8 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

Sakaluk nieuw bij Devils

Nijmegen Devils heeft de 25-jarige aanvaller TJ Sakaluk gecontracteerd. De Canadees was de afgelopen dagen op proef bij Nijmegen.

Sakaluk is al de zeventiende nieuwkomer in de selectie van Nijmegen, dat met een compleet vernieuwd team de competitie ingaat. De ploeg begon afgelopen maandag als eerste ploeg in de eredivisie in Nederland met de ijstrainingen. Sakaluk speelde afgelopen seizoen voor drie verschillende clubs, maar speelde uiteindelijk maar elf wedstrijden.

De nieuwe speler van Nijmegen begon zijn vorige seizoen bij de Austin Ice Bats in de Central Hockey League en kreeg vervolgens een contract in de Noorse eerste divisie bij Manglerud. Zijn verblijf in Noorwegen was echter maar van korte duur door financiële problemen bij het team. Terug in Noord-Amerika kwam hij nog kortstondig aan de slag bij South Carolina Stingrays in de ECHL, maar daarna kwam hij niet meer in actie.

Bij de Stingrays kwam hij wel wat nieuwe collega's uit de Nederlandse competitie tegen, waaronder Matt Smith van Tilburg en Matt Reid van Den Haag. Sakaluk speelde in de jeugd op lager niveau in Canada en vervolgens voor de universiteit van Potsdam op collegeniveau in de Verenigde Staten. In zijn twee seizoenen in de universiteitscompetitie liep hij op een gemiddelde van meer dan een punt per wedstrijd. Potsdam speelt college hockey op een lager niveau.

Na twee jaar in college maakte hij de overstap naar de profs, waarbij hij zijn seizoen verbracht bij drie verschillende clubs. In 26 wedstrijden voor Toledo Storm uit de ECHL pikte hij vier goals en vier assists op. Sakaluk wist de afgelopen dagen coach Frank Gentges van Nijmegen te overtuigen van zijn kwaliteiten.