9 maart 201000:00

Door Joep Meijsen

Stille dood voor CHL

Er komt definitief geen nieuwe editie van de Champions League voor ijshockeyteams. Profliga's en internationale ijshockeyfederatie konden geen overeenstemming bereiken over de herstart, waarbij de uitleg over de mislukte onderhandelingen tussen de verschillende partijen verschillen.

De CHL werd in het seizoen 2008/09 voor het eerst gespeeld als poging het internationale clubijshockey nieuw leven in te blazen. Het Zwitserse Zürich klopte in de finale verrassend het Russische Metallurg Magnitogorsk voor de eerste Europese kroon en voor het jaar daarop werden plannen gemaakt voor een fors uitgebreide editie, waarin ook de Nederlandse kampioen Den Haag mee zou doen.

Mede door de economische crisis werd eerst de uitbreiding geschrapt en daarna het hele toernooi. Door het terugtrekken van de Russische hoofdsponsor kon het prijzengeld van tien miljoen euro niet worden gegarandeerd. Vanaf dat moment werd er echter direct al volop gespeculeerd over een herstart in het komende seizoen.

Deze werden afgelopen weekeinde concreet toen media melden dat er nieuwe sponsoren gevonden waren en er druk onderhandeld werd tussen de internationale bond en de andere betrokkenen. In de plannen zou ongeveer driekwart van de begroting ten gunste komen van de deelnemende clubs en liga's. Daartoe zouden de kampioenen van acht landen een competitie van veertien wedstrijden tegen elkaar spelen.

Uiteindelijk leidde dit niet tot overeenstemming tussen de IIHF en het afgelopen jaar geformeerde Hockey Europe, een samenwerkingsverband van de belangrijkste ijshockeycompetities in Europa. Breekpunt was de duur van de overeenkomst. ‘Het spijt ons enorm dat we de voorbereidingen voor een nieuwe versie van de CHL hebben moeten afbreken vanwege het gebrek aan langdurige steun van de nationale bonden en de clubs. Zonder stabiele rugdekking is het onmogelijk een internationale liga duurzaam op te bouwen', zei IIHF-voorzitter René Fasel.

Volgens de IIHF was het een plan voor ‘drie plus zes jaar'. De eis van enkele competities om na drie jaar zonder sancties uit te kunnen treden, was voor de IIHF onacceptabel. DEL-directeur Gernot Tripcke vertelt echter een heel ander verhaal. Volgens hem bedroeg de duur van de overeenkomst dertig jaar. ‘Dat is een tijdperk dat enkelen naar adem liet happen. We waren er erg dichtbij, het is betreurenswaardig.'

Hockey Europe liet in een korte verklaring weten het mislukken van de plannen te betreuren. Tegelijk liet de organisatie weten eigen plannen voor een Europese clubcompetitie te willen onderzoeken. Op de achtergrond spelen ook de expansieplannen van de Russische KHL naar andere landen en plannen voor een Nordic League in Scandinavië en Finland mogelijk een rol.