aanvallende tegenstanders. De betrouwbare Jacco Landman knoopt er nog wel een jaar aan vast en zal van nog groter belang worden voor de Flyers dan hij al was. De verdediging telt verder twee imports met Don Nichols en Robert Starke. Eerstgenoemde bewijst al jaren het niveau in Nederland prima aan te komen, van Starke zal meer verwacht worden dan tijdens zijn eerste periode bij Heerenveen twee jaar geleden. Flyers zal verder rekenen op enkele jongere spelers. De 21-jarige Paul Kroon en de 20-jarige Jeroen van Olphen zullen meer ijstijd krijgen. De pas 19-jarige Dave Stappershoef kan bij Heerenveen tonen wat hij het afgelopen jaar in Canada geleerd heeft.

Aanval: De helft van de top vier van de topscorerslijst van Heerenveen speelt niet meer voor de ploeg uit Friesland. John Versteeg speelt in Nijmegen en Lamonte Polet jaagt in Amsterdam op doelpunten. Erik Landman zal al rommelend voor het doel echter weer voor de nodige punten zorgen en Oleg Timchenko keert ook terug bij de Flyers.
De OekraĂŻense international is een begaafde technicus met een goed schot, maar in de play-offs afgelopen jaar minder dominant dan hij de rest van het seizoen was. Zijn terugkeer is echter goed nieuws voor liefhebbers van technisch ijshockey. Als andere import draaft Tyler Palmiscno op. Volgens de recensies een kleine, razendsnelle aanvaller met ervaring op het hoogste universiteitsniveau in de Verenigde Staten. Zijn vader zal hem ongetwijfeld alles hebben verteld over ijshockey in Nederland, hij speelde in de glorietijd bij de Flyers.

Hans Kroon maakte vorig jaar een enorme stap voorwaarts. Als hij deze progressie voortzet, kan hij uitgroeien tot een van de beste Nederlandse forwards. Ook zijn jongere broer Jaap maakt weer deel uit van de selectie, terwijl de in Nederland onderschatte Marco Postma ook bijtekende en op een belangrijkere rol zal hopen.

Nieuw is Bert van de Braak, vorig seizoen actief in Texas en een wervelwind op het ijs. Heeft met zijn energie, vechtlust en ijshockeykwaliteiten alles in zich om een publiekslieveling te worden in Thialf. Jacco Borger pikt al jaren zijn puntjes mee, terwijl James Easter zijn status als talent moet inruilen voor die van basisspeler. De Nederlands-Canadees Jamie Visser zorgt voor wat breedte in de selectie en de rol van de jeugdige Remo Speijers is nog wat onduidelijk. Op het laatste moment werd ook nog Matt Korthuis aan de selectie toegevoegd. De Nederlands-Canadees toonde twee jaar geleden bij Nijmegen aan een neusje voor doelpunten te hebben en zal dus een versterking zijn voor de Flyers.

Sleutelspeler: Oleg Timchenko kan dit seizoen enorm belangrijk worden voor de Flyers. Heeft met zijn individuele kwaliteiten de mogelijkheid om wedstrijden in zijn eentje te beslissen. Als hij daarnaast leert om zich meer als een teamspeler op te stellen, kan hij dit seizoen voor de Flyers een gouden randje geven. Zal wel fysiek keihard worden aangepakt. Het is zijn uitdaging en die van zijn medespelers om hier goed doorheen te komen.

Oog voor Talent: De 19-jarige Dave Stappershoef bracht het afgelopen seizoen door bij een rondreizend team in Canada. Het jaar daarvoor maakte hij in Nijmegen een beloftevol debuut in de Superliga. Beschikt over een flinke dosis wedstrijdmentaliteit en is voor de duivel niet bang. Het wordt interessant te zien hoeveel ijstijd hij krijgt en hoe hij zich dit seizoen gaat ontwikkelen.

Hoop: Heerenveen speelt in een volledig vernieuwde Thialf-hal met een nieuwe hoofdsponsor in de kleuren uit de glorietijd van de club. Vorig seizoen lukte het allemaal net niet bij de Friezen. De kern van het team is bijelkaar gebleven en als enkele jongere spelers het team een extra impuls kunnen geven, kan het team van Dave Hyrsky een eind komen dit seizoen.

Twijfel: Vooral in defensief opzicht heeft Heerenveen veel ingeleverd. Vergeleken met vooral Amsterdam ziet het er nog niet erg solide uit. Ook maakte de ploeg de belofte van coach Hyrsky niet waar om absolute toppers van imports te halen. Nichols is een erkende waarde, Timchenko is een topper, maar de andere twee moeten nog veel bewijzen.

Sleutelvraag: Is het nieuwe Thialf net zo sfeervol als het oude?

IJshockey.com-voorspelling: De gouden tijden van de Feenstra Flyers zullen ook dit jaar niet herleven, maar de ploeg moet om de prijzen kunnen meedoen. De landstitel is echter te hoog gegrepen.