Divers camera generiek

19 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Progressie in televisieplannen

De mediawerkgroep van de Nederlandse ijshockeybond heeft progressie geboekt bij de pogingen het ijshockey structureel terug te krijgen op televisie. Er is een zender geïnteresseerd twintig weken per jaar wekelijks een half uur ijshockey uit te zenden.

Dat zei voorzitter Joop Vullers van de ijshockeybond donderdagavond tijdens een extra Algemene Ledenvergadering. Op dit moment wordt hard gewerkt de financiën rond te krijgen voor de productie. Deze zou worden uitgevoerd door Eyeworks, dat ook jarenlang het voetbal produceerde. Om hoeveel geld het gaat, wilde Vullers tijdens de vergadering niet zeggen. Ook de identiteit van de zender die het ijshockey moet gaan uitzenden bleef anoniem.

Het oorspronkelijke plan voorziet in twee wedstrijden per weekeinde die met vijf camera's worden opgenomen. Daarnaast zou bij een derde wedstrijd één camera present zijn. Dit zou in een uitzending van dertig minuten in de buurt van prime time moeten worden uitgezonden. Ook wordt gekeken naar goedkopere varianten, waarbij het aantal weken uitzending wordt teruggebracht naar twaalf of zestien en slechts één wedstrijd met vijf camera's wordt opgenomen.

Het contract met de NOS, afgesloten via een raamovereenkomst opgesteld door NOC-NSF, is intussen afgelopen. Weliswaar ligt er een nieuwe overeenkomst klaar, maar de ijshockeybond is voorlopig niet van plan dit te ondertekenen. ‘Het levert gewoon weinig op en gezien de progressie die we hebben gemaakt is het niet verstandig daarmee door te gaan.' Mocht de televisiedeal niet rondkomen kan altijd nog voor de bekerfinale of de playoffs een aparte overeenkomst met de NOS worden gesloten.

Het recht van de NOS om altijd als eerste ijshockeywedstrjden uit te zenden was de afgelopen jaren een reden waarom andere televisieplannen struikelden. De NIJB lanceerde in mei van dit jaar een mediawerkgroep. In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van de bond, van de clubs uit de eredivisie, van het bedrijf FleetSport en een externe media-adviseur. Vullers wilde geen concrete mededelingen doen over een tijdstip waarop meer bekend moet zijn over de televisieplannen. ‘Het zou al mooi zijn als we rond de ontknoping van de competitie een begin kunnen maken.'