30 september 200500:00

Door [email protected]

Roy coacht Remparts

Ze noemen hem 'the winningest goalie'. Patrick Roy brak in de NHL record na record en is misschien wel de beste goalie van de afgelopen decennia. Vanavond maakt hij zijn coaching debuut bij de Quebec Remparts in de QMJHL.

In april 2003 hing Patrick Roy zijn schaatsen definitief aan de wilgen. Met drie Vezina Trophies (beste goalie), drie Conn Smythe Trophies (playoff MVP), vijf Jennings Trophies (minste doelpunten tegen) en vier Stanley Cups heeft de Canadees thuis een indrukwekkende prijzenkast.

Na zijn actieve carriere werd Roy als vice-president aangenomen bij de Quebec Remparts. De Remparts spelen in de Canadese Quebec Major Junior Hockey League, de liga waarin toptalent Sidney Crosby de afgelopen jaren speelde. Roy kocht ook een aandeel in het team en werd later General Manager.

Afgelopen donderdag kondigde het team aan dat coach Eric Lavigne met onmiddelijke ingang ontslagen was. Lavigne was de afgelopen drie seizoenen coach bij de Remparts, maar maakt een teleurstellende playoffs mee en startte het nieuwe seizoen erg matig.

Roy neemt nu zelf de functie van coach over. Zijn enige eerdere ervaring was het coachen van het Bantam AA team van zijn zoon. Met dat team won hij 20 van de 24 wedstrijden en won het kampioenschap. 'Ik denk dat ik het team en de spelers weer passie kan geven', zei Roy donderdag tijdens een persconferentie.

Wie weet is dit de eerste stap van de 39-jarige Roy om ook 'the winningest coach' te worden.