18 maart 200500:00

Door [email protected]

Salo sluit het boek

Tommy Salo hangt zijn goaliepads aan de wilgen. De Zweedse doelman heeft last van een pijnlijke heup en zegt moeite te hebben om zichzelf nog voldoende te motiveren voor wedstrijden.

Salo speelde afgelopen maandag zijn laatste competitieve wedstrijd. Zijn Zweedse team MoDo werd in de zesde ontmoeting van de kwartfinale playoffs uitgeschakeld door Farjestad. Daarmee komt een einde aan een indrukwekkende carriere met 10 seizoenen NHL, twee Allstar optredens en een Olympische gouden medaille.

'Het is een fantastische periode geweest', zei Salo donderdag tijdens een persconferentie. 'Ik heb alleen positieve herinneringen. Al sinds het begin van mijn carriere heb ik last van mijn heup, maar het is in de loop der tijd zeker niet beter geworden. En ik heb moeite om nog de motivatie op te brengen om door te spelen.'

Salo kwam in de NHL uit voor de New York Islanders, Edmonton Oilers en Colorado Avalanche. Het gros van zijn tijd bracht hij door bij de eerste twee teams. In totaal won hij 210 van zijn 526 NHL wedstrijd en speelde er 73 gelijk. In 37 wedstrijden hield hij zijn doel schoon en hij eindigt met een save percentage van precies 90%.

Ook was hij jarenlang een vaste waarde voor het Zweeds nationaal team. In 1994 bezorgde hij Zweden de Olympische gouden plak door in de finale het beslissende penaltyshot van Paul Kariya spectaculair te keren.

Een dieptepunt in Salo's carriere was ongetwijfeld de verloren kwartfinale tegen Belarus tijdens de Olympische spelen van 2000. Een houdbaar schot van grote afstand ketste toen via de helm van Salo in de goal.