4 mei 200600:00

Door Joep Meijsen

Robb Serviss naar Duitsland

Oud-Den Haag-coach Robb Serviss is onderdak. De geboren Canadees gaat aan de slag als hoofdcoach bij ECE Nordhorn in Duitsland. De ijshockeyploeg uit de Duitse grensstad speelt onder de naam Bully Dogs in de Landesliga Nordrhein-Westfalen, het vijfde niveau in Duitsland.

De in Canada geboren Serviss debuteerde afgelopen seizoen in de Eredivisie bij Den Haag. Met deze ploeg wist hij zich niet te plaatsen voor de play-offs of de halve finales van de beker. Serviss is ook actief als bondscoach van de Nederlandse junioren en is sinds de oprichting betrokken bij de ijshockeyschool in Groningen.

Nordhorn ligt vlakbij de Nederlandse grens in de buurt van Groningen en was tot voor enkele seizoen de thuisbasis van een ijshockeyclub die op het tweede niveau in Duitsland uitkwam. Na het faillissement van de Ritters ontstond er een nieuwe club in de stad, waar vooral op topniveau handbal wordt gespeeld. De ijshal is vier jaar geleden volledig opgeknapt en wordt af en toe door de Duitse nationale ploeg gebruikt voor oefenwedstrijden. Nordhorn telt ruim vijftigduizend inwoners.

ECE Nordhorn speelde begin dit jaar nog een interland tegen een Nederlandse juniorenploeg. Deze wedstrijd werd voor dertig toeschouwers met 8-5 gewonnen door het Duitse team. Het team telt onder meer twee Poolse-Duitsers, maar geen imports. Serviss brengt volgens de website enkele jonge spelers mee naar de club.

Robb Serviss was sinds halverwege de jaren tachtig actief in Nederland. De voormalige speler van de Sudbury Wolves kwam onder meer uit voor Den Bosch, Groningen, Assen en Heerenveen. Daarbij speelde hij voor een belangrijk deel van zijn loopbaan in de Eerste Divisie. In het dagelijks leven is hij leerkracht lichamelijke oefening aan een middelbare school.