20 september 200700:00

Door Joep Meijsen

Puntensysteem in Oostenrijk

De Oostenrijkse competitie begint deze week. Red Bull Salzburg is de absolute favoriet, maar ook de andere teams hebben flink geïnvesteerd in bekende namen. Een nieuw puntensysteem moet ervoor zorgen dat jonge Oostenrijkse spelers aan bod blijven komen op het hoogste niveau. De competitie telt bovendien maar liefst drie nationale kampioenen.

Red Bull Salzburg is de regerende kampioen van Oostenrijk, maar moet verschillende nationale kampioenen naast zich dulden. De Erste Bank Liga is namelijk uitgebreid met twee buitenlandse teams. Het gaat daarbij om Ljubljana uit Slovenië en Alba Volan uit Hongarije. Beide teams zijn al jaren veel te sterk voor de eigen liga's en mogen het nu in de Oostenrijkse competitie proberen.

De liga bestaat daardoor ineens uit tien teams en krijgt daarmee een volwassener status. Hoe lang dat aantal teams in stand blijft, is overigens maar de vraag. Salzburg flirt openlijk met een overstap naar de hoogste Duitse liga DEL. De ploeg heeft met Pierre Page een succescoach uit de Duitse liga aangetrokken. De Canadees won verschillende landstitels met Berlijn.

brown_dustin051206_cp.jpgEen opmerkelijke transactie is de komst van de 29-jarige verdediger Richard Jackman, die afgelopen seizoen nog de Stanley Cup won met Anaheim. Hij speelde in totaal 231 wedstrijden in de NHL en zijn komst schokte alle concurrenten van Salzburg. Red Bull is dan ook de absolute favoriet voor het kampioenschap.

Onder invloed van de forse investeringen in Salzburg is een soort van kleine wapenwedloop ontstaan, waarbij ook de andere teams fors hebben geïnvesteerd. Zo trok Linz van Iserlohn in de DEL Brad Purdie en Brad Tiley aan en is Craig Darby van Augsburg de topaanwinst van Innsbruck. Bij Graz zijn dit seizoen twee uit Nederland bekende personen actief. Larry Sacharuk is er de hoofdcoach, terwijl TJ Caig de overstap maakt vanuit Heilbronn. Ivo Jan van Krefeld moet er de nieuwe aanvalsleider worden.

rheaume_pascal1216.jpgDe voornaamste concurrent van Salzburg lijkt Wenen te worden, dat liefst vier spelers uit de DEL haalde, waaronder doelman Jean-Francois Labbé van Neurenberg. Aanvaller Pascal Rheaume komt over uit Noord-Amerika met een kleine honderd punten in de NHL op zijn naam in ruim driehonderd wedstrijden. Kelly Fairchild was jarenlang een vaste waarde bij Berlijn en speelde ook volop in de NHL.

Al die investeringen zorgen ervoor dat jonge Oostenrijkse spelers de kans om door te breken geblokkeerd zouden zien door middelmatige buitenlanders. De bond heeft daarop een puntensysteem ontwikkeld. Voor 22 spelers heeft ieder team 65 punten tot zijn beschikking. Imports en teamspelers tellen ieder voor vier punten, terwijl een Oostenrijkse speler onder de 22 voor twee punten de boeken ingaat. Dat is in ieder geval hoe een Oostenrijkse krant het puntensysteem omschrijft.