15 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Ron Berteling scoort weer

Ron Berteling debuteerde halverwege de jaren zeventig op het hoogste niveau in Nederland. Ruim dertig jaar later tekende hij op een zaterdagavond in oktober voor twee goals en twee assists in de 19-0 afslachting van Zoetermeer door Amstel Tijgers.

Volgend jaar september wordt de grootste speler van het Amsterdamse ijshockey ooit vijftig jaar oud. Het is ook één van de weinige namen in de sport die het grote publiek in Nederland nog kent. In de voorbereiding pikte de hoofdcoach van de hoofdstedelijke formatie al een paar potjes mee en in de wedstrijd van zaterdag tegen Zoetermeer. De grootste uitslag tot nu toe in de hopeloze Challenge Cup.

Amsterdam beschikt in dit stadium van het seizoen nog over een zeer beperkte selectie. Tom Hartogs geeft zijn rug nog rust en staat voorlopig in de bank, terwijl Paul Vincent vanwege een blessure de wedstrijden van dit weekeinde aan zich voorbij laat gaan. Dus heeft Berteling zelf de schaatsen maar weer aangetrokken.

Vrijdagavond in eigen huis kon Zoetermeer de schade nog beperkt houden tot 6-0, maar op zaterdag stonden de sluisdeuren helemaal open. Vooral in de tweede periode scoorde Amsterdam wanneer het maar wilde en in totaal acht keer. Net als een dag eerder lukte het Zoetermeer niet om in de eerste periode Joe Pelletier en in de andere twee periodes Victor Boutrs Girgis te passeren.

Berteling was natuurlijk bij lange na niet de topscorer in de wedstrijd namens Amsterdam. Zo scoorden de Tsjech Borek Vagner, de Duitser Jochen Gross en de Nederlander Ivy van den Heuvel ieder drie goals, nam Eric Hoogvliets vier assists voor zijn rekening en was er eigenlijk buiten de goalies om nauwelijks een speler die niet tot minimaal één punt kwam.