8 september 200600:00

Door Remco

Straubing begint met winst

Vrijdagavond vond de eerste speeldag plaats in de DEL. De grootste verrassing kwam op naam van de debutant in de DEL: Straubing Tigers. Zij versloegen in een heuse derby Ingolstadt met 2-1. Düsseldorf, de runner-up van vorig jaar ging hard onderuit in Iserlohn met 1-5.

Straubing – Ingolstadt 2-1 ( 0-0, 1-1, 1-0)

De Beierse derby was misschien wel de meest interessante ontmoeting van de eerste speeldag. De debutant Straubing, dat onder leiding staat van de voormalig Duitse bondscoach Erich Kühnhackl, wordt in vele polls gezien als de zwakste ploeg in de DEL. De komende jaren is het overigens niet mogelijk om te degraderen uit de DEL om zodoende alle ploegen wat meer financiële zekerheid te garanderen.

De eerste treffer in de derby viel aan het begin van de eerste periode. De ervaren verdediger Josef Lehner opende het feest met een powerplaygoal. Ingolstadt kwam vlak voor het verstrijken van de tweede periode op gelijke hoogte. De clubtopscoorder van vorig jaar Doug Ast bracht beide partijen weer in balans.

De game-winning goal viel uit een penaltyshot slechts 23 seconden voor het einde van de reguliere speeltijd. Nieuweling Cam Severson is vast en zeker de grote held in Straubing nadat hij het penaltyshot wist te verzilveren. Severson speelde een paar jaar terug nog in de NHL voor de Anaheim Mighty Ducks.

Iserlohn – Düsseldorf 5-1 ( 1-1, 3-0, 1-0)

Iserlohn zorgde voor een enorme stunt door in eigen huis Düsseldorf te verpletteren. De oude club van Doug Mason schoot uit de startblokken want na drie minuten al opende de Canadees Jimmy Roy de score. Amper een minuut later stond het alweer gelijk na een goal van de Amerikaan Jeff Panzer.

In de tweede periode besliste Iserlohn het duel door drie maal te scoren, dankzij wederom Jimmy Roy, Jens Karlsson en een shorthanded goal van captain Mark Greig. De kansen voor de Metro Stars uit Düsseldorf waren helemaal verdwenen na een vroege van David Sulkovsky.

De 4500 toeschouwers in Iserlohn zagen verder dat zowel verdediger Martin Knold als aanwinst Jeremy Adduono goed waren voor drie assists. Adduono kwam over van de Kölner Haie waar hij drie seizoenen lang voor speelde.

Overige wedstrijden

Er werden nog vier wedstrijden gespeeld vrijdagvond. De Ice Tigers uit Nürnberg versloegen de Füchse uit Duisburg met 4-2.

Krefeld verloor thuis met 1-3 van regerend kampioen Berlijn. Na één periode stond de Eisbären al met 0-2 voor. Een vroege goal van Jan Alinc in de derde periode hielp Krefeld niet. Vijf minuten voor tijd scoorde Patrick Jarrett de beslissende derde treffer voor Berlijn.

Mannheim won thuis redelijk eenvoudig met 3-0 van Frankfurt. Mannheim wordt door vele insiders gezien als een mogelijke verrassing dit seizoen in de DEL. Mannheim wordt gecoached door Greg Poss. Poss was trainer van het Duitse team toen zij twee jaar geleden degradeerden uit de A-poule. De goals van de thuisploeg kwamen op naam van Colin Forbes, Ronny Arendt en Rene Corbet. De SAP arena was overigens uitverkocht want maar liefst 13.500 toeschouwers zagen de eerste overwinning voor de Adler.

Hamburg begon deze jaargang ook uitstekend. De lastige uitwedstrijd in Augsburg tegen de plaatselijke Panthers werd met 2-3 gewonnen. De snelste goal van de avond viel in deze wedstrijd want na zeventien seconden scoorde Vitalij Aab de openingstreffer. Augsburg kwam tot twee maal toe terug van een achterstand. Beide treffers werden gemaakt door Shane Joseph. De game-winning goal van Brad Smyth was echter teveel voor Augsburg zodat de drie punten meegingen naar Noord-Duitsland.