Hys selivanov shout 200910

3 oktober 200900:00

Door Joep Meijsen

Selivanov bewijst zijn waarde

Hijs den Haag is na vrijdagavond nog de enige club zonder puntverlies. In eigen huis werd Heerenveen met 10-3 verslagen. Alexander Selivanov was bij de meeste Haagse doelpunten betrokken. Mike Lalonde scoorde drie keer.

Aleksander Selivanov is een speler met een indrukwekkende staat van dienst. In de nadagen van zijn loopbaan is hij in Nederland neergestreken en helpt hij Den Haag bij de ambitie de landstitel te prolongeren. Dat gaat hem voorlopig goed af. Na vier wedstrijden in de eredivisie heeft hij al vier goals en tien assists voor de regerende landskampioen. Tegen Heerenveen was de Rus goed voor twee goals en vier assists.

Voor zeshonderd toeschouwers in de Uithof verloor Heerenveen de derde wedstrijd op rij. De ploeg van Dave Hyrsky wacht nog op de eerste punten van het seizoen. De straks als piloot vertrekkende Martijn Maghielse startte in het doel voor de Friezen, die na drie minuten spelen brutaal de leiding namen via Andrey Levitin die zijn tweede goal van de lopende jaargang scoorde.

Binnen vier minuten zette Den Haag dit weer recht. Andri Salomonson zorgde eerst voor de gelijkmaker, waarna Mike Lalonde er op aangeven van Selivanov 2-1 van maakte. Met Willy Schut in de strafbank maakte Jan Bohac er later in de periode shorthanded ook nog 3-1 van. Flyers speelde geen slechte wedstrijd. Jamie Visser maakte zijn rentree en het feit dat Den Haag met maar vier verdedigers speelde, leek ook kansen te bieden.

De aansluitingstreffer viel echter in de tweede periode niet. In plaats daarvan vergrootten Mike Lalonde en Matt Korthuis de Haagse voorsprong. Vroeg in de derde periode completeerde Lalonde zijn hattrick, waarna de wedstrijd in de slotfase veranderde in een doelpuntenfestijn, met zes goals in een kwartier.

Selivanov (2), Jan-Jaap Natte en Josh Mizerek scoorden voor Den Haag, terwijl voor Heerenveen verdedigers Wesley Hendriks en John Gordon tot scoren kwamen. Den Haag reist zaterdag naar Eindhoven, terwijl Heerenveen zondag in eigen huis tegen Amsterdam op jacht mag naar de eerste winstpartij.