16 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Schaafsma blijft bij Flyers

Alexander Schaafsma speelt de rest van dit seizoen bij Heerenveen Flyers. De ex-international speelde tijdens de Challenge Cup al mee met de Friese eredivisionist, maar de overgang is nu definitief.

Dat meldt de Leeuwarder Courant vandaag. Schaafsma kwam in het verleden al enkele seizoenen uit voor Heerenveen, maar was sinds het seizoen 1998/99 een vaste waarde bij Amsterdam. Begin dit seizoen was het al duidelijk dat Schaafsma moeilijk tot overeenstemming kon komen met de hoofdstedelijke landskampioen. Direct na zijn overstap naar Heerenveen voor de duur van de Challenge Cup deden al geruchten de ronde dat het een definitieve overgang zou zijn.

De in de provincie Groningen geboren Schaafsma maakte begin jaren negentig zijn debuut in de Eredivisie bij GIJS Groningen. Via Rotterdam Panda's en Nijmegen kwam in het seizoen 1995/96 in Heerenveen terecht, waar hij in totaal drie seizoenen zou spelen. In die jaren werd Schaafsma ook regelmatig opgeroepen voor het Nederlands Team. Zijn laatste grotere optreden in Oranje dateert echter alweer van 2002. Dit seizoen werd hij als een van de weinige Amsterdam-spelers niet geselecteerd voor het Olympisch Kwalificatietoernooi in Nowy Targ.

Schaafsma maakte de afgelopen jaren deel uit van de meest succesvolle Amsterdamse formatie allertijden. Zo won hij drie landstitels op rij en drie nationale bekers in de laatste vijf jaar. Tijdens het bekertoernooi speelde Schaafsma drie wedstrijden voor Amsterdam, waarin hij geen punten op zijn naam bracht. Tijdens de Challenge Cup tekende hij in vijf wedstrijden voor twee goals en vijf assists voor Heerenveen.