17 september 200500:00

Door [email protected]

Selectie A'dam bekend

Het was deze zomer Ă©Ă©n van de best bewaarde geheimen in het Nederlandse ijshockey: de selectie van Amsterdam. Tijdens de open dag op zaterdag 17 september presenteerden de Amsterdam Amstel Tijgers de voltallige selectie. Het team kent zes nieuwkomers, waarvan goalie Tomas Kalousek de bekendste is.

Een echte verrassing is de overgang van de 24-jarige Kalousek van Leuven naar Amsterdam niet. De geruchten daaromtrent deden al enige tijd de ronde en leken te worden bevestigd door de overstap van Bjorn Steijlen van Geleen naar Leuven. Kalousek speelde twee seizoenen met succes in Leuven, waarmee hij afgelopen jaar Belgisch kampioen werd. Daarvoor speelde de Tsjech in de 2e divise van Tsjechië. Yordan van Hoegee fungeert als backup bij de Tijgers.

Achterin is de selectie van Amsterdam smal. Alexander Schaafsma is terug, Leo van den Thillart, Maarten de Groot blijven en nieuwkomers Scott Farrell en Mark Tanner zijn de enige verdedigers die momenteel op de website worden gemeld.

Voor Farrell is het een terugkeer in de Nederlandse competitie. De 25-jarige Canadees speelde in 2003-04 een seizoen bij Eaters Geleen, maar verkaste afgelopen seizoen naar de Duitse Oberliga. In 44 wedstrijden droeg hij bij Miesbach 9 goals en 17 assists bij. Hij zat exact 100 minuten op de strafbank.

Over de Canadeess Mark Tanner is maar zeer weinig bekend. Zijn enige wapenfeit is dat hij 12 wedstrijden gespeeld heeft bij Dalhousie University in de Canadian Interuniversity Sport competitie (CIS). Daarin tekende hij voor Ă©Ă©n assist en acht strafminuten. Volgens Amsterdam-coach Ron Berteling woont Tanner al in Nederland vanwege zijn werk, maar heeft hij voldoende ijshockeyervaring. Op proef mocht hij meetrainen, maar hij heeft de technische staf van Amsterdam kunnen overtuigen en blijft dit seizoen in de selectie van Amsterdam.

Voorin keren Chris Eimers, Lamonte Polet, Marcel Kars, Simon de Wit en captain Tommie Hartogs terug. Jan Jaap Natte en Robert Jongbloed keren na enkele jaren afwezigheid weer terug bij de Amsterdammers. Jongbloed komt over van Nijmegen, maar speelde in 1997-98 al een seizoen in Amsterdam. Natte speelde van 2000 tot 2003 bij de hoofdstedelingen. Het seizoen erop vertrok hij naar Tilburg Trappers en afgelopen seizoen speelde hij voor Den Haag Wolves.

Helemaal nieuw voor de Nederlandse fans zijn voorin de Amerikaan Anthony Blumer, de Canadees Aaron van Leusen en de Tsjech Bohuslav Subr.

De 23-jarige Blumer speelde vier seizoenen NCAA bij St. Thomas College in de Verenigde Staten. In 113 wedstrijden tekende hij daar met 45 goals en 68 assists voor exact een punt per wedstrijd. Hij speelde afgelopen seizoen ook twee wedstrijden voor Quad-City Mallards in de United Hockey League, maar kwam daar niet tot scoren. De website vermeldt dat hij op try-out is, maar de persvoorlichter van de Tijgers bevestigt dat hij inmiddels definitief is goedgekeurd.

Aaron van Leusen is een 23-jarige Nederlands-Canadees uit Barrie, Ontario. Hij speelde vier seizoenen OHL voor de Brampton Battalion, waar hij onder andere teamgenoot was van huidige NHL-ers Jason Spezza en Raffi Tores. Bij de Battalion was hij goed voor 60 goals en 79 assists in 214 wedstrijden. De afgelopen twee seizoenen speelde hij voor St. Mary's University in de Canadian Interuniverity Sport (CIS) competitie. Daar scoorde hij in 56 wedstrijden 14 goals en 29 assists. Interessant detail is dat Aaron van Leusen in 2002 naar Nijmegen Tigers zou komen, maar de transfer ketste tijdens de zomer af.

De 25-jarige Subr heeft ervaring in zowel Europa als Noord-Amerika. De winger speelde drie seizoenen OHL bij de Guelph Storm en versleet daarna in één seizoen East Coast Hockey League twee teams. Hij speelde 37 wedstrijden voor de Jackson Bandits en nog eens 12 wedstrijden voor de Pensacola Ica Pilots. Daarna speelde hij in 2002-03 in de Franse liga maar twaalf wedstrijden, maar verdeelde ook daar de wedstrijden over twee teams: Besançon en Brest.

In 2003-04 vertrok hij naar Zweden, maar daar speelde hij maar tien wedstrijden voor Mörrum. Hij maakte dat seizoen in de Franse competitie af door 13 wedstrijden bij HC Briançon te spelen. Afgelopen seizoen was hij actief voor Bergen Flyers in de Noorse Elitserien. In 43 wedstrijden kwam hij tot 18 goals en 13 assists. Hij bracht in dat seizoen 125 minuten op de strafbank door.

Met tien aanvallers, vijf verdedigers en twee goalies doet de huidige selectie van Amsterdam vooralsnog wat krap aan. Het team van Ron Berteling zal voor de competitiestart zeker in de verdediging nog enige aanvulling behoeven om mee te kunnen draaien in de top van de Nederlandse competitie. De Amsterdamse fans kunnen in ieder geval vertrouwen op de inzet van een paar bekende routiniers, terwijl de nieuwkomers er over het algemeen veelbelovend uitzien.