2 september 200600:00

Door Joep Meijsen

Profreferee in Eredivisie

De Amerikaan Jonathan Morrison komt als professionele scheidsrechter het komende seizoen naar Nederland. Naast het leiden van wedstrijden gaat hij zich onder meer ook bezighouden met het opleiden van jonge scheidsrechters. Daarmee komt een plan dat voor het begin van vorig jaar al bestond alsnog tot uitvoering.

De aanstelling van de 34-jarige Morrison wordt door de Nederlandse IJshockey Bond gemeld. Morrison heeft ervaring in Amerikaanse profliga's, op IIHF-evenementen en in de sterke jeugdliga Ontario Hockey League, zo schrijft de NIJB. Hij is bovendien een door de Amerikaanse ijshockeybond erkende scheidsrechtersinstructeur.

De komst van de scheidsrechter wordt gefinancieerd door speciaal voor dit doel aangetrokken privé-sponsoren. De NIJB is bovendien betrokken bij een project van NOCNSF om de positie van sportarbiters te verbeteren. Hier doen onder meer ook de voetbalbond, de hockeybond, de handbalbond en de korfbalbond aan mee.

Voor de start van het vorige seizoen werd er al uitgebreid gesproken over het aantrekken van een profscheidsrechter. Dat werd toen in eerste instantie afgeblazen omdat de financieën niet rond waren. Toen het geld wel beschikbaar was, waren de kandidaten inmiddels elders onderdak.

'De Nederlandse IJshockey Bond vertrouwt erop met het aantrekken van Morrison een extra impuls te kunnen geven aan de voortvarend te werk gaande scheidsrechterscommissie', schrijft de bond. De scheidsrechters en linesmen krijgen overigens ook een nieuwe kledinglijn. Het bedrijf Sportimex zorgt voor de shirts die door RBK Hockey worden gesponsord. Er is daarbij nog ruimte voor andere sponsoren op onder meer shirt en helm.