25 juli 200700:00

Door Remco

Referees in opleiding

Dankzij de schorsing van Flyers-coach Alex Andjelic is er in Nederland weer spreekstof genoeg over het scheidsrechterskorps van Noud van Berkel. Gelukkig is er ook positief nieuws over de referees en linesmen. Zo gaat Martin de Wilde deze week beginnen aan een trainingskamp van USA Hockey in Minnesota.

Niet alleen Martin de Wilde neemt deze week deel aan een trainingskamp in Amerika want ook Jeroen Hesselberth is uitgenodigd door USA Hockey om deel te nemen aan hun referee camps. Beide talentvolle scheidsrechters verdiende deze unieke kans naar aanleiding van het ‘Referee for tomorrow' project. Na afloop van dit trainingsweekend zijn de Wilde en Hesselberth door de NIJB, op basis van hun verrichtingen van het afgelopen seizoen en op basis van de verwachtingen naar de toekomst toe aangewezen om deel te nemen aan deze stages.

Jeroen Hesselberth is deze week al actief terwijl voor Martin de Wilde de actie zondag begint met het Minnkota camp in Minnesota. Gedurende hun verblijf worden beiden bijgeschoold in theoriesessies, ijstrainingen, power skate training, conditietraining, spelregelkennis en judgement. Ook zullen zij wedstrijden leiden en dan begeleid en geëvalueerd worden door vooraanstaande instructeurs van USA Hockey. De Wilde: ‘Van alle wedstrijden zullen opnames gemaakt worden. Na elke wedstrijd gaan de instructeurs samen met de deelnemers de prestaties analyseren.'

De Wilde zal overigens twee dagen voor aanvang van het kamp al arriveren in Amerika. ‘Jonathan Morrison, de Amerikaanse scheidsrechter die door de NIJB voor het seizoen 2006-2007 werd aangetrokken, haalt me op van het vliegveld en zal gedurende twee dagen mij en Jeroen de omgeving laten zien. Op mijn dag van aankomst is Jeroen net klaar met zijn trainingskamp.'

De deelnemers aan het Minnkota kamp worden voor deze week ondergebracht op de campus van St. Cloud State University. Naast klassikale bijeenkomsten zullen drie gastsprekers waaronder NHL referees het theoriegedeelte gestalte geven.

De reizen worden gefinancierd door middel van de subsidies die de NIJB van het ministerie van VWS heeft ontvangen ten gunste van het Arbitrageplan. Het verblijf in de Amerika zal volledig worden betaald door USA Hockey.

Trainingskamp DEB

Vier andere scheidsrechters nemen deel in Duitsland aan trainingskampen van de DEB (Deutsche Eishockey Bund). Van 26 juli tot en met 29 juli zullen Debby Hengst en Jean-Paul de Brabander in het Zuid-Duitse Füssen te gast zijn van de DEB, een week later nemen Ruud van Baast en Roger van der Waarden hun plaats in.

Ook deze trainingskampen worden financieel mogelijk gemaakt de subsidies die verstrekt zijn vanwege het Arbitrageplan. Noud van Berkel, de voorzitter van de scheidsrechterscommissie, is door de DEB uitgenodigd als gastpreker tijdens het het Duitse scheidsrechterskamp.