6 januari 200600:00

Door [email protected]

Sterke comeback Elias

Iedereen houdt wel van een 'feel good' verhaal. Saku Koivu die succesvol terugkeerde na zijn gevecht tegen kanker. Mario Lemieux die dezelfde ziekte versloeg. Het verhaal van New Jersey Devils forward Patrick Elias begint inmiddels ook die vormen aan te nemen.

Elias liep afgelopen jaar in Europa een zwaar geval van hepatitis A op, wat hem lange tijd langs de kant heeft gehouden. De ziekte was een bedreiging voor zijn carriere en zelfs voor zijn leven. Hij speelde tijdens de NHL-lockout in zijn thuisland Tsjechië, waar hij de ziekte opliep.

Hepatitis A is een infectie die zware beschadiging van de lever en uiteindelijk de dood tot gevolg kan hebben. 'De doctoren vertelden me dat er een paar weken eerder iemand met een minder serieus geval overleden was', zei Elias kort na zijn diagnose tegen een lokale krant. 'Zijn lever gaf het op en toen was het voorbij.'

Elias verbleef een maand in een ziekenhuis in Tsjechië voordat hij naar Amerika terugkeerde. Zijn herstel vorderde gestaag, maar de ziekte hield hem nog lang van het ijs. Pas deze week maakte hij zijn terugkeer op het hoogste niveau.
'De eerste wedstrijd was lastig voor me', zei Elias over de wedstrijd van afgelopen dinsdag. 'Ik voelde me nog niet helemaal in mijn element.' Elias was in die wedstrijd wel al goed voor een assist en hielp daarmee de Devila aan een 3-0 zege op de Florida Panthers.

Maar die onwennigheid schudde hij snel van zich af. In zijn tweede wedstrijd donderdag speelde Elias de sterren van de hemel. Met twee goals en twee assists leidde de winger zijn team bijna eigenhandig naar een knappe 5-4 winst tegen de Montreal Canadiens.

'Ik voelde me lekker', zei Elias na de wedstrijd. 'Eerlijk gezegd ben ik zelf verbaasd over mijn spel.' Ook teamgenoot Scott Gomez is onder de indruk. 'Het is alsof hij niet is weg geweest. Sterker nog: hij lijkt er wel sterker door geworden. Het was een genot om naar te kijken.'

Het is niet bekendgemaakt hoe Elias de ziekte heeft opgelopen. In de meeste gevallen wordt Hepatitis A veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne en wordt vaak overgedragen via voedsel of vervuild water. Ongeveer 40% van de volwassenen in Westerse landen heeft een natuurlijk resistentie tegen de ziekte. In derde wereld landen ligt dat op 90%.