NHL roy jr vecht

25 augustus 200800:00

Door [email protected]

Quebec wil geweld inperken

De Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) heeft een serie verregaande maatregelen bekend gemaakt om het geweld in jeugdijshockey in te dammen. De actie is een direct gevolg van het incident waarbij Jonathan Roy, zoon van ijshockeylegende Patrick Roy, betrokken was.

Aanleiding van de hele discussie was een incident tijdens een wedstrijd afgelopen maart in de eerste ronde van de QMJHL-playoffs tussen Quebec en Chicoutimi. Hierbij sloeg doelman Jonathan Roy zijn opponent meerdere malen zonder, dat Nadeau terugvocht. Voor velen was dit dé aanleiding om het geweld in het Canadese jeugdijshockey weer aan te kaarten. De 19-jarige Jonathan Roy is aan de hand van dit incident civiel aangeklaagd. Hij moet in september voor de rechtbank verschijnen.

Michelle Courchesne, de minister van sport in Quebec, vroeg ‘Hockey Quebec’ om een rapport met aanbevelingen op te stellen met als doel geweld terug te dringen. Dit rapport is nu klaar en de ijshockeybond in Quebec neemt veel van de aanbevelingen over. De vraag is nu of de QMJHL, de liga zelf, dit ook doet.

Belangrijk onderdeel van het rapport was onder meer de voorgestelde strafmaat bij vechten. Het voorstel is om vanaf volgend seizoen alle spelers die vechten, een gevecht willen uitlokken óf zich mengen in een gevecht, automatisch voor twee wedstrijden schorsen. Mocht een speler dit een tweede keer doen dan zou de schorsing automatisch vier wedstrijden betekenen alsmede een gang naar de tuchtcommissie. Indien een speler voor de derde keer geschorst wordt dan zou deze schorsing blijvend zijn.

Er is tevens een aanbeveling voor het geval een gevecht zou plaatsvinden in de laatste vijf minuten van een wedstrijd. Er zou dan namelijk één additionele wedstrijd schorsing toegepast worden voor de spelers in kwestie. Bovendien zou in deze specifieke situatie ook de coach een wedstrijd schorsing krijgen.

Deze maatregelen zijn slechts enkele in een hele serie van sancties en kunnen mogelijk een hele cultuurverandering teweeg brengen in het Canadese jeugdijshockey. Tot op heden werd fysiek spel en vechten algemeen geaccepteerd als een onderdeel van het jeugdijshockey.

Hockey Canada president Bob Nicholson heeft eerder dit jaar al gezegd zelfs te overwegen het maximale aantal spelers in een jeugdteam met twee spelers in te krimpen. Hierdoor zouden teams twee plekken minder te verdelen hebben en zodoende meer ruimte in de opstelling nodig hebben voor technische spelers in plaats van vechtersbazen. ‘Je wilt altijd zoveel mogelijk getalenteerde spelers opstellen als je kan’, aldus Nicholson.

Op 8 september houdt de Quebec Major Junior Hockey League een vergadering over het rapport en in welke mate de aanbevelingen worden overgenomen.