Kemphanen hilbert2 0809

2 november 200800:00

Rode lantaarn voor Groningen

Eindhoven Kemphanen haalde de tweede overwinning van het seizoen en weer was Groningen Grizzlies het slachtoffer. Utrecht Dragons leed de vierde nederlaag op rij, door met ruime cijfers te verliezen van Den Haag.

Eindhoven Kemphanen - Groningen Grizzlies

Groningen eindigde vorig seizoen op de laatste plaats van de ranglijst. Een nieuwe coach, een grotendeels vernieuwde selectie en twee nieuwkomers in de eredivisie boden bij de start van het seizoen uitzicht op verbetering. De grote sprong voorwaarts laat voorlopig nog op zich wachten. Een zege in Geleen en het punt vorige week in Amsterdam, zijn voorlopig de weinige lichtpuntjes in het seizoen. Grizzlies staat voorlopig ook weer onderaan.

Zaterdagavond werd voor de tweede keer dit seizoen verloren van nieuwkomer Eindhoven en de cijfers liegen er niet om. Eindhoven scoorde in iedere periode twee keer en bezorgde de ruim driehonderd toeschouwers op de tribune de eerste winst in eigen huis sinds de comeback in de eredivisie. Tyler Hilbert had een goal en drie assists in de wedstrijd.

Eindhoven had maar weinig tijd nodig om op voorsprong te komen. Lance Morrison liep na anderhalve minuut tegen een straf op en binnen de kortste keren scoorde Tyler Hilbert zijn vijfde treffer van het seizoen. De clubtopscorer in doelpunten is voorlopig Kevin Galerno. De kleine, behendige aanvaller maakte na elf minuten spelen de tweede treffer voor Kemphanen, zijn achtste van het seizoen.

Lance Morrison deed na een kwartier nog iets terug voor Groningen, maar daar bleef het qua scorend vermogen ook bij voor Grizzlies. In het restant van de wedstrijd trok Kempanen de zege comfortabel naar zich toe. Robbert Marcellis (2), Eric Hoogvliets en Martin Zeilinger maakten de treffers die Eindhoven een ruime 6-1 overwinning bezorgden. Coach Leo van den Thillart gaf voor het seizoen aan niet aan de klus bij Eindhoven te zijn begonnen om laatste te worden in de competitie. Deze overwinning tilt de ploeg voorlopig naar de zevende plaats.

Utrecht Dragons - Hijs Den Haag

Den Haag scoorde vijf treffers op rij in de tweede periode om zich in Utrecht naar een ruime overwinning te spelen. Captain Matt Korthuis nam twee goals en een assist voor zijn rekening in de 2-8 overwinning.

Den Haag liep met twee goals binnen een minuut halverwege de eerste periode uit naar een 2-0 voorsprong via Natte en Korthuis. Jan-Jaap Natte was vorig jaar de topscorer van Hijs en lijkt die rol dit jaar te willen prolongeren. Het was alweer zijn negende goal in tien wedstrijden. Daarmee is hij samen met John Versteeg van Utrecht de meest scorende in Nederland geboren speler in de eredivisie tot nu toe dit seizoen.

Kort na het begin van de tweede periode kon Den Haag echter weer opnieuw beginnen. Jozef Kubricky had eerder al de aansluitingstreffer gescoord en nam twee minuten na de pauze ook de gelijkmaker voor zijn rekening. Hij verdubbelde daarmee zijn doelpuntenproductie voor dit seizoen. De 650 toeschouwers zullen er op dat moment eens lekker voor zijn gaan zitten, maar kregen in het restant van de wedstrijd nog louter Haagse goals voorgeschoteld.

Eerst was het Joshua Mizerek die Den Haag opnieuw op voorsprong bracht. Daarna zorgden Jan Bohac en Brian Mullally ervoor dat Utrecht verder op achterstand werd gezet. Uiteindelijk liep de ploeg van Brian de Bruyn via Alan van Bentem (2) en nog een keer Korthuis uit naar een 2-8 overwinning. Den Haag houdt daarmee riant zicht op een plek in de halve finales van de beker, terwijl Utrecht na de goede start intussen naar onderen moet kijken op de ranglijst, waar Eindhoven en Heerenveen aan een inhaalrace kunnen beginnen.