Flyers vs trappers 130210

14 februari 201000:00

Door Joep Meijsen

Spanning op ranglijst stijgt

De strijd om de twee rechtstreekse tickets voor de halve finale gaat naar het kookpunt. Heerenveen speelde zich met een ruime overwinning op Tilburg terug in de strijd, terwijl Geleen in eigen huis de opmars van Den Haag een flinke klap toediende. Amsterdam verzekerde zich ervan dat de rode lantaarn dit jaar in Groningen achterblijft.

Heerenveen Flyers - Tilburg Trappers
Tilburg had de afgelopen dagen het vizier duidelijk omhoog gericht naar de toppositie op de ranglijst. Met een overwinning op Heerenveen had de ploeg van Mark Pederson de druk op Nijmegen nog verder op kunnen voeren. De Friezen werkten hier niet aan mee en speelden Trappers in de laatste twee periodes zoek voor een ruime 7-2 zege. Daarmee heeft Flyers nu zelf weer zicht op de tweede plaats van de ranglijst.

Het duurde tot het tweede deel van de wedstrijd voor Heerenveen voor ruim elfhonderd toeschouwers definitief afstand nam van de Brabantse gasten. In de eerste periode had Andrey Levitin zijn team weliswaar op voorsprong gezet, maar liga-topscorer Daryl Bat had vroeg in de tweede periode persoonlijk voor de gelijkmaker gezorgd. Zijn honderdste punt in de competitie.

Tilburg overleefde een powerplay na een straf tegen Bjorn Willemse, maar kreeg het deksel toch op de neus. Brent Patry bereidde voor en Levitin scoorde zijn tweede van de avond. Niet veel later mocht Willemse weer twee minuten gaan brommen en deze keer was het John Gordon die de trekker overhaalde en de marge op twee bracht.

De derde periode was daarna helemaal voor Flyers, dat via Michael Nason, twee goals van Paul Vincent en een treffer van Patry definitief afstand nam van Tilburg. Ritchie van Hulten gaf de score in de slotminuut nog een iets florissantere aanblik. Bij Trappers verving Ian Meierdres de Japanner Yutaka Fukufuji na de vijfde Flyers-goal.

Heerenveen wacht nu een belangrijke wedstrijd uit in Eindhoven, waarmee het op twee punten van de tweede plaats kan komen. De blik vanuit Tilburg zal vooral richting Amsterdam gericht zijn, want Devils kan de voorsprong daar weer uitbouwen naar zeven punten met daarna nog drie wedstrijden te gaan.

Geleen Eaters - Hijs den Haag
Ook voor Geleen en Den Haag gold dat beide teams nog altijd een begerig oog laten vallen op de tweede plaats en het rechtstreekse ticket naar de halve finales. Den Haag kon met een overwinning Trappers tot op één punt naderen, terwijl Geleen het gat tot twee punten kon verkleinen. Zeker toen het nieuws over de ruime voorsprong uit Heerenveen doorkwam in Glanerbrook, stond er ineens veel op het spel in de wedstrijd.

Het was lange tijd bijzonder spannend in Glanerbrook. Na een doelpuntloze eerste periode greep de onlangs van een blessure teruggekeerde Aleksander Selivanov het initiatief met zijn dertiende goal van het seizoen. Eaters editie 2009/10 is echter mentaal zeer sterk en binnen een halve minuut was het alweer gelijk. Glenn Bakx scoorde zijn tweede goal van het seizoen en bracht Eaters daarmee weer langszij.

Dat spelletje werd in omgekeerde volgorde later in de periode zo'n beetje herhaald. Joey Wilson gaf Eaters de voorsprong en binnen twee minuten was het weer gelijk. Don Nichols scoorde de goal. De stand van 2-2 bleef lang op het scorebord staan, tot twee minuten voor tijd Wilson zijn enorme waarde voor de ploeg van Mike Pellegrims liet zien met de winnende goal, zijn derde game winning goal van het jaar.

Eaters haakt door de overwinning weer aan bij Trappers. Den Haag kan zich met nog drie wedstrijden te spelen en een achterstand van vier punten op de tweede plaats en twee andere ploegen die op de loer liggen, waarschijnlijk gaan voorbereiden op de kwartfinales van de play-offs.

Groningen Grizzlies - Amstel Tijgers
In Groningen stonden zaterdagavond heel andere belangen op het spel. Grizzlies wist enkele weken geleden de ondergang af te wenden en zou dat het liefst willen bekronen met een overwinning. Als Amsterdam zou worden geklopt in eigen huis, zou het team in ieder geval de rode lantaarn kunnen afdragen aan de jeugdige formatie van Ron Berteling.

Het liep allemaal niet zoals gepland. Amsterdam heeft een moeilijk seizoen, maar heeft in Casper Sward een betrouwbare doelman en heeft de organisatie vooral defensief goed staan. Coach Yashin van de Groningers gaf zijn vertrouwen aan de net uit Heerenveen overgekomen Sjoerd Idzenga. Die werd echter in de eerste periode vier keer geklopt, waarna de Fries plaats moest maken voor Wyatt Russell. Toen was de wedstrijd echter wel beslist.

Amsterdam wist de twee volgende periodes op 2-2 te houden, waardoor de eindstand 4-8 op het scorebord in het met ruim driehonderd toeschouwers gevulde ijsstadion in Groningen. Marty Mjelleli had twee goals en twee assists voor Amsterdam. Joey Oosterveld wist ook twee keer te scoren, terwijl de andere Amsterdamse goals via Mark Tanner, Tobias Kathan, Dax van de Velden en Kent Merriam werden gescoord.

Groningen stelde hier twee goals van scherpschutter Peter Cartwright tegenover, terwijl ook Blair Tassone en Blake Pronk tot scoren kwamen. Cartwright staat door die twee treffers nu op 37 goals in deze competitie. Slechts één speler scoorde er meer dit seizoen in de eredivisie. Het lijkt echter onvoldoende om te voorkomen dat zijn team als laatste eindigt in de competitie. Voor Amstel Tijgers is het een mooie opsteker in een seizoen dat vooral bedoeld was om lessen te leren voor de toekomst.