Ref robbe profiel 0809

4 februari 200900:00

Door Joep Meijsen

Protestweekeinde van referees

De wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie beginnen komend weekeinde een kwartier later dan staat aangegeven in het programma. Aanleiding is een actie van scheidsrechters en linesmen die hiermee willen protesteren tegen het fysieke en verbale geweld waarmee zijn te maken hebben.

Dat staat in een statement (zie kader) van de referees dat vandaag naar alle clubs is gestuurd. Het protest van de scheidsrechters wordt ondersteund door het bestuur van de Nederlandse IJshockeybond en door de scheidsrechterscommissie. Het initiatief is echter afkomstig van de scheidsrechters zelf.

De actie zou eigenlijk afgelopen week hebben plaatsgevonden, maar werd op het laatste moment uitgesteld, hoewel de wedstrijd Amsterdam - Tilburg toen al een kwartier later begon. De afgelopen weken hebben zich zowel op het hoogste niveau als tijdens jeugdwedstrijden verschillende incidenten voorgedaan. Ook ergeren de referees zich aan de ongenuanceerde kritiek van supporters op internet.

Zelf schrijven de scheidsrechters het als volgt: ‘Wij realiseren ons ten zeerste dat wij ook fouten maken. Dat is inherent aan de taak die wij uitvoeren. Hoe vervelend wij dit ook vinden is het nooit onze bedoeling om deze fouten te willen maken. Wij vragen alleen om elkaar met respect te behandelen.'

Het is niet voor het eerst dat vanuit de scheidsrechters de noodklok wordt geluid over de situatie op de ijsbanen. In november 2006 stopte scheidsrechter Ronald Beks, onder meer vanwege wangedrag na afloop van de Challenge Cup-finale tussen Amsterdam en Tilburg eerder dat seizoen.

‘Supporters vonden het nodig om dingen te gooien, te spugen, te schelden en nog meer wangedrag te vertonen. Het plezier in het fluiten verdwijnt op die manier bij (ex-)-scheidsrechters', zei hij toen tegenover IJshockey.com. Hij hoopte toen dat er onder meer bij clubbesturen meer aandacht zou komen voor het aanpakken van wangedrag tegen scheidsrechters.

De scheidsrechters van nu leggen er in hun verklaring de nadruk op dat de actie niet tegen een specifieke club gericht is, maar als algemene waarschuwing bedoeld is. De huidige situatie zorgt volgens hen onder meer voor een gebrekkige aanwas van nieuwe scheidsrechters. Dit brengt de toekomst van de sport in ons land in gevaar.

Het bondsbestuur zegt in een verklaring de actie van de referees te steunen. Van hun kant wordt gewerkt aan een gedragscode, waardoor wangedrag tegen scheidsrechters makkelijker sanctioneerbaar wordt. Mogelijk wordt deze code al komend seizoen ingevoerd. Deze zou dan gelden voor alle betrokkenen bij de sport, inclusief clubbestuurders, coaches en supporters.