WK Jaca Teamfoto Nederland

23 maart 201714:27

Door Joep Meijsen

Road to Belfast: grote voorselectie voor WK

Bondscoach Chris Eimers heeft een grote voorselectie bekendgemaakt voor het wereldkampioenschap in Belfast. Bekendste nieuwe naam in het team is NHL-talent Daniel Sprong. Oranje oefent in de voorbereiding onder meer twee keer tegen Japan.

De grote voorselectie is noodzakelijk omdat het onder meer door clubverplichtingen nog lastig is om te bepalen welke spelers beschikbaar zijn voor het wereldkampioenschap. De voorbereiding begint officieel op 3 april met de eerste centrale training. Als onderdeel van de voorbereiding wordt op woensdag 19 april in Dordrecht een oefenwedstrijd gespeeld tegen Japan, een dag later wordt in Tilburg een tweede oefenwedstrijd tegen deze tegenstander gespeeld. De voorverkoop voor de interlands tegen Japan is inmiddels begonnen.

Oranje vertrekt op vrijdag 21 april naar Belfast, waar twee dagen later het wereldkampioenschap wordt geopend. Het wereldkampioenschap in Belfast duurt van 23 tot en met 29 april. Andere tegenstanders van Nederland zijn Litouwen, Kroatië, Groot-Brittannië en Estland. Nederland promoveerde afgelopen jaar op het wereldkampioenschap Division IIA in het Spaanse Jaca terug naar Division IB. In Belfast wordt het WK gespeeld in de SSE Arena, normaal de thuisbasis van de Belfast Giants.

Wedstrijdprogramma

Oefeninterlands:

Woensdag 19 april, Dordrecht
20.15 uur: Nederland - Japan (koop uw toegangsbewijs online)

Donderdag 20 april, Tilburg
20.00 uur: Nederland - Japan (koop uw toegangsbewijs online)

WK in Belfast (nederlandse tijden)

Zondag 23 april
13.30 uur: Nederland - Japan

Maandag 24 april
17.00 uur: Litouwen - Nederland

Woensdag 26 april
17.00 uur: Nederland - Kroatië

Vrijdag 28 april
20.30 uur: Groot-Brittannië - Nederland

Zaterdag 29 april
17.00 uur: Estland - Nederland

Kaartverkoop voor WK in Belfast >>>

De voorselectie

De voorselectie bestaat uit een groot aantal spelers, waarvan het grootste deel actief is voor Tilburg Trappers in de Oberliga of de Beneliga in Nederland. In de voorselectie zijn ook een aantal in het buitenland spelende ijshockeyers opgenomen. Opvallendste naam daarbij is Daniel Sprong, die vorig jaar zijn debuut maakte in de NHL bij de Pittsburgh Penguins en nu actief is voor Charlottetown Islanders op het hoogste jeugdniveau in Canada.

Dat laatste geldt ook voor Bartek Bison, speler van de Vancouver Giants. Verder zijn de in Kazachstan spelende Mike Dalhuisen, de in de Amerikaanse minor leagues spelende Jamie Schaafsma, de in Zweden actieve Max Hermens, de in de VS spelende Guus van Nes en de in de Oberliga actieve Raphael Joly, Julian van Lijden en Nardo Nagzaam opgenomen in de voorselectie, alsmede de in Zwitserland actieve Steve Mason. De voor de jeugd van DĂĽsseldorf spelende Noah Muller maakt voor het eerst zijn entree in de voorselectie van Oranje. Kevin Bruijsten speelt dit jaar voor Dundee Stars onder meer tegen Belfast Giants.

Welke spelers daadwerkelijk mee gaan naar Belfast hangt voor een belangrijk deel af van de prestaties in de play-offs. Vorig jaar moesten de meeste spelers van Tilburg het WK in Jaca aan zich voorbij laten gaan vanwege de voortgaande play-offs in de Oberliga, die uiteindelijk met het kampioenschap werd afgesloten. Als Tilburg zich nu opnieuw plaatst voor de finales, vallen deze samen met het WK in Belfast.

Ook voor veel spelers in het buitenland is het nog de vraag of ze beschikbaar zijn. Later volgt meer duidelijkheid.

De voorselectie II

Goalies: Sjoerd Idzenga, Martijn Oosterwijk, Tomislav Hrelja, Ruud Leeuwesteijn, Fabian Schotel, Clint Soer, Ian Meierdres, Deniz Mollen

Defense: Ryan Collier, Joy Turpijn, Mike Dalhuisen, Mike Overweg, Kilian van Gorp, Jordy Verkiel, Mark Hoekstra, Giovanni Vogelaar, Jordy van Oorschot, Michael Mackie-Kwist (D/F), Glenn Bakx, Aleksei Loginov, Björn Willemse, Michael van Rijswijk, Reinier Staats, Niels van de Vossen.

Forwards: Jeffrey Melissant, Bartek Bison, Jamie Schaafsma, Max Hermens, Nardo Nagtzaam, Mickey Bastings, Kevin Bruijsten, Guus van Nes, Donny van Musscher, Mitch Bruijsten, Joey Oosterveld, Marco Postma, Brent Janssen, Calvin Pohlman, Jasper Kick, Raphael Joly, Akim Ramoul, Jeffrey Melissant, Diederick Hagemeijer, Nick de Ruijter, Jonne de Bonth, Ivy van den Heuvel, Ronald Wurm, Noah Muller, Reno de Hondt, Cas Staps, Stace van Bentem, Levi Houkes, Danny Stempher, Julian van Lijden, Daniel Sprong, Tom Marx, Nick Verschuren, Steve Mason, Raymond van der Schuit