6 maart 200900:00

Door Joep Meijsen

Schorsing Baraniuk opgeschort

Het Nederlandse ijshockey is soms net een achtbaan. De Beroepscommissie van de ijshockeybond heeft de straf van Jesse Baraniuk opgeschort, waardoor deze vanavond alsnog in actie kan komen tegen Tilburg.

Normaal gesproken leidt het indienen van een beroep niet tot uitstel van de straf. In dit geval heeft de voorzitter van de Commissie van Beroep echter besloten de schorsing voor onbepaalde tijd op te schorten in afwachting van het onderzoek.

De zaak Baraniuk speelde zich vorige maand af na afloop van de tweede wedstrijd tussen Nijmegen en Heerenveen. Volgens bronnen zocht Nijmegen-aanvoerder Baraniuk na afloop via de sociale contactsite Facebook contact met scheidsrechter De Brabander. Daarbij zou laatstgenoemde bedreigd zijn.

De Tuchtcommissie van de Nederlandse IJshockeybond besloot daarbij in een extra zitting gisteren Baraniuk voor twee wedstrijden te schorsen, met nog twee extra wedstrijden voorwaardelijk. Dit leidde gezien de timing vlak voor de vierde wedstrijd in de halve finaleserie tussen Nijmegen en Tilburg tot veel verontwaardiging in Nijmegen.

Nijmegen tekende direct beroep aan tegen de uitspraak, wat normaal gesproken in dit stadium van de competitie weinig effect heeft, aanzien de Commissie van Beroep slechts zelden bijeenkomt en straffen niet opgeschort worden hangende het beroep.