Div rbihf logo

16 januari 200700:00

Door Joep Meijsen

Promotie Belgische junioren

De Belgische nationale ploeg onder twintig jaar heeft tijdens het wereldkampioenschap in Ankara promotie veiliggesteld. De Belgische junioren grepen naast het kampioenschap, maar komen nu toch weer op hetzelfde niveau terecht als de U20 van Oranje.

De wereldtitel in Division III moest aan China worden gelaten. De junioren van België gingen in de wedstrijd die uiteindelijk de beslissing bracht in de strijd om de eerste plaats onderuit door een powerplaygoal in overtime van Wensi Li. De wedstrijd ging verder bijzonder gelijk op en de Belgen voelden zich het hele toernooi gelijkwaardig aan de favoriete Chinese junioren.

Nieuw-Zeeland gold als een andere favoriet voor promotie. Omdat er twee Division II's zijn en maar één Division III promoveren er jaarlijkst twee teams uit de divisie waarin België speelde. Tegen Nieuw-Zeeland werd een makkelijke 1-5 overwinning geboekt, waarbij Ben Vercammen twee goals en een asist voor zijn rekening nam. Seppe Sysmans scoorde twee goals.

De slotwedstrijd van het toernooi werd makkelijk met 1-13 gewonnen van gastland Turkije. Seppe Sysmans had vier goas en een assist, Ben Torremans twee goals en vier assists, terwijl Davy Fonteyn een goal en twee assists voor zijn rekening nam.

Daarna was het wachten op de wedstrijd tussen China en Nieuw-Zeeland. Bij een zege voor het team van down under zouden de Belgen alsnog de wereldtitel binnenslepen. Eventjes koesterden ze hoop toen Nieuw-Zeeland op voorsprong kwam, maar de Chinezen stelden orde op zaken en kunnen als kampioen omhoog naar Division II.

De Belgen kijken toch met plezier terug op het kampioenschap, waarbij de doelstelling, promotie, is binnengesleept. Met Seppe Sysmans, Ben Vercammen, Ben Torremans en Yvan Grossuin staan er vier Belgen in de top tien van topscorers. Doelman Van de Heyning eindigde het toernooi met een savepercentage van .872. Hij was de nummer twee onder de doelmannen in goals against average.

Met dank aan: Rudi Bottelberghe