26 april 200600:00

Door Joep Meijsen

Preview Oranje - Polen

De Nederlandse ijshockeyers nemen het vanmiddag op tegen Polen. De wedstrijd gaat voor een belangrijk deel bepalen of Oranje de rest van de week meespeelt om de prijzen. Voor Polen is het een wedstrijd die simpelweg niet verloren mag gaan, wil de ploeg de kans op promotie niet verspelen.

Nederland staat voorlopig op de tweede plaats van de ranglijst. Het wonderbaarlijke gelijkspel tegen Litouwen werd gevolgd door een ruime zege op het matige Kroatië. Het wedstrijdschema is Nederland wat dat betreft goed gezind. Volgens spelers en technische staf gaat Nederland altijd gaandeweg het toernooi beter spelen en dus is het plezierig dat Oranje pas op de derde speeldag de eerste favoriet van het toernooi tegenkomt.

Niet dat Polen tot nu toe zoveel indruk maakt tijdens dit toernooi. De openingswedstrijd tegen Estland werd weinig overtuigend gewonnen, terwijl de ploeg tegen Litouwen veel te veel kansen miste en zich daarna in de slotfase de kaas van het brood liet eten. Sterspeler Mariusz Czerkawski, op dit moment van de Boston Bruins, is present. Hij slaagde er echter nog niet in een stempel te drukken op zijn ploeg.

De Polen komen dan ook minder sterk over dan de ploeg die Oranje twee jaar geleden tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi in Nowy Targ trof. Toen ging Nederland na een goede openingsfase ruim onderuit tegen de Polen, wat het einde van de Olympische droom betekende voor de manschappen van de toenmalige bondscoach Theo van Gerwen.

Toch kwam Polen met hoge verwachtingen naar Estland. Promotie was het doel voor de selectie van Rudolf Rohacek. Dit is nog steeds prima mogelijk. Als de Polen later deze week van Oostenrijk winnen en ook hun andere wedstrijden in winst omzetten, wordt dit doel alsnog bereikt. Volgens de als vertaler van de Poolse ploeg optredende voormalige NHL-vechtersbaas Krzystof Oliwa is dit nog steeds een mogelijkheid. ÂHet was een ongelukkige nederlaag tegen Litouwen. Dat kunnen we de komende dagen rechtzettenÂ, liet hij weten.

Interessant genoeg, geldt die statistiek ook voor Nederland. Drie zeges in de rest van de week en Nederland speelt voor het eerst sinds 1981 op het hoogste niveau. Promotie is misschien een wel erg ambitieus doel, maar omdat ook toernooifavoriet Oostenrijk nog niet heeft kunnen overtuigen in dit toernooi, valt het niet helemaal uit te sluiten.

Voor Dave Livingston staat de tactiek van Oranje voor vandaag eigenlijk wel vast. ÂWe moeten met geduld spelen. Rustig wachten op de kansen die we gaan krijgen en dan onze slag slaan. Net als Litouwen eerder in de week deedÂ, zegt de in de Verenigde Staten geboren veteraan. Hij passeerde tegen KroatiĂ« de grens van honderd assists in de nationale ploeg. Zijn volgende doelpunt is zijn honderdste voor Nederland.

Veel zal afhangen van de redelijk onervaren defensie van Nederland. Tegen KroatiĂ« ontbrak daarbij nog verdediger Mike Dalhuisen met een blessure. Hij kreeg twee dagen rust om hopelijk vandaag weer terug te keren in de opstelling. Tegen KroatiĂ« waren de duoÂs Rody Jacobs  Justin Bekkering, Maarten de Groot  Bjorn Willemse en Jordy van Oorschot  Erik Tummers actief.

De wedstrijd begint vanmiddag om 15.30 uur Nederlandse tijd. IJshockey.com meldt zich een half uurtje vantevoren met het inmiddels gebruikelijke liveverslag. Bezoek ook de weblog over het WK op www.ijshockey.com/blog voor de persoonlijke ervaringen van de IJshockey.com-crew in Tallinn en korte verslagen van de andere wedstrijden in het toernooi.