9 december 200600:00

Door Joep Meijsen

Preview: Tijgers - Trappers

De Nederlandse competitie telt natuurlijk niet zo heel veel teams, maar het lijkt erop alsof Amsterdam en Tilburg elkaar wel erg vaak tegenkomen in belangrijke wedstrijden. Dit weekeinde volgt de volgende confrontatie, deze keer in de halve finales van de beker. IJshockey.com kijkt vooruit.

Vorig jaar speelden Amsterdam en Tilburg nog de bekerfinale. Het was een uitstekende pot ijshockey, die uiteindelijk met 3-1 werd gewonnen door Tilburg, dat daarmee het hoogtepunt van een moeilijk seizoen meemaakte. Doug Stienstra scoorde twee keer namens Tilburg, terwijl Tom Hartogs voor de tegengoal zorgde.

De laatste keer dat beide teams in de halve finale tegenover elkaar stonden was twee jaar geleden tijdens het laatste bekerweekeinde in Eindhoven. De avondwedstrijd tussen Trappers en Amsterdam was toen een spijkerharde wedstrijd, waarbij de spelers meer op elkaar jaagden dan op doelpunten. Jason Smith scoorde twee keer namens Amsterdam, dat later in de finale Nijmegen zou wegvagen.

Ook dit jaar kwamen de ploegen elkaar al drie keer tegen. De twee ontmoetingen in de bekercompetitie werden door Tilburg gewonnen, waaronder de 5-3 van afgelopen zondag. De belangrijkste onderlinge wedstrijd eindigde echter in het voordeel van Amsterdam. In een spannende finale van de Challenge Cup won Amsterdam met 2-1 dankzij goals van Kaj Kallarsson en Mark Tanner.

Voor de ontmoetingen dit weekeinde zijn beide teams verzwakt. Amsterdam heeft veel last van het wereldkampioenschap voor junioren dat dit weekeinde begint in Litouwen. Jordy van Oorschot en Ivy van den Heuvel zijn vaste krachten in de basis bij de formatie van Ron Berteling. De coach van Amsterdam staat er bovendien alleen voor, aangezien Tom Hartogs als coach mee is met de U20.

Ook Trappers verliest een aantal spelers. Diederik Hagemeijer en Jeroen van den Broek staan regelmatig op het ijs. Ook Casey Vanschagen is er niet bij. De Nederlands-Canadese aanvaller is nog altijd geblesseerd. Sinds de finale van begin november is de samenstelling van de teams bovendien nog verder veranderd. Zo heeft Tilburg doelman Nick Boucher aangetrokken en is de selectie van Amsterdam uitgebreid met Matt Korthuis en Jamie Schaafsma.

Amsterdam lijkt te beschikken over een ervaren team aangevuld met veel enthousiaste en hardwerkende spelers, die op beslissende momenten wat extra's kunnen brengen. De selectie is echter normaal al krap en moet nu nog een paar spelers missen. Dat betekent enorme hoeveelheden ijstijd voor de leidende spelers, zoals Paul Vincent en Leo van den Thillart.

Trappers heeft een geweldige bekercompetitie achter de rug, waarin het een lange reeks overwinningen achter elkaar boekte, maar tegen het einde van de competitie wel fors onderuit ging in Heerenveen. De ploeg beschikt over een bredere selectie, waardoor het verlies van enkele jonge spelers makkelijker kan worden opgevangen.

Eenvoudig en voorspelbaar zijn de wedstrijden tussen Amsterdam en Tilburg de afgelopen jaren niet geweest. Saai zijn de wedstrijden ook nooit. Mede door de vele belangrijke ontmoetingen van de afgelopen jaren lijkt er extra spanning te hangen rond de wedstrijden, die zich vertaalt in interessante gebeurtenissen op het ijs.

Duidelijk is in ieder geval dat uiterlijk zondagavond bekend is welke van deze twee ploegen zich plaatst voor de bekerfinale in Eindhoven. Dat kan van de andere halve finale niet gezegd worden. Nijmegen en Geleen ontmoeten elkaar morgenavond in Limburg maar de terugwedstrijd in de Keizerstad wordt pas volgende week gespeeld.