BEL vincent morgan

9 april 200900:00

Door Remco

Rode Duivels blijven ongeslagen

België heeft ook de tweede en derde wedstrijd van het WK Division II in winst omgezet. De Belgen versloegen het taaie Spanje met 3-1 en verpulverden Zuid-Afrika met 11-1.

Zoals zo vaak zal ook dit wereldkampioenschap beslist gaan worden op de slotdag. Dan neemt België het namelijk op tegen Zuid-Korea, de andere nog ongeslagen ploeg van het toernooi. De Belgen hadden wel de grootste moeite met Spanje. Een land dat men niet snel zal associëren met ijshockey maar ook Zuid-Korea won maar nipt van deze Spanjaarden.

Richting het einde van de eerste periode opende de ploeg van bondscoach Gil Paelinck de score. Vincent Morgan scoorde zijn eerste treffer van het toernooi. De 23-jarige aanvaller van Herentals werd bediend door zijn jongere broer Mitch en Kristof van Looy. De Belgen beslisten het duel in de tweede periode door uit te lopen naar een marge van drie goals. Twee aanvallers van Leuven zorgden voor de treffers: Dries Steijnen en Joris Peusens.

Daarna grossierden de Belgen vooral in het halen van straffen. België liep maar liefst tegen 39 strafminuten aan in de laatste periode. Sami Lipsonen liep daarbij tegen een game misconduct aan waardoor hij twee wedstrijden aan de kant zal blijven. De aanvaller speelde in een grijs verleden nog een seizoen in Dordrecht. Niet geheel verrassend viel de eretreffer van de Spanjaarden ook tijdens een powerplay. Diego Coscojuela verpestte twee minuten voor tijd de shutout van Bjorn Steijlen.

Tegen Zuid-Afrika kwam België geen moment in de problemen en boekten de Rode Duivels een 11-1 overwinning. Bjorn Steijlen kreeg wat rust en werd halverwege vervangen door tweede goalie Kevin van Looveren. Bjorn Nuyts, Vincent Camelbeeck en Vincent Morgan waren het meest trefzeker en scoorden ieder twee maal. Topscoorder werd echter Mitch Morgan met één treffer en vier assists. Morgan speelt voor New England Huskies dat uitkomt in de Eastern Junior Hockey League. De club kent nauwe banden met Moncton Wildcats dat uitkomt in de hoogste Canades jeugdliga.

België hervat het toernooi op vrijdag tegen het laaggeklasseerde Mexico. De ontknoping zal op zondagmiddag plaatsvinden. Dan spelen de Belgen om 15.30 uur tegen Zuid-Korea.